Prejemanje najemnine

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Zanima me ali DURS na bilo kakšen način lahko ugotovi, da nekdo oddaja nek prostor v najem in za to prejema najemnino, tega pa ne prijavi pri svoji dohodnini?

Pustimo možnost, da te najemnik sam prijavi, zanima me ali lahko npr. iz namena bančnega nakazila preko TRR ugotovijo in te za to potem preganjajo?

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.823
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Zanima me ali DURS na bilo kakšen način lahko ugotovi, da nekdo oddaja nek prostor v najem in za to prejema najemnino, tega pa ne prijavi pri svoji dohodnini?

Pustimo možnost, da te najemnik sam prijavi, zanima me ali lahko npr. iz namena bančnega nakazila preko TRR ugotovijo in te za to potem preganjajo?
Če nimaš prijavljeno, zakaj bi preko TR-ja nakazoval?
confused-1.gif
Siliš v drek? Sicer pa a ni tako, da po novi zakonodaji vsi prilivi štejejo dohodek pri uveljavljanju socialnih pravic? Poleg tega, te zna morda enkrat DURS vprašat, kaj pa je to? Zakaj tega ni v dohodnini?

Sicer sem pa slišal, da baje, če naj bi bilo stanovanje prazno, se preverja (ne vem kdo in kako) kako je s porabo vode, elektrike, itd... A je res kaj na tem?

Še nasvet: prijavi. V Sloveniji namreč fovšija žal še ne gori in slej ko prej se bo našel zavestnež, kateri bo tebe tajkuna prijavil.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Kolikor vem ni več potrebno prijavljat. Je pa treba na začetku drugega leta, javit dursu dohodek, ki si ga prejemal od dohodnine. Če ne te lahko kazensko preganjajo. Če se motim, naj me kdo popravi.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Zapomni si eno stvar pri oddajanju: pogodbo imej črno na belem! Ne želiš namreč da ti najemnik nardi ogromne stroške in ******
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Sem imel to debato v ponedeljek s sestricno ki sicer zivi v nemciji, in pravijo da gor prav obstajajo "najemniski" nomadi, ki se stalno selijo pa nikjer ne placujejo. Zakonodajo imajo nekaj takega kot pri nas. ND ni zasciten ama popolnoma nic.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ksz... okej da razčistim par stvari glede mojega vprašanja...

Gre se za fiktivno oddajanje stanovanja v najem z namenom prikazovanja prihodkov od oddajanja nepremičnine. Gre se za to, da se čez čas pridobi kredit na lažji način saj banka upošteva vse prihodke in ne samo plače.
Oddajanje v najem je torej samo fiktivno, torej prijatelj nakazuje prijatelju denar in v namen v nakazilu napiše "Najemnina". Tukaj se ne gre za dejansko oddajanje stanovanja.

Sprašujem pa seveda za prijatelja in ne zame
grin1.gif
Jaz se ne grem takih stvari.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
haha, bravo za izvirnost, kako banki prikazat, da si kreditno sposoben:)!!
Po drugi trani pa žalostno, da se mormo it takih podvigov:(!

Nekaj se mi mota po glavi, da do nekege zneska ni obdavčitve. Recimo, če ti stara mama nakazuje žepnino.
Amapk glede na novo zakonodajo, ko so nižal štipendije in ugodnosti pri vrtcu zaradi takih starih mam, pa je spet vprašanje kako je res.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Potem boš po vsej verjetnosti tudi moral plačati državi davek. Računaj, da je nekje 2 fiktivni najemnini na leto
uf-1.gif
Dvomim, da se splača.
Če pa prikažeš manj, banki pač več pa tudi prav. Samo jaz se sigurno ne bi šel tega. Ker je država postala zelo striktna glede teh stvari.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Če se ne motim se je Durs povezal z elektrom. Preverjajo ali se v stanovanjih, kjer ni nihče prijavljen porabi kaj elektrike ipd... potem brskajo naprej. Nekaj v tem smislu.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ta kolega je s.p. in taki dosti težje dobijo kredit kot pa nekdo, ki je redno zaposlen. Pa čeprav je kreditno sposoben, nekega normalnega kredita ne bo dobil zato se hoče poslužiti takih idej.

