Predlogi za gramofon?

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
Ljubljana ter center dolenjske
Počasi se spravljam v nabavo gramofona, nisem nek avdiofil zato bom z povprečnim več kot zadovoljen. Edin pogoj ki ga imam je da predvaja na 33 in 45.
Ogledoval sem si tale Sony PS-J20 ali ima kdo kakšne izkušnje z njim, ali pa predlog za kaj podobnega?
P.S.
V bližnji prihodnosti bo priklopljen na reciver YAMAHA RX-V663

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Kupi Technics SL-1200 MkII oziroma Mk5, 1210 je temne barve.

To je daleč najboljši grmofon (kvaliteta/cena) kar jih lahko dobiš za ta denar. Tudi pri nas ga lahko najdeš za manj kot 600€.
Rabljenega ne kupuj (da ne dobiš kakšnega znucanega od DJ-ja).

Plastik fantastik gramofoni za 200€ so pa stran vržen denar.

Lep pozdrav,
Peter

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Povej koliko dnarja si pripravljen dat, pa bomo poiskali. Marsikaj se tudi na bolhi najde, fotru sem kupil skoraj nerabljenega Blaupunkta DD, dal gor Stanton 500-AL MKII iglo in špila ko suza.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
MK2 dobiš tudi za 300€, tudi če je zjahan se ga da obnovit. Pa tudi sicer morajo biti v neprestani uporabi, da gre kaj k vragu, kar pa se že po ohišju (in po vonju
grin1.gif
) vidi, če je bil v diskoteki.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Jaz imam Project Debut III in sem ful navdušen nad njim. Pa še cena je sprejemljiva (250 EUR v BB). Je pa popolnoma manualni, za zamenjavo hitrosti iz 33 na 45 moraš jermen na motorju prestavit

Še test:
http://whathifi.com/Review/Pro-ject-Debut-III-Phono-SB/

Ne more se pa primerjat z Technics-om ali ali kakim Numark-om TTS - tisto so DJ gramofoni, z pitch controlerjem in izrednimi pospeški. Tale Pro-Ject je pa bolj za easy poslušanje plošče od začetka do konca. Pa še izgleda zelo dobro na polici
cheer.gif

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Moj ni SB verzija, zato nima predojačevalca. Imam pa na srečo en ojačevalec z Phono vhodom. So pa solidni predojačevalci cca 120+ EUR.

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
vidm da ste me kr zasul, ma aj namenjen bi bil tko k je že gor reku Goran_82 , namenjen bo poslušanju plošč od začetka do konca. Predvidenih pa je tm 200-300€, ker to je drgač jama brez dna če čš še neki bolš pa še bolš...pol daš vs dnar v to kukr eni.
Bom pregledu predloge

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Pri HI-FI glavah je pri Technicsu težje vzpostavit popolni alignment. Overhang gauga sicer nekaj pomaga a menda ni ravno natančna, zato potem trpi sledenje na plošči... Najbolje je vzet kak gramofon že s tovarniško nastavljenim trackingom sicer lahko nastanejo problemi, če nimaš izkušenj s protractorji in podobno kramo...

Teh težav npr. ne bo pri Pro-Jectu če je že dobavljen z glavo + iglo. Tisti plastik fantastik gramofoni ki so opisani zgoraj imajo pa porazne igle in tudi odsvetujem. Igla ATN-3600 je navadna konikalna stružnica, ki ji ne moremo reči gramofonska igla. Pa tudi parametri so pogosto neustrezni na plastik fantastik gramofonih. (obtežitev previsoka ali prenizka, antiskating neustrezen in podobno)

Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
glede alignmenta se strinjam, technics je pač narejen tako, da igla ne preskoči v nobenem primeru. Je pa za 200-300€ kot išče KYPCK težko najt kaj boljšega.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Ja igla ne preskoči pa tudi reprodukcija je lahko zelo kvalitetna če zadaneš pravi alignment... Pa jermen ti ne bo odpovedal...

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
zdaj se odločam tale Pro-Ject je nahitro kar fajn, ma kdo kakšne minus za tega? Drugače pa pregledal tudi tehnics samo to nevem rabljeno da nebi ga kje kaj zasral pa kupil en krš k bi ga pol sm klel.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz bi vzel Pro-jecta, ker dobiš vgrajen predojačevalec, ki bi ga drugače moral kupit posebej. Pa če bo prišel kdo na obisk, ki se spozna na zadeve, te ne bo rablo sram bit
wink-1.gif

Je pa minus jermenski pogon, ampak vseeno ni Pro-ject neka plastik firma in po moje nebi smelo biti problema. Malo počasnejši startup bo edino.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Da si sposodim temo... Ali lahko MAXI-SINGLI pri reprodukciji povzročajo kake težave zaradi drugačne "geometrije" plošče ? (velika plošča 45 obratov) Lahko to zvije kantilever igle proti levi ali povzroči kako drugo nevšečnost ? Je treba antiskating nastavit kaj drugače glede na standardnega ?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nič drugače ni treba nastavit, tudi plošča se razlikuje samo v tem, da so brazde malo bolj razmaknjene. Pozoren bodi edino na višino plošče, ker so singlce velikokrat tanjšei (kot 7'' singli). Antiskating lahko malenkost premakneš, ampak po moje je še to odveč oz. pretiravanje. No, kak za koga, poznam človeka, ki ima za najljubše plošče napisane nastavitve gramofona
rolleyes-1.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Hm... Nikol nisem to opazu, da bi ble višine različne... Kam naj antiskating malo premaknem ? Na manj ali na več ? Meni se zdi da na manj, sicer bo krepko zategnilo kantilever na levo... Plošča tu močneje vleče iglo noter...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Višine so tudi za 100% različne, tudi med singlcami. Če je tanjša potem daš anti-skating na več, če je debelejša manj. No sicer pa boš sam slišal če bo sploh kakšna razlika v razmerju levi-desni kanal. Sej pravim, ene ne moti, drugi pa imajo za različne plate napisane nastavitve, kar je po moje dlakocepljenje, pač vsakemu svoje... Dosti bolj je pri višini pomembna nastavitev uteži, ampak veš kako je ko spremeniš uteži se tudi antiskating spremeni.

Zaradi velikosti pa ni potrebno nastavljat, plošče so izdelane tako, da lahko iste nastavitve uporabljaš.

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Technics SL1200 ni DJ gramofon. So ga pa DJ-ji posvojil zaradi njegove neuničljivosti in pitch kontrole. To je tudi eden od razlogov da je po 30 letih še vedno v proizvodnji - ker ga še vedno kupujejo.

Drugače pa preberi http://www.mds975.co.uk/Content/vinyl01.html (priložena datoteka je pdf te strani), kjer eden opisuje svoje izkušnje od svojega prvega jermenskega pogona in na koncu, ko je odkril sveti gral (SL1200).

Lp,
Peter

Priponke

• 574874-SL1200MKII.pdf
    373,2 KB · Ogledi: 1.224
Nazadnje urejeno: