Prenosnik s SSD 128GB ali normalnim 320GB HD ?

böc

Majstr
1. avg 2007
2.392
452
83
Imam na izbiro vzeti prenosnik (HP) s SSD 128GB ali pa z 320GB normalnim HD.
SSD je hitrejši ...., ampak 128GB zna bit dokaj malo.

Kaj svetujete ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Glede na trenutno stanje tehnike je tudi 320GB HDD zelo majhen disk.
Navadno pa se najboljše obnese SSD + HDD (namesto optične enote). Tako dobiš tako hitrost, kot tudi kapaciteto.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.561
464
83
SSD
za podatke pa NAS v RAID v domači mreži ali če rabiš le prenosnik USB zunanji

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
V službi imam računalnik z dvema diskoma v Raid Stripe (da se na vsak disk zapiše polovica podatkov, ker naj bi pohitrilo delovanje), doma pa imam približno enak računalnik z SSD diskom in se mi zdi, da je SSD disk veliko hitrejši (da se občutno opazi).

Jaz zelo priporočam SSD (še sploh na prenosnikih, ker mislim da tudi porabi manj energije kot HDD). Boš vido, da boš zelo zadovoljen...

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Vzemi SSD, ze zaradi tega, ker ni obcutljiv na udarce, kar je pri disku lahko hitro bad sector ali pa okvara.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

bo treba malo definirati "normalno uporabo".
Jaz povsem dobro shajam z 80Gb; Win7Pro + Virtual XP, Office; nekaj namenskih programov; arhiv za zadnjih nekaj let...

Res pa je, da na disku ni arhiva fotografij in filmov...

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Imam na izbiro vzeti prenosnik (HP) s SSD 128GB ali pa z 320GB normalnim HD.
SSD je hitrejši ...., ampak 128GB zna bit dokaj malo.

Kaj svetujete ?

Je malo. Ce mene vprasas... folk blazno navija za SSDje zadnje cajte, ampak meni so miloreceno zaenkrat obcutno predragi glede na kapaciteto, ki je na voljo, tako da do nadaljnjega ostajam na klasicnem disku. Pred kratkim sem celo presedlal iz 500 GB na 750 GB (ker se je Win7 sistemska particija razrasla in ker se podatkov - brez multimedije - v 10-20 letih kar veliko nabere
grims-1.gif
pa ce zraven dodas se kaksne virtualne masine, je zadeva lahko hitro polna).
Meni hitrost "klasicnega" diska WD Black/Scorpio popolnoma zadosca za vse, tudi za laufanje kaksnega zayebanega virtualca, mogoce pa kaj pomaga tudi dejstvo, da imam 8 GB RAMa.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Absolutno SSD razlika med HDDjem in SSDjem je gromozanska. 120 GB SSD imaš za sistem dovolj, za hrambo datotek pa imaš zraven nek poljuben HDD.

Jaz imam v prenosniku samo 120GB SSD pa imam še 50GB prostora. Pa imam nameščenih čuda enih programov, formatiral sem nazadnje lani poleti. Za hrambo imam pa še en 500GB zunanji disk, za kakšne filme in podobne neumnosti.

Pa kupil sem ga predlani, ko so imeli cene še 150€, pa mi že po parih minutah uporabe ni bilo žal denarja...
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Commodore, nekaj mi pravi, da SSDja še nisi preizkusil(-šal), vsaj ne toliko, da bi lahko dobil realen občutek glede razlike v hitrosti.

Ker v nasprotnem primeru bi sistem (in kritične aplikacije in virtualne mašine in...) asap romal na SSD. In nikoli več nazaj na klasiko.

Cena se strinjam, da je relativno visoka, ampak še vedno ti ostane možnost kombinacije SSD + HDD (kot debatiramo v sosednji temi).

