Citat:
Uporabnik DIY pravi:
TOREJ, je to vredu postopek
-z grabljami se pograbi vso odmrlo travo, pesek, listje....
-se prezrači in razrahlja trato(AL-KO COMBI CARE 38 E COMFORT, ima vzmeti za odstranjevanje mahu in odmrle trave, in pa nože za rahljanje trave)
-se jo še prezrači z "core aerator" ročnim orodjem(če se ga bo dobilo), ki naredi luknje v zemljo
-se pognoji z gnojilom Rasen Floranid(nekje sem prebral, da je odlično za trate)
-doseje čez vso trato z Optimax 234 travnimi semeni. Za ta semena nevem če bo čisto dobro, ker imam travo na sončni-polsonči legi in nekje na popolnoma nesonči legi, tukaj bo treba še izbrat neko drugo seme.
-se razgrabi
-zdej nevem ali je treba pokrit vse s kopreno, da nebi ptiči vsa semena požrli, ptic je ogromno okoli.
- za zalivanje pa nevem kako?
in pa, ali je vseeno če grem čez ves mah čez z odstranjevalcem mahu in potem posujem gnojilo in seme na golo zemljo. Ali pa je treba posut mah z apnom jeseni da se ga ubije?
Vidim, da se te noče noben usmilit.
Kaže da boš moral bit zadovoljen z menoj, nema ti druge
Torej takole po alinejah (kot si pisal ti):
- super
- še boljš
- vredu, čeprav mi ni najbolj jasen cilj te operacije. trato imaš itak razredčeno (mah), dreniral jo s tem ne boš, ker je globina lukenj preplitva ... jaz bi se tej stopnji ognil, ker ne vidim pravega pomena, ampak lahko se motim in naredi, če se boš potem bolje počutil ...
- nimam ugovorov
- glede izbire semena bo treba govorit z nekom, ki se spozna na sorte. ampak v tem primeru se primi za denarnico ... jaz na tvojem mestu ne bi kompliciral, ker tole česar si se lotil bo "držalo" samo za letos, v najboljšem primeru še naslednje leto, potem pa boš ponavljal vajo (če sem te prav razumel in podlaga ni najbolj ustrezna)
- odlično
- koprena je bolj namenjena zaščiti kalečih semen, torej kalčkov in zares mladih bilk ki pogledajo iz zemlje. te imajo ptiči raje kot samo seme. plus je v prihajajočih dneh še napovedanih nekaj hudo mrzlih dni, tako da ja, koprena dobra. jo boš pa moral pravi čas odstranit ...
- mislim, da letošnjo pomlad ne bo težav z zalivanjem. če pa že pa spremljaj stanje zgornje plasti zemlje. ne sme se zaskorjit. količinsko pa od oka za en normalen dežek, torej par litrov na kvadrat.
Za odstranjevanje maha imaš na razpolago sredstva (kemikalije), nekatera so združena z
gnojilom (prvi zadetek na najdi.si, priporočam posvet v trgovini kjer boš kupil seme). Karkoli bdrugega boš počel z mahom, bo efekt bolj bogi. Apno zdajle itak odpade, pa tudi jeseni si ne predstavljam, da bi pred bajto celo zimo gledal bele fleke po zelenici .... Ampak vsakemu svoje ....
Glede zastiranja semen; to je dobrodošlo, ni pa nujno. Seme čisto lepo vzkali tudi če leži na zemlji. Bo pa preživetje kalčkov malo manjše, če ne bodo pokriti vsaj malo.
Aja, ko boš gledal za semenom, razmisli o piliranem semenu. To je posebej namenjeno dosejavanju, tudi zaradi cene. Ampak kalivost in kvaliteta bili je pa boljša kot pri običajnem semenu (plus zastiranje ni več potrebno, je pa priporočljivo) ...