Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Bimbo je tisti, ki veselo premika s 5400 RPM vrteče se plate, medtem ko bralne glave letijo desetinko mikrona nad njimi. Vsa čast!
Glej ne spuščaj se z mano v debate ker veš da vedno bedak izpadeš, hočeš nekaj inteligentnega povedat izpadeš pa popolni bebec ker pač veš vsega po malo in si površn in imaš nasplošno površno razgledanost, si pač šmorn kaj ti naj druga rečem, ko pa ti pokažemo/razložimo pa si užaljen in nos povesiš. Jaz če ne vem raje vprašam. Torej, gre za edicijo Iomega diska eGo ki je tudi odporen do padcev mislim da iz 1m ali 1,5m (ne da se mi iskat podatka). Diska ne obračam na glavo temveč če ga med delovanjem primem samo v roko in kot spremenim za 5-10 stopinj (torej da ni ravn na mizi) že zadeva cvili. Prav?
Vseeno je to
izredno slaba ideja, kot ti je ze tony namignil. Rulja premetava delujoce diske in potem hodi sem javkat, ko grejo po gobe ... Dokler se disk vrti, je dovolj en posten frc z roko (tako sibak, da ne bi mogel poskodovati niti jajcne lupine na najbolj ploskem delu) ali udarec oz. padec z visine enega centimetra na trdo podlago (npr. mizo), pa bo zelo dobra moznost za poskodbo povrsine na mestu, kjer so se takrat nahajale glave (= "bad sectorji"). Zakaj to vem ? Ker sem jih sam nekaj unicil, od tega vecino zaradi nepotrpezljivosti (tresk s pestjo po mizi, na kateri so lezali med delovanjem).
V disku najbrz cvili lezaj motorja - nehaj ga obracati pa ne bo vec cvilil.
Tisti podatek o 1-1.5 metra je pa fina zadeva za prospekte, a ti bo zelo malo pomagala, ko bos ostal brez podatkov. Proizvajalec ti lahko flegma zamenja disk v okviru garancije, a to ne bo obudilo podatkov nazaj. Pa se nekaj v razmislek: vsak masiven predmet se premika nekaj casa iz ene lege v drugo zaradi inercije. To seveda velja tudi za neznansko lahke (a vseeno tezje od 0) glave diska, ki jih elektronika poskusa umakniti, ko enkrat zazna pretiran pospesek v katerikoli smeri. Blizje kot je ovira, ob kateri se bo disk ustavil, manj je casa za parkiranje glav na varno, zato verjamem da proizvajalec upa zapisati podatek o precej veliki razdalji, ne bi ga pa upal ob precej krajsi (oziroma za zadeve kot je direkten udarec diska ob nekaj med prekladanjem).
Se enkrat: dokler disk deluje, naj bo pri miru in po moznosti na podlagi, ki lahko potencialno malo ublazi udarec (npr. podloga od miske ali etui za prenosni disk). Ko se plosce nehajo vrteti, ga pa obracaj po moli volji.