Preosvetljene slike - kako popraviti?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pač mi je ratalo potencialno super slike z nastavitvijo ekspozicije +2.0 totalno uničiti (ne vprašati zakaj, še se zdaj tolčem po glavi).
bonk.gif

Kako popraviti, da bo vsaj približno zgledalo, namreč v Photoshopu nastavitev Exposure nekako ne da pametnih rezultatov. Da se igrati z nastavitvijo game, kontrasta, exposure in še česa, samo je slik precej preveč. Ima kdo že kaj naštudiranega od prej?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Načeloma si najebal. Grešv PS na ukaz levels (crtl + L), drsnik spodaj premikaš čimbolj desno, po možnosti po posameznih barvnih kanalih in upaš, da bo kaj bolje, ampak najbrž ne bo. Lahko probaš tudi s Curves, krivuljo vlečeš desno dol. Daj eno objavi, pa da vidimo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Takole bi pa moralo biti:

ta primer, ki ni čisto najhujši sem izbral zato, ker sem ravno pri slikanju tega jezera po pol dneva ugotovil, da "nekaj ne štima" in našel napako.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Če so vse slike točno +2.0 potem se še da kaj rešiti z actions in batch (zadnjič sem sodelavcu tako rešil 1200 fotk v cca treh urah). Žena je na digitalcu lepo nastavila WB na tungsten in so vse slike imele prelep moder odtenek.

Tako kot je stieber povedal - kjer je RGB (255,255,255), je fertik. Če si fotkal v RAW, bi tam exposure sicer lahko še kaj naredil, na jpegu bore malo.
Res je tudi, da če kaj pomaga, potem je to levels ali curves. Če ti je pa po tvojem postopku (gama, contrast, exposure, ...) kaj sprejemljivega ratalo, potem to shrani kot action in spusti vse slike skozi, pa boš videl, pri čem si.
Disclaimer: Seveda najprej naredi backup fotk.

Vendar če so fotke bile potencialno super, jih na ta super nivo ne boš več spravil v fotošopu. Najbolje bo, če ponoviš fotke, če se le da...
No, če si slikal hostese na Avto-motor šovu, ne skrbi, drugo leto bodo spet.
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hm ... dostikrat se zgodi, da moram na hitro ustrelit kakšno fotko, ne pogledam in zažgem ... ampak 2 blendi plusa ...
tongue-1.gif

skratka - če niso preveč zažgane, mi jih v Lightroomu porihta Recovery gumb ... če ji pa ne zmore ... pol pa heba ... se učimo na napakah in se trudmo ne ponovit napače ...