pretvornik 230 V na 12 v izmenično 6a

momli

Pripravnik
14. jun 2009
55
0
6
iščem pretvornik(adapter) z zgoraj omenjenimi karakteristikami.mora pa biti z 12 v cigaretno vtičnico in zdržati 6 A. kje se da nabaviti?

13. jul 2011
2.677
626
113
Jaz pa ne razumem povsem kaj bi ti potreboval - iz 230V na 12V 6A AC. To je v bistvu navaden transformator. Ampak zakaj potem cigaretna vtičnica?
Verjetno misliš razsmernik 12V DC na 230 AC. Kje potrebuješ 6A? Če je to na 12V strani potem dobiš tak razsmernik (kvazisinusni) na vsakem koraku - še Lidl in Hofer jih imata občasno. Za občutljivejše naprave potrebuješ sinusni razsmernik, ki je nekoliko dražji.
Če pa potrebuješ 6A na 230V strani, potem je to 1400W in lahko cigaretno vtičnico kar pozabiš. Take razsmernike se dobi (tako sinusne kot kvazisinusne), vendar niso namenjeni za uporabo v avtomobilu, saj hitro izpraznijo akumulator ali preobremenijo alternator.

momli

Pripravnik
14. jun 2009
55
0
6
rabim za kompresor,ki ima 12 v cigaretni vtič(avto varianta) in potegne 6 a
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.064
113
Rabi očitno DC!
grin1.gif

klik ) pa potem prikjučit direkt na kable kompresorja ali pa uporabiti "ločeno cigaretno vtičnico".

Aja sem rekel da bo drago, tak kompresor košta pa koliko? 5-10EUR? Pa če gre za tisto poceni varianto na kateri piše 300PSI bi tudi podatek o 5A vzel z rezervo, motorček tam mi deluje kvečjemu za 1A!
grims-1.gif
Tak kompresor je jasno skoraj neuporaben, če rabiš za pumpat doma gumo od bicikla traja 5 min .. od avta traja 20min, toliko da pelješ na petrol dofilat do konca! Cenejša varinta je potem dodaten klasični AC kompresor.

momli

Pripravnik
14. jun 2009
55
0
6
ja šele zdele sm vidu...12 v enosmerne.....zastonj mam naziv elektrotehnik hahhaha ...hvala
redface-1.gif

momli

Pripravnik
14. jun 2009
55
0
6
ja preverjeno...gumo od kolesa polni 6 min hahhah.....ampak ga rabim ravno v avtu .....doma sem ga pa mislu na 230 v priklopit in uporabit za čiščenje računalnika pa raznih elektronskih zadev:)
je pa kompresor varianta ala lidl ja.,ker 6a je že kr dosti za kontakte pri avto vtikaču...ponavad jih zažge,.zato se mi je čudno zdel k v navodilih piše da tolk toka povleče...bom premeru z inštrumentom pa javim
redface-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Aha, torej potrebuješ usmernik 230V AC / 12V DC.
Po moje bo 6A kar pravi podatek, ker to je 72W in za elektromotor ni bogve kakšna moč.
6A ni noben problem za cigaretno vtičnico. Tipično pride na cigaretni vtičnici v avtu varovalka 10A, dobi se pa tudi take vtičnice za 20A.
Take usmernike, kot ga ti potrebuješ, se dobi tudi dokaj poceni - primer. Čeprav bi v tvojem primeru bilo dobro imeti še kakšen A rezerve. No, sedaj vsaj veš, da se zadevi po angleško reče rectifier, da jih lahko iščeš tudi v trgovinah s kamping opremo in koliko približno stvar stane. Od tu naprej pa lahko že malo poguglaš.
Laboratorijski usmernik najbrž ne pride v poštev, ker boš zanj plačal približno toliko kot za tapravi kompresor (Lidl/Hofer, seveda) - čeprav je slednji res premočan za izpihovanje računalnika in elektronskih naprav. Za to opravilo jaz uporabljam tako tlačilko.

momli

Pripravnik
14. jun 2009
55
0
6
ja super zadeva tale pretvornik..takega rabim kot si mi dal link,ampak v Sloveniji oz. na netu ga še nisem zasledu..se pravi slovenska internetna trgovina:)
drugače imam tudi jaz tlačilko-samo ni ga čez komot hahaha
aplauz.gif

neki sm vidu na mixi strani ampak ni najceneje;)
467716-post_slo.gif

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Pred leti sem ga dobil v merkurju, rabil za hladilko. Predvidevam, da se ga ne dobi več ker jih ima večina naprav sedaj že vgrajene.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.915
-8.645
113
Glede na to, da se ne gre za občutljivo napravo, bo čisto dovolj 230/12V transformator, ter usmerniški mostiček. Ne ga no srati s stabiliziranimi usmerniki itd.

13. jul 2011
2.677
626
113
Ja, po moje tudi ni kaj bistveno več kot trafo in gretz (ali pa celo samo dve diodi) v teh napravah. Samo dovolj močno mora biti vse skupaj.
Glede računalniškega napajalnika, ki je bil omenjen, sem skeptičen. Nisem povsem prepričan, ampak se mi zdi, da mora biti tam obremenjena 5V linija, da lahko vlečeš tok iz 12V.
Sicer pa se tudi stabilizirane napajalnike dobi za manjše denarje - naprimer

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ponavadi je tista obremenitev simbolicna (eno nizonapetostno zarnico das zraven, pa je), ce je ze potrebna. Ce je napajalnik ze pri roki iz kaksne stare masine ... zmorejo pa tudi najbolj bedni vsaj 10A na 12V liniji.