Preko česa je najboljša kvaliteta TV sprejema?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Siol, T2, UPC digitalna, digitalna satelitska... Kje je najlepša slika? Počasi me že moti ko gledam kak HD film, potem pa preklopim na TV in se mi zdi kot da bi gledal neki megleni zvarek
tongue-1.gif
Imamo pa doma analogno kabelsko, sicer je slika čista, signal je odličen, ampak to ni to, HD me je razvadil.

V službi imamo Siol (na VDSL liniji) in je slika super ko ni hitrega premikanja, ko je kak akcijski film pa same kocke
rolleyes-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Na UPC-ju ni koclic, slika je lepa. Tudi na T2 bi naj bila kvalitetna slika. Siol baje znižuje bitrate in s tem kvaliteto.

Je pa povsod to še vedno SD slignal. Če pričakuješ lepšo sliko kot na analogni kabelski, boš razočaran z digitalno televizijo. Še vedno je to zmazek. Če imaš kvalitetno analogno kabelsko skoraj da ni razlike. Bo potrebno počakati na HDTV kanale.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Vem ja, HD se da dobit kak Discovery, to pa je vse. Drugače pa kot pravim - analogno imamo kristalno čisto sliko, ampak pač ko človek preklopi iz kakega HD filma se kar zgrozi (vrag naj vzame HD, čisto sem se razvadil...).

Bo treba it na UPC če imajo kak TV priklopljen na digitalno, da vidim kak je. Od sorodnikov ali prijateljev nima noben, da bi šel na obisk. Ima mogoče kaka trgovina UPC digitalno v MB?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Najboljša slika je definitivno na digitalni satelitski... je pa verjetno na digitalni kabelski za večino kanalov identična kvaliteta (saj kanalov načeloma ne prekodirajo).

Jaz bi ti res priporočal, da si nabaviš en softwaresko nadgradljivi HD satelitski sprejemnik, na katerega se bo dalo sprejemati tudi kodirane kanale... na streho si daš krožnik na rotor (da lahko gledaš vse satelite) in si zmagal... začetni strošek je sicer višji kot drugje, ampak si sam svoj mojster... kanalov tako rekoč neomejeno (1000+)... ko bo HD na voljo, ga boš imel takoj (nič čakanja, da ga bo eden izmed naših ponudnikov dal v svoj sistem). Zna biti pa bolj zoprno dobiti slovenske kanale.... ampak mislim, da tudi za total tv obstaja sharing kartic. Sicer me pa ne sprašuj, kje, kako pa koliko, ker tega sam še nisem počel --> imam pa vsekakor enkrat v načrtu.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Na UPC-ju ni koclic, slika je lepa. Tudi na T2 bi naj bila kvalitetna slika. Siol baje znižuje bitrate in s tem kvaliteto.

Je pa povsod to še vedno SD slignal. Če pričakuješ lepšo sliko kot na analogni kabelski, boš razočaran z digitalno televizijo. Še vedno je to zmazek. Če imaš kvalitetno analogno kabelsko skoraj da ni razlike. Bo potrebno počakati na HDTV kanale.

Znižuje bitrate?
hysterical-1.gif
Poleg obstoječega MPEG-2 pač uvaja še MPEG-4, je to kaj slabega? S tem lahko babi in dedi v neki vukojebini, katero kabel niti povohal ni, gledata malo več, namesto slo 1 in 2 na sobni anteni.

Na navadni kabelski je zmeraj prisoten šum pa ga navadni user ne opazi pa se ne pritožuje ... ali pa ko snameš najjačji HD rip nekega tretjerazrednega superhero muvija, a kličeš release team, ker včasih malo slika razpade?

