Prenosnik: Stand by ali Hibernate?

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Kakšna je razlika med Stand by in Hibernete, oziroma katero opcijo naj uporabim, če ne želim vsakič ugašati in prižigati mojega prenosnika (ker se Xp-ji nalagajo uf časa - tudi zato, ker imam malo več procesov v ozadju, ki se zaženejo ob startup-u)?
Ali ga naj vseeno ugašam?

Lep pozdrav,
Peter

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
NA standbyju še vedno kuri štrom...
pri hibernate....pa vso vsebino RAMa zapiše na disk...in ugasne računalnik...ko pomovno vklopiš naloži iz diska nazaj v ram.

ČE se motim naj me kdo popravi

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
StandBy - rabi elektriko, zbudi se v par sekundah
hibernate - ne rabi elektriko, zbudi se tam v istem času, kot navaden vklop (s tem, da ti zdaj laufajo programi) *

* - če se ti veliko programov zažene ob vklopu, zna biti hibernacija hitrejša kot navaden vklop

PS: čas "padanja" v standBy/hibernate je tudi podoben: pri StandBy sekundica, pri hibernate pa tam do 15 sekund (zelo odvisno od diska, memorije in trenutno aktivnih programov)

Torej za porabo elektrike smo povedali, čase pa najboljše da sam probaš.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glede porabe energije: okrog 4h zjutraj sem dal laptop v standby in izklopil iz štroma zaradi neviht, ob 9:30 sem ga vklopil in je manjkalo pol baterije (drži mi drugače nekje 2 uri), kar pomeni da je porabil nekje tretjino štroma kot običajno.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.131
1.087
113
Če prenosnika ne uporabljaš vsak dan, potem pozabi na stand by.
Ker v stand by prenosnik porablja energijo za ohranjanje podatkov v pomnilniku.
Če elektrike zmanjka, potem enostavno pozabi vse in zažene običajno brez programov in podatkov.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.398
6.174
113
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
NA standbyju še vedno kuri štrom...
pri hibernate....pa vso vsebino RAMa zapiše na disk...in ugasne računalnik...ko pomovno vklopiš naloži iz diska nazaj v ram.
ČE se motim naj me kdo popravi
Tako je. Če daš hibernate, lahko računalnik čez par tednov ponovno vklopiš in se postavi nazaj tja, kjer je bil ob zaustavitvi.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
So pa tudi primeri, kjer kakšen program ob hibernate zmrzne ali pa preprosto “crkne” in ga ni mogoče uporabljati, pri standbyju pa delujejo BP.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Jaz sem pri prenosniku navadno raje imel hibernate (ravno zaradi neporabljanja elektrike
smile-1.gif
). Res pa je, da je z vecanjem RAMa rasel tudi cas, ki ga je prenosnik porabil za to, da je vse spravil v fajl za hibernate... Ampak se vedno sprejemljivo, saj imas po zagonu takoj nazaj stanje, kot je bilo ob izklopu.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
A ni Sleep in Standby eno in isto? Samo da je bilo vcasih (pre-Win2000) drugace poimenovano. Mozno pa, da je bilo to Suspend = Standby.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Baterija zdrzi dve uri in pol, v stand by-u je bil ca. 8 ur in mi je skurilo 6% baterije.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ni. V MacOS-X in Vista je Sleep kombinacija StandBy in Hibernate:
- vse se posname na disk, kot pri hibernate
- se ne izklopi, ampak gre v standby

Prednosti:
- hitri vklop (kot pri StandBy)
- nič ne izgubiš, če se sprazni baterija (enako kot pri Hibernate)

(je pa res, da so včasih mešali izraze ...)