Prepoved prehitevanja za tovornjake

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Ali je prepoved prehitevanja na avtocesti za tovornjake med določenimi urami določena samo na določenih odsekih in je tudi označena s tablo, ali pa velja kar splošno za cel AC križ?

Jaz table do zdaj še nisem opazil.

drobni tisk: nisem šofer, sprašujem zaradi ene debate za šankom

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Samo na določenih odsekih, označenih z znakom in dopolnilno tablo. Na primorski AC jih je nekaj.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pred vsakim tunelom mislim da je tak znak?

ja tisto je tabla za prehitevanje. Jaz govorim o tabli, ki zapoveduje čas med katerim se ne sme prehitevat (npr. v času prometnih konic).

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.061
5.659
113
Ja maš tega kar nekaj na AC...ponavadi med 6:00-19:00h......ponoči pa ni omejitev ponavadi (a hint....ni tolk prometa...službe pa to)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Na ljubljanski obvoznici ni take table...bile bi pa potrebne da bi imeli prepoved prehitevanja /oz. vožnje po levem pasu) v času prometnih konic.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Samo na določenih odsekih je časovna prepoved. Na nekaterih odsekih je 24/7, na drugih pa prepovedi sploh ni. Je pa vse jasno označeno s tablami. Časovna prepoved je zjutraj med 6-9 in popoldne od 14-17.

Še 124432523-ič za Jado: velika večina tovornjakov se vozi med 85-89, zaradi različne obrabe gum se kdo pelje malo hitreje, mogoče do 93. Redki grejo pa hitreje, verjetno zaradi kakšnega posega v omejevalec. In povečini se tudi ne prehitevajo v času zapore. Sicer vem da ti ne bo prebilo, pa vseeno, probatt ni greh.
nahrung002.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik flip pravi:
In povečini se tudi ne prehitevajo v času zapore. Sicer vem da ti ne bo prebilo, pa vseeno, probatt ni greh.
nahrung002.gif

Ne spada v temo, ampak ker smo ravno pri prehitevanju:
ta teden se peljem iz Medvod proti Ljubljani, pred menoj dva tovornjaka, malo od zadnjega semaforiziranega križišča naprej (pri prehodu čez železnico) stopi drugi šoferđija po gasu in evo slonje dirke... uspešno prehiti, čez 100m pa po zavori, ker je pred njim kolona zaradi zapore v Mednem in na semaforju rdeča luč
stupid-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Na ljubljanski obvoznici ni take table...bile bi pa potrebne da bi imeli prepoved prehitevanja /oz. vožnje po levem pasu) v času prometnih konic.

Bila je tudi na LJ obrocu... vsaj na Rudniku se je spomnim... ampak ocitno je bilo to samo med poeltno sezono... Sem sel gledat na Google streetview in je nisem nasel...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.258
4.836
113
ena je malo nižje od uvoza Domžale proti LJ... itak je tabla premalo transparentna... mislim pa da je omejitev kot že zgoraj napisano 6-9 in 14-17...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Jaz pa sem že upal, da zbiramo podpise za generalno prepoved prehitevanja tovornjakov na Slo AC, kot imajo to urejeno Italijani proti Benetkam.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Dovolj bi bilo, če bi bila prepoved prehitevanja v času prometnih konic. Ampak vprašanje je, kakšen bi bil končen efekt. Kajti po mojih opažanjih največja zgostitev prometa nastane takrat, ko je treba prehiteti konvoj več tovornih vozil oz. počasnih avtomobilov. Po levem pasu večina brez razmišljanja in brez prave varnostne razdalje prehiteva s hitrostjo 130+, čeprav vidi, da bo treba čez par 100 metrov zavirat. S tem prisilijo vozila na desnem pasu, da hitrost iz svojih 120-130 znižajo na cca. 100 ali manj (odvisno, kaj je pred njimi). Potem se ti prestavijo na levi pas, da prehitijo počasnejše, od zadaj ponovno priletijo hitrejši in nastane zamašek. K pretočnosti prometa bi po mojih predvidevanjih največ pripomoglo, če bi ljudje vozili bolj premišljeno, s primerno varnostno razdaljo in obzirno do počasnejših in včasih malo znižali hitrost, pustili, da se normalno (s primerno hitrostjo) vključijo na levi pas. Pa seveda tudi to, da bi na prehitevalnem pasu vsak po svojih najboljših močeh pospešil, kolikor pač lahko do 130 in hitrost zmanjšal, ko se vrne nazaj na vozni pas. Trenutno pač večina vozi popolnoma egoistično in zato pride do nepotrebnih zamaškov.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In potem svizec zavije čokolado. Tako kot upoštevajo cona 30 omejitev. To so ena posebna kasta ljudi, kateri so prepričani da zanje ne velja nobena zapoved, prepoved, omejitev.
Ma colat tako, da bo 2 leti delal za kazen, pa striktne kontrole. Tujcem oa zaplemba do plačila. Če se v Avstriji lahko držijo omejitev naj se jih pa še v Sloveniji...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Ne marate kamionov?

Dont-Like-Trucks-Stop-Buying-Shit.-Problem-Solved%2B%25281%2529.jpg

Pa še nekaj - vprašajte se zakaj se ISTI voznik zna vzorno obnašati v Avstriji in Italiji. Na naših AC pa se ne more upreti skušnjavi in krši prepoved prehitevanja.

Drugače sem pa za ukinitev vseh časovnih prepovedi vožnje za tovornjake. Prepoved prehitevanja pa naj bo le tam kjer prihaja do zgostitev prometa (recimo 14.00-17.00 je neumno - ring okoli LJ je bolj smisleno 15.00-18.00) ali pa se ureja s časovno odvisno cestnino. Le-ta zna pa določene podražitve potegniti za sabo (dražja lokalna dostava).

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Glede na to da ima istega šefa tle in v Avstriji... homo balkanikus?
Zakaj šef firme misli da mora v enem letu kupiti BMW X6 in jahto? NAj se pa z golfom okoli vozi...