Prenapetostna zaščita

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Ker imamo veliko izpadanja elektrike za par sekund ali minut, se dostikrat zgodi, da ko pridem iz službe, gori vse živo od TV-ja, DVD-ja, PC-ja in tudi skurilo mi je že nekaj malega. Problem mi ne delajo strele ampak ti ponovni vklopi s strani elektra (špice). Zato me zanima, katero prenapetostno zaščito predlagate, da se mi samodejni vklopi aparatur ne bodo več pojavljali oziroma, da mi ne bi skurilo še bohnedaj, LCD, ali kaj podobnega.

thx

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Za računalnik sigurno kakšen UPS.

Jaz sem že pred par leti kupil enega poceni 600VA, ravno zaradi tistih sekundo trajajočih prekinitev ... enkrat mi je ta prekinitev povzročila sesutje windowsov, drugič pa odpoved ADSL modema ...

Po namestitvi UPS-a nimam več teh problemov, ko pa zmanjka elektrike za več časa imam še 8 minut lasa da lepo vse zaprem in normalno ugasnem PC.

Na UPS-u imam PC, Monitor TV in modem ... Ups je stal takratnih 10.000Sit ...

Vsekakor priporočam nakup.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kak to misliš, da se ti samodejni vklopi nebi dogajali? Da če enkrat prekine da ti čisto zablokira tok?

Zmanjka štroma za minuto, dve, pride nazaj in takrat se TV, pa DVD kar sama vklopita in če me ni doma, TV gori... Pa en napajalnik mi je že šel na DVDju, zgleda da je prehuda tista špica, ko pride elektrika nazaj
shocked-1.gif
. Sploh pa moram prenapetostno nabavit, je preveč denarja vse to. Vem, da je najboljša zaščita izklop kablovja iz elektrike, ampak, preventiva pa vseeno mora biti.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja če nočeš teh ponovnih vklopov bo treba UPS nabavit kot ti je Gox napisal. Mi sicer nimamo takih izpadov, na leto mogoče 2x ni elektrike, tak da imam samo 2 Belkinova razdelilca.

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
UPS že, samo mora imeti še AVR!
wink-1.gif

Citat:
What is AVR and why is it important?
A UPS system that features "AVR" (automatic voltage regulation) will correct the voltage if it is over or under the normal levels. "Buck" refers to the lowering of voltage and "boost" refers to the raising of voltage.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
ma ne vem, če UPS sodi zraven TV-ja oz. DVD-ja (PC je daleč stran v drugi sobi), bolj se nagibam k prenapetostni zaščiti, vem sicer, da je ni 100%, pa vendar.

lp

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Jaz sem kupil dva UPS-a z AVR, ki sta bila ~70€ kos. Enega za PC, router in modem, drugega pa za TV, DVD in v prihodnosti za HTPC!
Tudi pri meni se občasno zgodi serija hitrih izklopov in vklopov tako, da, če hočem malo daljšo življenjsko dobo elektronike mislim, da je bila to edina rešitev.
Samo prenapetostno zaščito sem imel pa že nekaj časa nazaj vendar ni bila učinkovita pri zaščiti še takrat modema na PC-ju! Mogoče je za 250V~ OK, samo tisti dodatek za telefonsko linijo je bil bolj tako tako.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Citat:
Uporabnik Torque_monster pravi:
Jaz sem kupil dva UPS-a z AVR, ki sta bila ~70€ kos. Enega za PC, router in modem, drugega pa za TV, DVD in v prihodnosti za HTPC!
Tudi pri meni se občasno zgodi serija hitrih izklopov in vklopov tako, da, če hočem malo daljšo življenjsko dobo elektronike mislim, da je bila to edina rešitev.
Samo prenapetostno zaščito sem imel pa že nekaj časa nazaj vendar ni bila učinkovita pri zaščiti še takrat modema na PC-ju! Mogoče je za 250V~ OK, samo tisti dodatek za telefonsko linijo je bil bolj tako tako.

telefonska linija - kaj je že to
smirk-1.gif

Kaj pa si kupil za en model UPS-a, če ni skrivnost ?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Torque_monster, kaj ni UPS samo za računalnik? Kako pa priključiš TV in DVD? Preko 220V vtičnice? Ali sploh obstajajo taki UPSi?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Saj se da tisto vtičnico predelati na navadno 230V
wink-1.gif

Jaz imam recimo ojačevalec gor priklopljen, pa modem in prenosni telefon.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Predelati je mišljeno, da moraš kaj zamenjat ali se dobi za kupit kaki pretvornik?

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Jaz imam na TV-ju takšen priklop kot na napajalniku PC-ja tako, da sploh ni bil problem.
Kabel od DVD predvajalnika sem pa odrezal in prilotal (spojil) s tistim računalniškim! Pri routerju ipd. sem pa dal razdelilec in ga na drugi strani priredil, da je bil OK za na UPS.
Obstajajo pa tudi takšni UPS-i, ki imajo navadne vtičnice samo tisti model, ki sem ga jaz našel ni imel AVR.

Prejšnji UPS, ki sem ga imel oz. ga še imam na drugi lokaciji je bil APC s katerim imam super izkušnje (s supportom) samo nima AVR. Tisti z AVR-jem od APC-ja pa je za moj okus predrag zato sem se odločil za socomec s katerim sem zaenkrat tudi zadovoljen. Pogrešam edino zaščito za LAN (ima pa za tel. linijo, tako, da ščitim linijo že pred spliterjem za ADSL).
Kupil sem dva takšna!

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Jaz imam nek APC line-interactive UPS (torej z AVR), pa sem opazil da je ta AVR v večini primerov neuporaben, saj se vklopi komaj ko gre voltaža izven določenega območja. V mojem primeru je to nad 253V in pod 208V - kar pa nekako ni aktualno, saj nimamo tako velikih napetostnih nihanj.

@raners: kabel se tudi da kupit, samo kolko vem je dokaj drag v primerjavi s tem če si ga sam narediš.
Jaz sem si ga naredil tako, da sem kupil razdelilec na 5 priključkov brez kabla, potem pa še tisti kabel, ko je bil včasih za povezovanje napajalnika in monitorja (nekaj teh kablov dobiš ponavadi kar zraven UPSa). Temu kablu sem potem odrezal en priključek (tisti ki ne paše v UPS) in ga povezal z razdelilcem.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Jaz sem si ga naredil tako, da sem kupil razdelilec na 5 priključkov brez kabla, potem pa še tisti kabel, ko je bil včasih za povezovanje napajalnika in monitorja (nekaj teh kablov dobiš ponavadi kar zraven UPSa). Temu kablu sem potem odrezal en priključek (tisti ki ne paše v UPS) in ga povezal z razdelilcem.

Pa povsod piše, naj se zaščit ne bi vključevalo na raznorazne podaljške. Me prav zanima, zakaj tako vztajno je to pomembno.

BTW: Omenjate AVR. Kaj je to ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
AVR - Automatic Voltage Regulator, v bistvu je to spremenljivi transformator, ki zagotavlja da je na izhodu vedno 230V, na vhodu pa je lahko neka napetost znotraj njegovega delovnega območja, recimo 150V do 300V (govorim na pamet).

Podaljški semizdi niso zaželjeni samo pred napetostno zaščito, na njo jih menda lahko priklopiš.
Zakaj točno je to dobro ne bi vedel, možno pa da je zaradi ozemljitve (vsi podaljški je nimajo).