Prenosnik izklopljen - prazni baterijo

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Dobro leto star Toshiba prenosnik (i5, Win 7 Pro 64).

Prenosnik izklopim s klikom "Shut Down" preko Start menija. Odstranim napajalnik. Naslednji dan je baterija na 90%?

Kaj bi to bilo?

Do sedaj nisem bil pozoren na to, tako, da ne vem ali gre za novo lastnost...

Lep pozdrav,
Peter

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
prenosnik porabi veliko energije za zagon in če je baterija že bolj boga niti ni slabo,da porabi le 10 %,pri novih baterijah ti potem ko se ti vse naloži prikaže okoli97-98%.
Pojdi v msconfig in iz zagona pobriši odvečne programe,ki se zaženejo samodejno ob zagonu pc,ker imaš po mojem kar zabasano.

lp

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
KO gre za shut down ni več OSa kje so šele programi. Praznjenje baterije lahko povzroči samo napaka ali bios-a, ki ni popolnoma ugasnjen nikoli.

Razlaga je zelo laična.
Čakanje na to, da to nekdo oddaljeno zbudi preko mreže rabi tudi baterijo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik legionar pravi:
KO gre za shut down ni več OSa kje so šele programi. Praznjenje baterije lahko povzroči samo napaka ali bios-a, ki ni popolnoma ugasnjen nikoli.

Navadno se gleda stanje baterije v operacijskem sistemu. In preden naslednji dan znova pogledaš, imaš vmes en shutdown in en startup, ki lahko porabita tudi 10% baterije (kot je nekdo že omenil).

Kako to preveriti:
- izklopiš prenosnik za 10 minut, ga nazaj vklopiš in pogledaš stanje baterije
- vajo ponoviš, le da ga pustiš izklopljenega precej dalj časa (recimo 1 ali 2 dni)
- primerjaš rezultate

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko tudi baterijo doklopiš po shutdown-u in priklopiš pred vklopom, da vidiš, če se "sama prazni" ali ga laptop "cuza".

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Jaz sem pri EEEju opazil kar veliko samoizpraznitev (ceprav med dejansko uporabo ni problemov, pa tudi sicer je zadeva skoraj nova). Sedaj pociva baterija loceno, da vidimo naslednjic, kaksno bo stanje po nekaj tednih neuporabe.
smile-1.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
S tem, ko boš pustil baterijo nekaj tednov v neuporabi ji boš samo škodoval. 1x na 1-2tedna jo je vseeno priporočljivo uporabljati. Sam imam svojo skos notri, 1-2krat na teden jo spraznim, pa je po 1letu pa 4 mesecih njena kapaciteta skoraj enaka kot pri novi.
Sestra je na svojem laptopu jemala baterijo ven in je ni uporabljala po dalj časa in je bila baterija hitro fuč. Sedaj pa dela z baterijo tako kot jaz, pa je po skoraj 1 letu baterija "enaka".

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.393
5.667
113
Evo na asusu je "samopraznjenje" pri zagonu na 97%
smile-1.gif

Delam pa podobno ko amacar.......vsake tolko napolnim in spraznim....kadar dalj časa uporabljam izključno na napajalniku pa pač odstranim baterijo

Aja laptop ma 1+ leto

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
S tem, ko boš pustil baterijo nekaj tednov v neuporabi ji boš samo škodoval. 1x na 1-2tedna jo je vseeno priporočljivo uporabljati.
To jasno ni res. Uporaba vedno škodi bolj, kot neuporaba!
Pri neuporabi pa je važno, koliko je napolnjena baterija, ter na kakšni temperaturi se shranjuje. Pri 30-40% napolnjenosti in pri okoli 10 stopinjah v enem letu pade kapaciteta le za par %. Pri polni bateriji in sobni temperaturi par 10%, pri polni bateriji in temperaturi preko 40 stopinj, pa izgubiš že po nekaj mesecih več kot pol kapacitete
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Moj službeni je iz leta 2006, pa še vedno drži baterija 1:30 do 2:30 ure (odvisno kaj delaš).
Večino časa je na AC (baterija pa vedno noter). (vklopljen pa je praktično non stop že par let)

PS: (ni model za 500 EUR iz Spar-a)

PPS: Ravno gledam navodila za en drug laptop in piše: v standby zdrži baterija 1 dan, v izklopljenem stanju pa 10 dni (torej na dan gre tam 10%)

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
10% na dan se mi zdi kar precej.

