Prepoved dronov

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Delcek prepovedi je smiseln. Vecina pa je budalascin. Ne vem s kje ao to potegnili.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Droni niso nevarni, nevarna so početja lastnikov, ki si po zmotnem mnenju z nakupom naprave prilaščajo vse pravice glede uporabe zračnega prostora. Glede na to, da je Uprava za civilno letalstvo izdala direktivo o varnosti, je najverjetneje prišlo v kratkem času do večih incidentov, ki so povzročili takšen ukrep.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
To je itak bolj v stilu "zaščitimo se z nečim če do česa pride" ... skratka kot kura brez glave omejit in prepovedat vse. Hkrati se ve da tega e bo nihče nadziral ker niti pravila niso pisana tako da bi omogočala nek objektiven nadzor. Ko bo pa treščil 5kg dron s kamero nekomu na glavo bodo pa potegnili iz predala tole in rekli da se lastnik ni držal desetih napisanih pravil, dali bodo en kup kazni in vsi bomo srečni.

Glede enih par določb pa močno sumim da so zadaj lobiji, ki so z droni izgubili en kup biznisa. Recimo snemanje iz zraka in podobne zadeve ki so se včasih delali s helikopteri in letali sedaj lahko počneš za 100x manj denarja in jasno nekaterim tole ne paše preveč. (pa ravno tu so droni res realno uporabni in v prednosti pred staromodnimi metodami, ker so v vseh pogledih precej boljša opcija, od varnosti, cene, motenja okolice ipd.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Na Dolenjskem je lansko leto lovec s šibrovko sestrelil nadležni dron, ki mu je dalj časa brenčal nad dvoriščem.
aplauz.gif

Osebno mislim, da smo "na zemlji" že čez glavo kontrolirani že od oblasti, googla, fejstbokovega in še od koga.

Torej ni baš nobene potrebe, da nas še iz zraka nadzirajo/kontrolirajo/snemajo tudi drugi, tudi navadni - usrani državljani, sosedje.
Da nas kontrolirajo vsi, ki imajo 10 minut časa in 200 evrov za dron s kamero.

Marš na tla! Igrajte se raje s spolovili. Da vam ne zakrnijo!

Špilajte pa se tam, kjer ni ljudi. Aja, to pa ni zanimivo?

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Naša pravila so copy/past ameriških, ki jih je predpisala FAA. V glavnem skrajno idiotsko in nepremišljeno. Ena možnost bi bila obvezno zavarovanje za vse naprave z vzletno maso nad 1kg.

• Všeč mi je
Reactions: Brzkone

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik johannes pravi:
Na Dolenjskem je lansko leto lovec s šibrovko sestrelil nadležni dron, ki mu je dalj časa brenčal nad dvoriščem.
aplauz.gif

Osebno mislim, da smo "na zemlji" že čez glavo kontrolirani že od oblasti, googla, fejstbokovega in še od koga.

Torej ni baš nobene potrebe, da nas še iz zraka nadzirajo/kontrolirajo/snemajo tudi drugi, tudi navadni - usrani državljani, sosedje.
Da nas kontrolirajo vsi, ki imajo 10 minut časa in 200 evrov za dron s kamero.

Marš na tla! Igrajte se raje s spolovili. Da vam ne zakrknejo!

Špilajte pa se tam, kjer ni ljudi. Aja, to pa ni zanimivo?

Tole ti bo čez 5 let nosilo špežo iz lokalnega Hoferja in zdravila iz lekarne. Skratka sam nebi kritiziral nekaj kar je potencialno koristno če je pravilno regulirano.

Glede kamerce jo danes lahko namotiraš tudi na RF modelček pa se greš vozit k sosedu (ali pa mu jo postaviš v grmovje). Skratka ne vidim neke vzporednice s tem da snemaš iz lufta ali pa iz tal.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Naša pravila so copy/past ameriških, ki jih je predpisala FAA. V glavnem skrajno idiotsko in nepremišljeno. Ena možnost bi bila obvezno zavarovanje za vse naprave z vzletno maso nad 1kg.

Sam sem za obvezno registracijo (zastonjsko) vsega kar je nad 250g. Vsak registriran dron ima ploščico/nalepko pritrjeno na vidno mesto. S tem se lastnik zaveda odgovornosti in se ravna v skladu s pravili oz. se ne igra z usodo.

Težje zadeve (ki se lahko uporabljajo za "komercialne dejavnosti") bi obvezno morali uporabljati izšolani ljudje. Torej vsaj nek tečaj in izpit s katerim jim daš znanje in zavedanje o nevarnostih ter osnove letenja. Enako bi morale te kategorije imeti tudi tehnične sisteme/rešitve ki omogočajo varno letenje (avtonomno padalo, samodejno vračanje na vzletišče ob izgubi povezave, ...).

Zavarovanje odgovornosti enako kot pri vozilih bi dal za vse kategorije nad 250g s tem da gre premija sorazmerno z max. vzletno maso.

Jasno na EU ravni je potrebno določit višinske koridorje in pravila uporabe za vse te kategorije v sklopu letalskih pravil.

S tem imaš regulacijo in zagotovljeno varnost, pa še nekaj denarja dobiš v proračun. Samo pri nas bo tole prišlo ven ko bodo v tujini že pice dostavljali z droni!
tongue-1.gif

• Všeč mi je
22. jul 2007
13.586
1.770
113
124
Si mi ravno vzel iz ust o letalskih modelčkih, kateri imajo gor namontirane kamere in za njih ta predpis ne velja
tongue-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kolikor sem jaz razumel gre za na hitro sprejet pravilnik, ki ga bo popravil oz. na novo spisal prihajajoči zakon na osnovi EU direktive, ki je tudi še ni.

Prihaja poletje, plaže,.... nekak je treba to regulirat, je pa res, da je pravilnik skrajno neživljenski za "poklicne drone".

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
V vednost, kakšne so posledice, ko RC helikopter med letom zadane človeško telo:

1b40e7b5127a1a26692c5d00dffe007c.jpg

Ko me bo kdo prepričal, da naprava za nekaj sto dolarjev zagotavlja tehnično brezhibnost za letenje nad ljudmi, se bom zahvalil in vseeno umaknil. Še pri 'pravih' helikopterjih, katerih začetna cena je faktor 1000 ali več višja, prihaja do okvar tako tehnike kot napak pri pilotaži.

Kolegu se je nedavno brez razloga sesul DJi, sicer je v garanciji dobil novega, pravega razloga pa niso ugotovili ne on, ne proizvajalec.
Z RC čolnom ali avtom kakšne hude škode ne moreš narediti, zato ta področja ponavadi niso regulirana in sankcionirana.

• Všeč mi je

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
sej pri dronih je bilo najbolj narobe glih to da so to cenovno dostopne RC igrace in folk leti kr levo in desno povsod ker seveda ta zadeva itak skor da sama leti. Z rc helikopterji in avioni nisi videl nobenga pri zdravi pameti letet nad mestom ali nad folkom in mislim da je bilo to tudi vcasih striktno prepovedano?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
V vednost, kakšne so posledice, ko RC helikopter med letom zadane človeško telo:

Ko me bo kdo prepričal, da naprava za nekaj sto dolarjev zagotavlja tehnično brezhibnost za letenje nad ljudmi, se bom zahvalil in vseeno umaknil. Še pri 'pravih' helikopterjih, katerih začetna cena je faktor 1000 ali več višja, prihaja do okvar tako tehnike kot napak pri pilotaži.

Kolegu se je nedavno brez razloga sesul DJi, sicer je v garanciji dobil novega, pravega razloga pa niso ugotovili ne on, ne proizvajalec.
Z RC čolnom ali avtom kakšne hude škode ne moreš narediti, zato ta področja ponavadi niso regulirana in sankcionirana.

No še vedno jih manj poberejo s tega sveta droni kot pa kakšni letalski mitingi kjer letijo izšolani (najboljši) piloti v vzdrževani in max. varni opremi!
grims-1.gif

Predstavljat neke zadeve kot nevarne izven konteksta je nesmisleno. Nevarno je marsikaj pa se folk ne sekira pretirano.