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Pogledoval sem ze v tisti smeri (in to veckrat - v upanju, da se je cena kaj izboljsala), ampak enostavno kar srce zaboli, ko vidis ceno. Trenutno je moja sistemska particija nafilana do 70 giga (plus minus par giga glede na to, kako je Windows razpolozen glede shadow copies in nevemkajsevse pocne zadaj), tako da bi moral vzeti vsaj 120 GB SSD, kar je pa od 100 EUR naprej (pa tudi nekam malo garancije ponujajo). 60 EUR bi bil trenutno za to kapaciteto se nekako pripravljen dati.
(Tudi Mercator lahko nalima se tako vnebovpijoce zivorumene nalepke "Dobra cena", ampak dokler cene ne naredi dobre v praksi, mene to niti pod razno ne gane in je isto, kot bi na mrlica nalimal nalepko "poln zivljenja".
evil.gif
)
Racunalnik je vse prej kot pocasen, ce pa pogledam virtualne masine, bi te tako ali tako morale lezati na podatkovnem "pravem" disku, tako da pri njih verjetno kaksnega hudega prihranka casa ne bi bilo.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Sem že par let na SSDju in ni vrjante, da bi šel nazaj, še posebaj ne pri prenosniku, kjer je razlika v hitrosti še večja poleg tega pa dejansko pride do izraza neobčutljivost na razne tresljaje, udarce itd., kar mi je mogoče še bolj pomembno kot sama hitrost. Ko so bili 128GB SSDji z nekaj začetnimi hibami okrog 400€ je bilo še res vprašanje, danes ko dobiš že orng SSD te velikosti za 90€ vsaj zame, ni več vprašanja. Z diski, še posebaj v prenosnikih, sem imel zadnje čase preveč problemov, poleg tega pa se človek navadi odzivnosti in greš težko nazaj.

Nekaj časa sem shajal na 128GB SSDju, kar mi zadostuje 90% časa, in zunanjim diskom, sedaj imam poleg SSDja še 1TB HDD namesto optične enote, kjer imam multimedio, razne redkeje uporabljene virtualke in backup pomembnih podatkov.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
ssd 60 Gb je na voljo že od 70 EUR, 120 GB pa od dobrih 100 EUR. Razlika glede hitrosti sistema je opazna vsakemu, še oz. že mojemu par let staremu mulcu.

za arhiv pa vzameš 1TB za 70 EUR za v kišto in manjšega 2.5" bratca preko USB vmesnika... skupaj stroška mal več kot 200 EUR. Dobiš tih, odziven sistem.

Zapovprečnega uporabnika pa je navaden disk že skor brezveze 120 Gb SSD in konec. Kaj pa blondinka al pa 60 letni ata rabijo arhiv...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Netbook Acer Aspire 1410. Z diskom max uptime na bateriji okoli 7 ur, s SSDjem nekaj čez 10ur. Jasno je s SSDjem tudi delovanje dosti bolj tekoče.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Evo, glih sem hotel vprasati, ce se SSDji tudi na netbookih obnesejo, pa vidim, da ja.
smile-1.gif
Imam enega EEEja, ki ima tudi precej uporabno baterijo (8 ur). Torej je daljsa uporaba baterije in hitrejse delovanje tudi tu (in ni recimo ozko grlo Atom CPU in relativno malo RAMa, da se HDD vs SSD ne bi poznalo?)?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
jaz sem si nabavila laptopa, ki ima notri SSD. Sem se v trgovini malo igrala in se mi je zadeva neizmerno hitra zdela. Zdaj si bom enega 120gb nabavila za desktopa. Mislim, sem večino časa razmišljala kot Commodore. Desktop je dovolj hiter, res me ni nikdar živčno naredil, da bi kako stvar prav dolgo odpiral, ne glede na to koliko programov je bilo že odprtih. Ker ni najnovejši sem šla malo pogledat benchmarke za sistem, ki ga imam na laptopu (procesor, grafična) in je moj desktop primerljiv, razlika v hitrosti pa da ne moreš verjet, grem v nabavo SSD za desktopa, trenutni 640GB HDD pa bo potem cel za podatke. MIslim, ponavadi, ko pride do računalnikov, vsi razglabljajo o par pikah na kakih benchmarkih, pa o tem in onem in samo najboljše je dovolj dobro, govorijo o nekih blaznih razlikah v hitrosti, ko na polno računalnik obremenijo ipd, dejstvo pa je da povprečen uporabnik teh razlik nikdar ne občuti (iskreno povedano, najbrž tudi tisti geeki ne, če ne bi benchmark tako rekel), ampak kar se pa SSD vs HDD tiče - kot je rekel bigMIKE in mu verjamem - par let star mulc opazi razliko.

@Commodore
procesor je redko ozko grlo, sem zamenjala v svojem netbooku z atomom 1gb RAMa z 2GB. Razlika? Je, malo ja (glej prešnji odstavek). Ram je dokaj poceni, lahko sem upgradala, pa sem in sem mogoče profitirala ravno toliko kot sem notri vložila. Bore malo, ampak nekaj malega pa že. Torej verjamem, da tudi RAM ni tisto pravo ozko grlo. Sigurno se splača, glede na denar, ki ga hočejo za 2GB rama, ampak verjamem da bi ravno disk naredil tisto največjo razliko. Govorimo seveda o povprečni rabi, malo neta, malo brskanja po datotekah, kako sliko sem in tja prenesti, kaj napisati. Drugo ozko grlo je sigurno grafična.