Stanovanje pa bojda ni prazno in je v uporabi s strani družinskega člana...se ne oddaja v najem.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Ta kolega je s.p. in taki dosti težje dobijo kredit kot pa nekdo, ki je redno zaposlen.
Ok, komaj sedaj si povedal s kako glupim prijateljem imaš opravka. Kredita ne dobi, ker si prikazuje minimalni dohodek z namenom plačevanja minimalnih prispevkov. Po drugi strani bi pa državi plačal 20% nadomestila dohodnine za oddajanje stanovanja v najem, da bi si fiktivno dvignil prihodke.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ja tut taki morajo bit
hysterical-1.gif

Ja ne lej, kakor razumem naj ne bi prijavil prejemanja najemnine, torej tudi 20% davka nebi plačeval državi.

a pa lahko ne zaidemo na offtopic?

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Namesto najemnine si naj na TRR nakaže večji mesečni dohodek, pa zaradi tega prispevki in davki s.p.-ja ne bodo nič višji.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ksz... okej da razčistim par stvari glede mojega vprašanja...

Gre se za fiktivno oddajanje stanovanja v najem z namenom prikazovanja prihodkov od oddajanja nepremičnine. Gre se za to, da se čez čas pridobi kredit na lažji način saj banka upošteva vse prihodke in ne samo plače.
Oddajanje v najem je torej samo fiktivno, torej prijatelj nakazuje prijatelju denar in v namen v nakazilu napiše "Najemnina". Tukaj se ne gre za dejansko oddajanje stanovanja.

Sprašujem pa seveda za prijatelja in ne zame
grin1.gif
Jaz se ne grem takih stvari.

Hmmm težko da mu bo ratalo, banke niso neumne...prvo kot prvo bodo 100% hoteli pregledati izpiske zadnjih 12 mesecev+, nato bodo od tega odšteli določen % (ki pač predstavlja davek katerega moraš plačati, na oddajanje nepremičnin, ponavadi okoli 50% upoštevajo), kot tretje bodo pa rekli naj prinese zemljiškoknjižni izpisek od kjer bo razvidno lastništvo nepremičnine katero oddaja, tudi če ni napisana na njega in bo kar en priimek se bo že zdelo sumljivo, lahko mu bodo pa celo rekli naj ga da v dodatno zavarovanje če bo lastni delež premajhen....no lahko da mu rata, sploh pa če bo imel tako srečo da bo par nivojev na banki okol obrnil....samo težka bo, ni tako lahko zmutiti zadevo, razen če bo res res res imel srečo.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Ah, to pač ni res. Dejansko bo na tak način zelo enostavno dobil kredit, samo hipoteko na nepremičnino jim podpiše, pa je kredit rešen takoj.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sem cca. 10 let v bančnih krogih
smile-1.gif
dokazilo o lastništvu stanovanja katerega oddaja bodo pa v veliki verjetnosti zahtevali. Folk svašta proba, ampak se povečini hitro zadeve ustavijo....res pa da nekaj let nazaj ni bil noben na te stvari zelo zelo pozoren in se je več dalo zmutiti, sedaj je pač drugače. Kot pravim, čisto možno da mu pa kje zadeva uspe.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Namesto najemnine si naj na TRR nakaže večji mesečni dohodek, pa zaradi tega prispevki in davki s.p.-ja ne bodo nič višji.

S.p. nima plače - mesečnega dohodka. Dobiček na letni ravni se upošteva kot osnova za dohodnino -> dobiček je bruto plača.

Dejstvo je, da praktično katerikoli zaposlen dobi kredit v 15 minutah (če je kreditno sposoben), če imaš s.p. pa te obravnavajo kot kriminalca. Banke pozabljajo, da so se opekle pri velikih, mali odplačujejo.
In marsikdo pozablja da z nizkim dobičkom pljuva v svoje korito - kot je bilo omenjeno že prej, če nimaš dobička, iz česa boš odplačeval kredit? Tudi kreativno računovodstvo je lahko preveč kreativno. Res je, da plačuješ višje prispevke, ampak kaj hočeš... win some, lose some.

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.823
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
hysterical-1.gif

Ti je že trigga napisal.