Na iptv (katerikoli ponudnik) imajo barve vsaj malo več definicije, ker na navadnem kablu so obrazi po robovih zažgani na zeleno barvo. Drugič glej malo bolj natančno.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kolega ima digitalno satelitsko in pravi, da ima kar nekaj programov v HD, je pa res da ima obrnjeno samo v en satelit, ker gleda samo nemške programe in mu za SLO, POP TV, HRT in podobne dol visi. Starša pa bi še vedno te programe imela (še posebej foter vse te slovenske športne programe), razen če si samo za sebe v stanovanju naredim satelitsko in rečem staršem: ''Screw you!''
wink-1.gif

Pa kaj je drugje tudi tak na Siol TV, da je slika super ko je pri miru, ko pa smučanje npr. gledaš pa je vse v kockah?
rolleyes-1.gif
Glede linije že ne more bit problem, če imamo v službi 20/20 VDSL linijo, pa tudi če nič prometa preko interneta ne leti je situacija ista.

Kakšna resolucija pa sploh je pri Siolu in T-2?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Resoluxija je PAL... ampak ni v tem problem. Internetni ponudniki za razliko od kabelskih (UPC), ki večinoma kar vzamejo satelitski stream, le-te ponavadi še enkrat prekodirajo, da znižajo bitrate in s tem potrebno pasovno širino... ker standarde imajo postavljene za tiste z najpočasnejšimi linijano... torej tudi če imaš VDSL 20/20, gledaš isto zadevo kot pa tistzi z ADSL 8Mbit...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Očitno si prezru tisti "baje". T2 bi naj imel za iste kanele večji bitrate kot siol. Če pa to siol sam znižuje ali dobi signal z drugega source-a, pa ne vem, ker ne poznam ozadra pri nobenem od njiju.

Ima pa digitalna kabelska (povdarek na digitalna) par prednosti pred IPTV, če nisi ravno na optiki, kar velika večina še vedno ni in nekateri še lep čas ne bomo imeli te opcije. To so predvsem neomejeno število televizorjev na katerih lahko istočasno gledaš in neodvisnost od kvalitete linije. Na IPTV lahko praktično skoraj pozabiš na HDTV, če si na xDSL. Če si dovolj blizu bo mogoče en stream še šel skozi več pa ni osnovne šanse. Pri kabelski je pa sam princip prenosa drugačen. Če ti digitalna kabelska dela, ti bo delalo vse, vključno s praktično neomejenim št. istočasnih HDTV kanalov. Sama vsebina je pa v bistvo pri vseh enaka, saj gre za podatke, ki so kodirani v mpeg2(4).

Je pa kriminal, da še vedno prilagajo setopbox-e, ki prenašajo sliko preko kompozitnega kabla (tudi preko scart-a je isto, le da je drugi konektor). De pravi do setopbox-a dobiš digitalen signal, ki ga pretvoriš v analognega, da ga preneseš na digitalen LCD/plazmo
stupid-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Takšni settop boxi so verjetno dosti cenejši in jih zato prilagajo.

Drugače pa mislim da ni neomejeno št. digitalnih sprejemnikov na kabelski. Mislim da lahko sočasno največ trije delajo, potem pa zmanjka bandwidtha. Nisem pa prepričan, govorice govorice...

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
To ni res... kabelska tehnologija je tko naravnana, da so vsi kanali istočasno na kablu.. to pomeni, da lahko gledaš 100 različnih kanalov istočasno na istem kablu. Tukaj se digitalna ne razlikuje od analogne.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
To ni res... kabelska tehnologija je tko naravnana, da so vsi kanali istočasno na kablu.. to pomeni, da lahko gledaš 100 različnih kanalov istočasno na istem kablu. Tukaj se digitalna ne razlikuje od analogne.

3TVje lahko imaš max na eno naročnino. Pa tudi signala pol počasi zmanjka. Bi te jaz rad videl, kako imaš 100TVjev priklopljenih na isti kabel. Kaj drugega kot "sneženje" ne boš videl.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Ja ok.. seveda vsak sprejemnik doda šum na kabel in nekje je tudi meja. Ampak jaz govorim teoretično... in da pri treh televizijah zmanjka pasovne širine preprosto ni res, saj ima vsak kanal svojo pasovno širino, ki je na voljo vsem uporabnikom.

