Prenos sistema na drugi večji disk (raid)

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
Trenutno imam windows 7 na dveh diskih 80GB (raid - mirroring)
vse je bilo lepo in prav, dokler nisem začel nalagat malo bolj obsežnih programov (SolidWorks, Catia, Inventor, Ansys, itd)
v glavnem, začelo mi je primanjkovat prostora.

Zdaj pa me zanima, na kaki način lahko prenesem trenuten sistem na recimo dva nova večja diska, ki bi prav tako bla v raidu...

aja... imam še en zunanji disk 1.5 TB, ki je prek esata povezan s sistemom ( ta je za dowload kramo in ostale stvari )

ideje?

p.s.: vsi programi so licenčni (razen Katje
grin1.gif
), tako da mi ni za formatirat, ker potem moram licence na novo prenašat pa downloadat itd itd....

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če je "hardverski" RAID, premakneš enako, kot če bi bili enojni diski.

Torej programi ala Acronis , Ghost itd...

(sicer je z RAID malo večje verjetno da se kje zatakne)

Torej najprej backup starega sistema, setup novih dveh diskov v RAID, in restore.

Ali pa setup novih diskov in direktno kopiranje.

(možnost je tudi, da novi disk daš samo en, in šele potem dodaš mirror)

Nazadnje urejeno:

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
hmmm... kak pa bi si ti recimo na mojem mestu razdelil diske oz. particije po funkcijah? kam bi kaj inštaliral?

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
prvo prenos.... ponovna inštalacija pride na vrsto pred poletjem.... zbiram pa info :p

I

Izbrisan uporabnik 3287

Tudi jaz se spravljam v eni škatli menjati disk. Se (čedalje bolj pogosto) pri vžigu začne nalagati normalno, potem pa se vgasne. Včasih pa se ugasne tudi po parih urah (zna pa delati tudi dva dni skupaj bp). Nato se pusti prižgati šele čez kakih deset minut (ponavadi se potem "postavi na noge"). Danes pa se je prvič pokazal "blue screen" (pri ponovnem vklopu) in napisal, da je disk bla.bla.....ga samodejno pregledal in "normalno" nadeljeval delo.

Kako je najbolj enostaven način, da dam nov disk noter in vse (vključno z Winsi in gonilniki, ter vso šaro) prekopiram na novi disk?

lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
In ti bos zato zamenjal disk ? A ne bi najprej napajalnika preveril ? 99.9% je to vzrok za tezave, ki jih opisujes.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Zamenjaš napajalnik in opazuješ spremembe (beri: so se težave ohranile ali odpravile).

I

Izbrisan uporabnik 3287

Je to edina varianta? Rezervnega napajalnika nimam. Kupovati del po del pa mi ni ravno.

lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Saj ni nujno da kupiš napajalnik - malo povprašaj kolege če ima kdo kakšnega viška in če ti ga posodi za par dni.
Če ne pa ga lahko kupiš preko spleta in ga imaš možnost v 15 dneh vrniti - če pa se ti težave odpravijo pa ga pač obdržiš.

Lahko tudi matično ploščo preveriš če so kaki napihnjeni kondenzatorji gor.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Verjamem da imate. Jaz doma menjam, ko crkne. Sem pa v tej škatli že menjal napajalnik dvakrat in enkrat disk. Ne najdem račune. So pa v trgovini rekli, da bodo preverili garancijo glede na serijsko.

Gledam pa nove napajalnike. Je treba biti na kaj pozoren?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Razen moči še lahko gledaš tudi velikost ventilatorja - večji ventilator se vrti z manj vrtljaji in je posledično tišji.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Gledam na Mimo, pa piše v opisih npr.: primerno za AMD, za Intel,....

To moram tudi pazit al ne.

lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik smt pravi:
ja nič. Pa v nakup. Hvala

Odvisno od tega s kje si, si ga morda lahko od koga sposodis ...

In ne, napajalniki niso prirejeni za firmo procesorjev, ampak so univerzalni.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik smt pravi:
Kako pa se preveri napajalnik?

lp
Za silo lahko tudi meritve napetosti v BIOS Setup-u pogledaš.
Če kaj vidno odstopa, je že lahko znak za težavo.

Ali pa gledaš v Windows in obremenjuješ. Če se napetost preveč (več kot 10%) spremeni, je to to.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik smt pravi:
ja nič. Pa v nakup. Hvala

Odvisno od tega s kje si, si ga morda lahko od koga sposodis ...

In ne, napajalniki niso prirejeni za firmo procesorjev, ampak so univerzalni.

Odvisno koliko ima star računalnik. Svoj čas (4-5 let nazaj še sigurno) si dobil napajalnike z ali brez konektorja za P4 dodatno napajanje.. Zdaj je to mislim da vseeno, upam da ta konektor imajo vsi