Prenos delnic na drugo osebo

Rotty

Pripravnik
22. apr 2010
459
0
16
Črnuče
Zaradi morebitne kolizije interesov v službi, se moram znebiti delnic v vrednosti par K€. Najraje bi jih prenesel na očeta, ker pa v tem nisem ravno podkovan, me zanima kje je tak prenos najbolj ugoden in kako se to izvede oz. kaj potrebujem. Sem malo gledal po postih pa nisem nič našel...na netu sicer pišejo zadeve, samo ne bi rad porabil več kot dobim devidend v parih letih
tongue-1.gif

LP, Rotty

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Imel podoben "problem". Po preigravanju z darilnimi, izročilnimi in ostalimi pravnimi posli sem se odločil za dejansko najcenejšo - fromalno prodajo in istočasen nakup. Seveda pa to ne pride v poštev če je v ozadju še kaj drugega...

Rotty

Pripravnik
22. apr 2010
459
0
16
Črnuče
Aha, jaz sem razmišljal o darilni pogodbi, samo tudi prodaja je popolnoma sprejemljiva! Še par vprašanj imam če si tako prijazen:

- Kje si pa to uredil oz. kje je najcenejša prodaja/nakup?
- Koliko pa pridejo stroški (enkratni in/ali letni) približno?
- Kaj misliš s tem, če je v odzadju kaj drugega?

Lp,

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Takrat sem imel odprt trgovalni račun pri GBD. Kje je trenutno zadeva najcenejša žal ne vem. Vem pa to, da so - ko sta prodajalec in kupec znana - stroški bistveno nižji kot pa je to pri klasičnem nakupu/prodaji.
- Potrebno je imeti trgovalni račun (razen če gre za kakšne zaprte delniške družbe). Stroški so odvisni od brokerja pri katerem imaš odprt račun in pogojev, ki jih ima posamezna BPD
- Če tako prodaš vp lahko uveljavljaš kapitalsko izgubo - torej, če imaš še kakšne vrednostne papirje ki jih lahko prodaš z dobičkom jih prodaj in nato kupi nazaj (mislim da mora biti med prodajo in nakupom vsaj en mesec) - izguba in dobiček se na koncu poravnata in s tem ne plačaš davka...
- Ozadje - darilna pogodba ima popolnoma drugačne pravne posledice kot recimo izročilna pogodba. Z prodajo in nakupom pa tem posledicam izogneš...

Najbolje pa bi bilo, da se obrneš na svojo BPH in jih tam povprašaš o najcenejšem načinu prenosa VP. Jaz sem to počel v zlatih časih Ljubljanske borze...

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Kot so ti že povedali je najcenejša in najpreprostejša varianta sočasna tvoja prodaja in očetov nakup na drugi strani. Darilne pogodbe potegnejo za sabo neugodne davčne posledice (točno se ne spomnim več, ker se že nekaj časa ne ukvarjam več s tem). Stroški, ki jih bosta imela s tem so (predpostavljam, da gre za slovenske vrednostne papirje):
- odpiranje trgovalnega računa, vodenje in ležarina za tekoče leto za očetov račun (če ga še nima pri kateri od BPDjev)
- stroški prodaje zate (posredniška provizija, provizija KDD in LJSE)
- stroški nakupa za očeta (isto posredniška provizija, provizija KDD in LJSE)
- stroški zapiranja računa zate (če ga boš po opravljeni transakciji spraznil in ga ne boš želel več imeti).
Cene se med BPDji prav hudo ne razlikujejo, zunanji stroški (KDD in LJSE) so itak od zunaj predpisani.
Ker je bilo v prejšnjem postu že govora o GBDju, je tukaj njihov cenik. Odpiranje računa pride 14 EUR, vodenje in ležarina za letos bi morala biti nekje v rangu do 1 EUR, posredniška provizija BPD nekje v rangu 1% od vrednosti, minimalno cca. 12 EUR, zapiranje računa cca. 10 EUR, provizija KDD 0,033% od vrednosti in provizija LJSE 0,07% od vrednosti posla. Zdaj pa računat.
smile-1.gif

Tukaj je seznam borznih članov, pri vseh teh praviloma lahko to izpelješ, je pa treba preklikat vse cenike, če želiš izvedet, kje je dejansko najceneje. V praksi greš na tisto BPD, ki ti je najbližja, ker pri par k€ resnih razlik res ne bi smelo biti.