PS: "sneženja" na digitalni televiziji ne boš videl, razen, če ga bo sprejemnik "simuliral". Slika je, ali je pa ni
smile-1.gif

PPS: Uno s 100 televizijam sem mislil bolj karikirano... se pa brez problema da priklopiti parkrat po tri sprejemnike na isti kabel... Bi pa jaz rad videl tistega, ki ima 100 tvjev doma :D

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Ja ok.. seveda vsak sprejemnik doda šum na kabel in nekje je tudi meja. Ampak jaz govorim teoretično... in da pri treh televizijah zmanjka pasovne širine preprosto ni res, saj ima vsak kanal svojo pasovno širino, ki je na voljo vsem uporabnikom.

PS: "sneženja" na digitalni televiziji ne boš videl, razen, če ga bo sprejemnik "simuliral". Slika je, ali je pa ni
smile-1.gif

PPS: Uno s 100 televizijam sem mislil bolj karikirano... se pa brez problema da priklopiti parkrat po tri sprejemnike na isti kabel... Bi pa jaz rad videl tistega, ki ima 100 tvjev doma :D

Jaz bi pa rad videl tistega ko ima parkrat po 3TVje priklopljene na en kabel z normalnim signalom. Kot praviš na novejših TV-jih neboš videl slike.

Nekako imam občutek da imaš neko čudno teorijo ti to. Jaz sem delal kar lep čas v tem poslu in imam poleg teorije tudi prakso.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
OK zdaj če odmislimo maximalno število televizorjev (mi imamo sicer 4 analogne + internet priklopljene in je na vseh super slika) ampak kak bi pa oni vse digitalne programe istočasno oddajali? Če jih imajo recimo 100 in vsak pobere koliko? 40 kb/s? 80kb/s? (nimam pojma) OK če je 40 kb/s x 100 je to 4 mb/s
confused-1.gif
Ne verjamem, da jim to linije zmorejo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
OK zdaj če odmislimo maximalno število televizorjev (mi imamo sicer 4 analogne + internet priklopljene in je na vseh super slika) ampak kak bi pa oni vse digitalne programe istočasno oddajali? Če jih imajo recimo 100 in vsak pobere koliko? 40 kb/s? 80kb/s? (nimam pojma) OK če je 40 kb/s x 100 je to 4 mb/s
confused-1.gif

Sklepam da imaš omrežje bolj novo in ne staro. Če se prav spomnim se na pasovno širino enega analognega kanala da bp spravit 4 digitalne. Na enem kablu je nekje 45 analognih kanalov. In ti so v "zanimivem frekvenčnem območju". Zato pa ukinjajo analogne kanale, da dobijo plac za digitalne
smile-1.gif
Ča si kaj bral napovedi pravijo ad bodo pustili samo 6-8 analognih kanalov.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Dobro... ker vidim, da delaš na tem področju... koliko kablov ima potem operater potegnjenih do enega bloka z recimo 100 stanovanji? Nas so pač učili, da je prednost kabelske ravno to, da so na "kablu" istočasno vsi kanali (pač frekvenčno ločeni seveda) --> če je pa praktična omejitev 3 TVje na en kabel pa preprosto ne vidim več prednosti digitalne kabelske pred iptv-jem z ustrezno pasovno širino
smile-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
confused-1.gif

Sklepam da imaš omrežje bolj novo in ne staro. Če se prav spomnim se na pasovno širino enega analognega kanala da bp spravit 4 digitalne. Na enem kablu je nekje 45 analognih kanalov. In ti so v "zanimivem frekvenčnem območju". Zato pa ukinjajo analogne kanale, da dobijo plac za digitalne
smile-1.gif
Ča si kaj bral napovedi pravijo ad bodo pustili samo 6-8 analognih kanalov.

Aaaaaa, torej digitalna kabelska programov ne oddaja digitalnih programov v klasičnem binarnem sistemu kot xDSL/optika ampak na določeni frekvenci? Potem mi je pa jasno kako jih spravijo toliko v en kabel istočasno.

Drugače pa so nam priklopili novo omarico ko so nadgradili omrežje na G2, kable pa imamo čisto vse nove od omarice pa po celotni hiši (čeprav imam jaz še vedno en kos starega kabla in imam nekatere programe na visokih frekvencah malo slabše kvalitete).