Je pa res, da se baterija prazni, čim je vložena v neko napravo. Pri fotoaparatu in kameri baterijo vedno jemljen ven, sicer moram pred uporabo polniti...

Nazadnje urejeno:

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Rezultati testa (danes zjutraj):
Baterijo sem imel odklopljeno 3 dni. Naredil sem 5x zaporedni vklop/izklop. Startup traja dobri 2 minuti (dual boot, finger scan, utorrent, teamviewer, skype, wlan mreža, bluetoth mouse, avast, dvdfab passkey, nekaj toshibine navlake, ...).
Baterija je imela 99%, 98, 97, 95 in 94%.

Po 7 urah, danes popoldne (baterijo sem pusti priklopljeno na prenosnik), se je prenosnik vklopil z 90% napolnjenostjo baterije.

Se pravi, da je baterija kot nova (tudi zdrži ene 4+ ur, bom malo testiral).

Kaj software-skega lahko preverim? Drugače gre na servis...

P.S. še ena (dokaj pogosta) težava - obrati ventilatorja se nabijejo do konca, slika obstane kot je, prenosnik postane popolnoma neodziven, bluetooth miška ne deluje, nobena tipka, torrenti obstanejo, ctr+alt+del ne prime, pomaga samo power button izklop.

Lp,
Peter

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
PPS: Ravno gledam navodila za en drug laptop in piše: v standby zdrži baterija 1 dan, v izklopljenem stanju pa 10 dni (torej na dan gre tam 10%)
To je iz navodil za Toshiba Satellite.

Za en HP pa piše stand by "Up to 2 weeks".

Lahko še pogledaš v svoja navodila in če tam tudi piše tako porabo, potem je to to.

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik Alijen pravi: Ne hladi. Zamašene reže ali kaj drugega
Moj 5 in pol let star HP prenosnik NX8220 (ki je crknil zaradi serijsko defektnih matičnih plošč) je imel za vatirano palčko dlačic v kepci na izhodu hladilnika in za patino prašno notranjost (toliko, da veš da ni bil vakumsko zapakiran). Od zunaj je bil pa bolj ohranjen kot tisti v vitrinah v trgovinah (ja saj vem da sem pacient - enako velja za HiFI, CDje, ...). Tudi moj službeni prenosnik, 5 let star DELL D620, je bil kot nov (je začel ružit disk in sem dobil novega - prenosnik, ne disk).

Temperature, ki jih kaže Toshibin PC Health monitor: trenutno PCU 54%, Internal System 49%, Fan speed 51%, pol ure nazaj 46%, 44%, 45%. Kot da rahlo narašča - obremenitev pa je internet surfing.

Igric ne igram, poženem kakšen word, internet, predvajanje filma, običajno mi zmrzne ko me ni zraven...

Ali je kakšen free enostaven program za stress test?

Lp,
Peter

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tak splošen ravno ni.

Standardni testi so:
- memtest86+ za RAM (nekajkrat skoz pustiti, traja več ur)
- za disk je načeloma dovolj "Error Scan" v HDTune (pa na zavihek Health poglej, če kaj jamra)
- pol pa lahko CPU nabijaš, recimo http://mersenne.org/freesoft/default.php ta ima test mode

Ampak če ti crkne, ko te ni zraven (ugibam, da ni CPU takrat na polno obremenjen) je težka.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
ksz...
Here are ze results... EEE je imel po poldrugem mesecu neuporabe z odstranjeno baterijo v njej se okrog 85% (sodec po Windows indikatorju). Do konca je bila potem napolnjena precej hitro. Po priblizno enakem casu neuporabe pred meseci (z vstavljeno baterijo) je bilo v bateriji manj kot 40% kapacitete. Precej velika izpraznitev za power off. Bo treba njihov support pobarati, ker definitivno ni bil standby, BIOS pa menda ima svojo "gumbno" baterijo.