Recimo čisto primerljivo je letenje z "pilotnimi" lealniki ki dosegajo precej večje hitrosti in mase kot pa droni. A je kaj regulirano? Ne! totalen kaos v zraku (se ureja sedaj, ampak spet ne tako kot bi se moralo). Pa jadralno padalo stane manj kot pa povprečen dron ki ima nosilnost 1kg. Zakaj bi bilo to bolj varno? (zato ker se ne spuščat z ljubljanskega gradu ni dober odgovor, pridi kdaj v posočje ali pa vipavsko dolino na sončen poleten dan pa se čudi projektilom v zraku)

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:

da takole prebije lobanjo mora biti kar pravi helikopter. vrjetno repni rotor.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:

No še vedno jih manj poberejo s tega sveta droni kot pa kakšni letalski mitingi kjer letijo izšolani (najboljši) piloti v vzdrževani in max. varni opremi!
grims-1.gif

Predstavljat neke zadeve kot nevarne izven konteksta je nesmisleno. Nevarno je marsikaj pa se folk ne sekira pretirano.

Recimo čisto primerljivo je letenje z "pilotnimi" lealniki ki dosegajo precej večje hitrosti in mase kot pa droni. A je kaj regulirano? Ne! totalen kaos v zraku (se ureja sedaj, ampak spet ne tako kot bi se moralo). Pa jadralno padalo stane manj kot pa povprečen dron ki ima nosilnost 1kg. Zakaj bi bilo to bolj varno? (zato ker se ne spuščat z ljubljanskega gradu ni dober odgovor, pridi kdaj v posočje ali pa vipavsko dolino na sončen poleten dan pa se čudi projektilom v zraku)
odvisno od definicije besede. če smatraš to samo čebeljega samca potem res. če pa v to všteješ še vse vojaške brezpilotnike pa so njih upravljalci pobili veliko več ljudi kot telalski mitingi.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Trex 700N. Repni rotor pravega helija poskrbi za precej večje sranje kot je na fotki.

I

Izbrisan uporabnik 474

Tega na sliki je res ubil RC helikopter - lastni, po lastni napaki in ker je bedak.

article-2413231-1BA58512000005DC-248_634x802.jpg

Gre za akrobatski helikopter, katerega rotorji morajo prenesti ekstremne obremenitve, zato tudi režejo "vse živo," kar jim pride počez.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.590
3.953
113
Naj prilepi še sliko ko koga ubije bicikl... ali celo voziček za invalide... pride do tega. Pa ni prepovedano.
Droni so medijsko zanimivi in vseh 5 primerov od bangladeša do nizozemske objavijo v vseh medijih.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Tole ti bo čez 5 let nosilo špežo iz lokalnega Hoferja in zdravila iz lekarne. Bo, bo,malo morgen! Špežo mi bo prinesel Sirijec, ali Kitajka. Peš ali s kolesom....

Glede kamerce jo danes lahko namotiraš tudi na RF modelček pa se greš vozit k sosedu (ali pa mu jo postaviš v grmovje). Skratka ne vidim neke vzporednice s tem da snemaš iz lufta ali pa iz tal. Pozabil si le majhen detajl: da postaja snemanje z dronom epidemija. V Sloveniji je najbrž že preko 5000 takih "snemalcev"...

In ko bo padlo dol prvo letalo (pa naj bo šlo za tri, ali 250 potnikov) bomo videli v Sloveniji prvi linč nad pilotom drona.

Jaz vem,da bi takega "letalca", če mi zaradi njegovega drona umre otrok, lastoročno "umrl".

Ni bolje prepovedati = preprečiti?
Ali je bolje živeti v lažnem upanju: saj ne bo nobene nesreče...

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Dron je isto kot pes če je lastnik vredu ni nič narobe če je lastnik zanič je stvar nevarna. To da so nek zakon naredili je sicer pravilno samo večino tega zakona je en tak zmazek da mi gre na bruhanje ko ga berem. Bolj spominja na kakšne zahteve za vzel space shuttla kot pa vožnjo drona za hišo.
Me zanima kdos e boo ukvarjal s temi zahtevki če bi jih 1000 ljudi dnevno počiljali ker jaz vem da bi jim samo iz principa vsak dan poslal papir ker nikoli ne veš kdaj boš letel. Pa naj se ukvarjajo s papirologijo.