Pregrevanje prenosnika

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
včasih se mi moj prenosnik (MacBook Pro, 13", 2.53 c2d) precej segreje - najprej sem sumil pač slabše hlajenje, ko ga imam v naročju, zdajle, par minut nazaj pa sem ga imel prosto na mizi in sem prvič do sedaj opazil, da se je temperatura procesorja dvignila nad 95 stopinj ... prej tega nisem nikoli opazil, tokrat je bilo to prvič, a glede na to, da se mi je, preden sem dodal SMC Fan Control, prej kar dostikrat zdel podobno vroč, se je to že znalo dogajati.

skratka, preko omenjenega programa sem potem navil hlajenje do konca (6200 RPM) in temperatura je kljub 100% obremenjenem procu padla takoj na 80 stopinj, sedaj je na 75 in ne gre čez. ampak če ga sam ne bi dvignil, bi gotovo šla verjetno tudi čez 100 stopinj. so krivi vroči dnevi (čeprav zdajle baš še ni tko zlo vroče), ali kaj drugega, servis klicočega?

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Če si upaš, odpri prenosnik in ga očisti praha. Jaz to naredim tak na pol leta ali manj. Če imaš navodila (ali pa Googlaj), poglej, kako se odpre tvoja mašina. Odviješ par vijakov, da prideš do hlajenja, pa malo posesaš.
Najbolj se prah prime na zračne reže, ter jih zamaši.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Po vsej verjetnosti se je v hladilnih režah nabral prah in zato slabo odvaja toploto. Potrebno bo čiščenje.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
po manj kot enem mesecu (prenosnik namreč še ni star več kot en mesec)?

kako je z garancijo, če ga odprem?

se pa ne pregreva vedno, zdajle, med zadnjim izvozom fotk do tega ni prišlo, je bila temperatura nekje cca. 80 - 85 ...

zakon

Guru
16. maj 2008
8.815
842
113
toti Maribor
Če je res star samo 1 mesec, potem pa se ne zajebavaj z njim, ampak ga daj na servis oz. tja kjer si ga kupil.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Po enem mescu prah ne bi smel biti vzrok, razen, če delaš v prašem okolju. Sicer pa ga odpri in pogledaj (garancija ti še vedno velja, ker za menjavo ramov moraš ravno tako odpret spodnji pokrov - navodila imaš na notranji strani pokrova baterije).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Prah ni vzrok pa lahko delaš kje hočeš, v enem mesecu ne. Daj ga nazaj nest! Hmmm a voham težave? Kupljen v USA?
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Za začetek podloži prenosnik na vseh 4 straneh z cigaretnimi škatlami ali čem podobne višine in po 5min preveri temperaturo.
Če se ja zmanjšala potem si kupi stojalo z ventilatorjem.Od kolega Hp je bil cel čas vroč ob zagonu se mu je zagnalo 95 procesov,ko sem jih zmanjšal na 60 se je temperatura znižala za 8 stopinj.Ima windows 7.Pri meni na Toshibi in sistemu XP brez stojala in z samo delujočimi 36 procesi konstantno drži temperaturo na 41 stopinjah,v največji vročini pa je tam nekje 46-47.Ventilator in reže pa vsaj 1x na mesec očistim z kompresorjem ali pa na bencinski črpalki z kompresorjem za gume pumpat z razdalje 1 metra.Moraš pa obvezno dat nekaj v ventilator,ker se ti ne sme vrtet,ko pihaš v njega,da ne skuriš tuljave.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kupljen v Big Bangu. vec al manj je vedno vroc, ze to, da je normalno nekje okol 60 se mi je zdel sumljivo, pa sem sel v CityParku Applovce prasat ce je to okej, pa so rekli, da je, predlagali SMC Fan Control in danes zjutraj prvic opazil, da se je toliko segrel, po navadi, kadar je 100% obremenjen, pride najvec do 85 stopinj. zjutraj je bil tudi se bolj vroc kot ponavadi, mislim tu na dotik, okoli "izpuha".

sem preko SMC-ja dvignil hlajenje (obrate ventilatorja) na max in je padlo. bom videl jutri zjutraj, ce se ponovi, gre na servis, sam pol sm mal u skripcih, ker ga full rabim ...
tongue-1.gif

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Men tole bolj diši na software issue:) Namreč, če se mašina segreje mora OS pognat vente do konca. Če si jih z SMC-jem lahko, pol bi jih moral tudi OS pognat sam od sebe, kar jih pa pri tebi ni, glede na to, da je SMC naredil nekaj več. Kdaj si pa mašino kaj ugasnil nazadnje? Jo verjetno samo zapiraš?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Meni se zdi čisto normalno ... Vsaj moj MBP se približno tako obnaša že od začetka (dve in pol leti) ... Samo temp procesorja itak ni zadosten pogoj, da se ventilatorji do konca zalaufajo ... Pri SMC jih itak ročno dvigneš, nima veze z avtomatiko. z SMC samo nastvalaj najnižjo dovoljeno hitrost.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Bom malo zloben... Preveri na applovi strani, če ni to kakšen novi feature, in so ti modeli narejeni za uporabnike, ki živijo višje od 66.5° geografske širine.

Drugače pa, spihaj, in če temperatura ne pade, mislim, da je čas za reklamacijo, ker ko se je meni segreval laptop do 90 stopinj, sem ga spihal in temperature so se ustavile pri 75 potem.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
imam se jaz eno vprasanje

disk se segreje na delovno temperaturo 50-55° in mi posledično segreva procesor (tudi če ni aktiven)
senzor za vklop ventilatorja je na 50° in tako se mi vsako minuto vklopi ventilator za 30s

Obstajajo diski ki se manj grejejo?
Obstaja kaksen program s katerim bi nastavil da se ventilator vklopi pri 60° ali pa recimo da se vplopi pri 40 vendar z manjso (neslisno) hitrostjo?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
OPocasnejsi kot je disk, manj se ponavadi greje. Torej ce vzames katerega od "eco" modelov, naj bi se manj grel. Temperatura nad 50 stopinj za 4500-5400 rpm disk je precej visoka, ce ga res ne greje nic drugega.

Sicer pa: SSD.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Moj Thinkpad se tudi greje. Sem pihnil v režo in je kar zakašljal in bruhnil ven smeti.
hysterical-1.gif

Na kakšen način najlažje spucam svinjarijo, ker se mi res dost greje. Spihat odzunaj s sesalcem? Odpret pa...ne vem spihat s sesalcem? (sesalec omogoča tudi pihanje).

Mi lahko ventilator prekuri, če bom odzunaj pihal (sesal)?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Zgleda, da je problem rešen, ko sem pihnil vanj in je bruhnil smeti ven. Zdaj je hladen ko nov.
cheer.gif

GPU: 58 °C
CPU 1: 42 °C
CPU 2: 39 °C

Bom pa puncinega moral spucat, ki se še bolj greje. Gre za Dell-a.., tako da zgornje vprašanje še zmeraj drži.

Hvala.

Nazadnje urejeno:

__X__

Pripravnik
9. sep 2009
160
0
16
Maribor
Razstavi ga in nabavi stisnjen zrak v pločevinki ter z njim izpihaš. Pazi, da primeš za ventilator, da ga ne zasuče preveč naglo, ker lahko odlomi kakšno peresce.