Prenosni disk, zaščita

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Mi lahko kdo prosim predlaga izbiro za zaščito prenosnega diska. TrueCrypt enostavno ne znam usposobit na njem.
Želja je da lahko do podatkov pridem iz kateregakoli računalnika.
Hvala

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
iz kateregakoli Windows računalnika ali tudi drugih?

Sicer pa če lahko iz iz kateregakoli računalnika, potem ni neka resna zaščita
wink-1.gif

Torej iz kateregakoli računalnika, kjer se vtipka geslo?
Ali naloži certifikat?
Potegne prstni odtis?

TrueCrypt sicer ni kompliciran, je pa res nekaj korakov za naredit.

Druga opcija je v Windows vdelana enkripcija (EFS), samo tam je pol vidno ime in velikost vsake datoteke.
(v Home verzijah Windows ni podprta!)

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
iz kateregakoli Windows računalnika ali tudi drugih?

Sicer pa če lahko iz iz kateregakoli računalnika, potem ni neka resna zaščita
wink-1.gif

Torej iz kateregakoli računalnika, kjer se vtipka geslo?
Ali naloži certifikat?
Potegne prstni odtis?

TrueCrypt sicer ni kompliciran, je pa res nekaj korakov za naredit.

Druga opcija je v Windows vdelana enkripcija (EFS), samo tam je pol vidno ime in velikost vsake datoteke.
(v Home verzijah Windows ni podprta!)

ja mal sem čudn napisu...zaščiteno z geslom sem mislil...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Hja, TrueCrypt, res.
Mislim, da ga uporabnik Jernej "na veliko" uporablja.

No če bi Jernej kaj več povedal o tej svoji zadevi, bi tudi jaz z veseljem prisluhnil (bral).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kaj vas zanima?

Ker zadeva je precej enostavna za uporabo. Dejansko je še daleč najlažja sistemska enkripcija, kjer samo poklikaš opcije in greš spat (dobesedno, ker bo zadeva prvič delala skozi noč).

Sam uporabljam kot osnovno plast sistemsko enkripcijo vseh trdih diskov, nad njo je Dropbox (manjše datoteke, aktivna uporaba) in FreeFileSync (ročno, za večje datoteke in fotografije) sinhronizacija ter nad tem še ločeni Truecrypt containerji občutljivih zadev (digitalna potrdila) na Dropboxu.

Ko zaženem računalnik, se pojavi takoj za BIOS-om vrstica za vnos gesla. Od tam gre vse avtomatsko. Sistemski disk se odklene sam od sebe, po zagonu Windowsov pa se sama zažene še .BAT (batch) datoteka, ki poišče vse mountane diske (ki se identificirajo po ID-jih) in jih vedno razporedi na enake črke (tako da ni en disk enkrat E, enkrat pa F, kar se rado zgodi, če prepustiš vse avtomatiki TC-ja). Ko se to enkrat zgodi, izgleda vse popolnoma enako kot na nezakriptiranem računalniku.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Da bo še malo jasno, da zadeva ni noben bav-bav. Spodnja skripta mounta vse particije na 2. disku v prenosniku:

PAUSE

:Scorpio Blue

"D:\Program Files (x86)\TrueCrypt\Truecrypt.exe" /volume \\?\Volume{xxxxxxxx5-xxxxxx-11de-a192-00247xxxxxxxxx}\ /letterF /auto /quit

"D:\Program Files (x86)\TrueCrypt\Truecrypt.exe" /volume \\?\Volume{xxxxxxxx5-xxxxxx-11de-a192-00247xxxxxxxxx}\ /letterG /auto /quit

"D:\Program Files (x86)\TrueCrypt\Truecrypt.exe" /volume \\?\Volume{xxxxxxxx5-xxxxxx-11de-a192-00247xxxxxxxxx}\ /letterH /auto /quit

EXIT

O vsem tem na dolgo in na široko piše tudi v navodilih za uporabo. Jaz nikakor nisem "iz facha", pa mi je uspelo v parih urah vse uredit.

Se pa splača malo premislit pred prvo uporabo, kako velike particije človek potrebuje, ker njihovo spreminjanje kasneje ni tako enostavno (ni pa nemogoče).

Aja, pa gesla ni fino pozabit.
bonk.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Samo ti pišeš za interne diske, on pa sprašuje za externi. Sicer so ene stvari enake, ne pa vse.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Res je, ampak če se že greš kriptiranje, lahko as well zakodiraš še sistemski disk. Pri današnjih procesorjih ni neke opazne upočasnitve več.

Tudi zunanji diski imajo unique ID, preko katerega ga lahko mountaš kar s skripto. Edina razlika je, da je treba vedno vpisovati geslo (logično), v primeru pre-boot avtorizacije pa se lahko uporabi kar tisto geslo za vse zunanje diske.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Certifikate, zasebne slike, emaile,... po 1 sekundi razmisleka.

A stanovanja pa avta ti ne zaklepaš?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.265
340
83
Jaz imam tudi cel disk (SSD) sistemsko kriptiran. Razlika pred in po kriptiranju (dual core notebook) je predvsem v času hibernacije (bistveno dlje rabi za hibernacijo, še dlej pa da se pobere).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Truecrypt 7.0 je zunaj. Ena izmed novitet je drugačno ravnanje s hibernacijskimi datotekami, tako da možno, da bo sedaj boot hitrejši.

Jaz bom počakal še kak teden ali dva, potem pa nadgradil... just to be sure.
wink-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.265
340
83
Kul. Jaz itak menjam notebooka (dobim v kakem tednu), pa bom že verzijo 7 gor dal.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Neat.
zmaga.gif

Jaz sem to zaobšel s skripto, ki je v startup folderju, diske, ki jih priklapljam samo občasno, pa mountam preko bližnjic na namizju.

Predvsem me zanima, kako je pri novem sistemu rešeno, da se isti diski vedno mountajo na iste črke. Če ni, potem je to bolj ali manj uporabno samo za izključno priklopi-presnami-izklopi tipe operacij.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Zdravo!

Mi lahko kdo prosim predlaga izbiro za zaščito prenosnega diska. TrueCrypt enostavno ne znam usposobit na njem.
Želja je da lahko do podatkov pridem iz kateregakoli računalnika.
Hvala

kaj ti pa ne gre?

Sej je čisto enostaven truecrypt! Na disku narediš "particijo" (to vse že delaš v truecryptu), in to particijo zaščitiš z kodo. Ker program ne rabi instalacije, je pametno imeti zagonski file na nezaščitenem delu. potem zalaufaš ta file, daš mount partition, vpišeš kodo in to je to. In potem se vidi zaščiten disk, kot normalni disk in lahko gor daješ kar češ...

Samo zagonski file moraš vedno imeti dostopnega!!