predlog pobota

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Podjetje, s katerim mi je potekla pogodba o sodelovanju maja letos, mi pošilja predlog o pobotu za stroške letalskih kart in nočitev.
Oni mi izstavijo račun za to, jaz pa njim za isti znesek+ddv račun za storitev, kar naj bi se nato zaprlo s pobotom, s tem, da mi oni nakažejo razliko DDV, ki jo odvedem.
Pogodba je vključevala določila, da so vse nočitve in letalske karte na službeni poti njihov strošek, sedaj pa računovodstvo zatrjuje, da je 'po novem' potrebno to prefakturirati, ker sem s.p. (s tem da jaz ja koncu nimam dodatnih stroškov).

Kakšne izkušnje, legalni aspekti?

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Rabiš nasvet (pravega) računovodje.
tongue-1.gif

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
Pogodbo preberi, kaj imaš v njej napisano, kako je s temi stroški? Pa zakaj se je čakalo toliko časa za izdajo računa oz. na pobot? Moraš malo bolj podrobno obrazložit.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Praktično vsi sodelavci, ki (so) preko pogodbe sodelovali s tem podjetjem, so dobili enake predloge. V pogodbi je izrecno navedeno, da oni plačajo vse te stroške. Menda so pa sedaj pogruntali, da jih tako ne morejo knjižiti in to delajo preko pobotov.

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
V kolikor imaš to v pogodbi, ne bi smeli od vas tega zahtevati. Knjižijo jih sicer lahko, ampak so to davčno nepriznani stroški in jim gre to verjetno v nos. Osebno ne bi pristala na ta pobot. Zaj... so oni naj še sami rešujejo situacijo. Od tebe je pa odvisno kaj boš in na kakšen način boš ti prikazal izdan račun na podlagi katerega se bi delal pobot.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Praktično vsi sodelavci, ki (so) preko pogodbe sodelovali s tem podjetjem, so dobili enake predloge. V pogodbi je izrecno navedeno, da oni plačajo vse te stroške. Menda so pa sedaj pogruntali, da jih tako ne morejo knjižiti in to delajo preko pobotov.

Zadeva je sicer izvedljiva in če nisi normirnec ne boš nič na slabšem če boš to naredil po takem sistemu.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Nisem normiranec, sem DDV zavezanec. Torej izdaja računa z vnaprejšnjim namenom pobota meni ne gre v davčne prihodke?
Žal se na te stvari ne spoznam toliko, da bi to vedel.
Prilagam izseka računa in dopisa.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Oni imajo prav s svojega stališča, da bi radi davčno priznan odhodek.

Glede na to, da ste šli narazen se lahko delaš neumnega in jim ne ustrežeš, moraš pa vedet kaj to pomeni zate za naprej.

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
Kot ti je predhodnik napisal na tebi je kako se boš odločil. V kolikor imajo poravnane obveznosti do tebe in si želiš nadaljnje sodelovanje, pač pristaneš na pobot. Kakšno specifikacijo na izdanem računu boš napisal je pa od tebe odvisno.
Zna biti pa problem če imajo revizijo in se bo kakšen revizor ravno v ta račun in pogodbo vtaknil.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Se pridružujem napisanemu. Ampak, ker "partner" lasten zayeb želi pretovorit na tvoja ramena in ker je sodelovanje očitno končano, tudi jaz ne bi pristal na pobot kar tako.

Ključ je pravilna komunikacija, z njo menim, da se lahko ogneš pobotu in si hkrati ne zapreš vrat za prihodnje sodelovanje.

Eno je, da spreminjajo pogodbeno dogovorjena določila, drugo pa pravni vidik - nagovarjajo te h izdaji računa za fiktivno storitev, ki ni bila nikoli opravljena. In tega si ne more privoščit nobeno resno podjetje.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Lahko potem ignoriranje tega računa oz. pobota zaradi meni izdanega računa za teh 2000€ privede v izvršbo ali kaj podobnega? Verjetno moram ta račun v tem primeru zavrniti. Sodelovanja v prihodnosti z njimi ne vidim.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Ključna besedna zveza mojega odgovora je "pravilna komunikacija", ne "ignoriranje".

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Nisem normiranec, sem DDV zavezanec. Torej izdaja računa z vnaprejšnjim namenom pobota meni ne gre v davčne prihodke?
Žal se na te stvari ne spoznam toliko, da bi to vedel.
Prilagam izseka računa in dopisa.

Z davčnega vidika si takorekoč na nuli... Na eni strani imaš prihodek, na drugi strani imaš strošek

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:

Eno je, da spreminjajo pogodbeno dogovorjena določila, drugo pa pravni vidik - nagovarjajo te h izdaji računa za fiktivno storitev, ki ni bila nikoli opravljena. In tega si ne more privoščit nobeno resno podjetje.

(Če sem pravilno razumel je dejansko naročnik plačal njegove letalske karte. Ker seveda to nebi bil davčno priznan strošek ker ni zaposlen, se želijo dogovoriti, da bi te karte prefakturirli njemu on pa potem nazaj)

Poleg svojih storitev je imel stroške s službeno potjo. Te stroške je potem prefkturiral firmi.
Edin zadeva, ki bi lahko bila "vprašljiva" je ta da je dejansko te stroške zaračunalo podjetje kateremu se fakturura račun. Ampak če bodo zneski identični menim, da nebi smel nihče komplicirati.
Zakaj pa"storitev" naj ne bi bila opravljena?
Podoben primer bi bil če se z naročnikom dogovoriš da v sklop poslovnega sodelovanja padejo ure opravljenega dela in povrnitev potnih stroškov. Vsak Gorenjev serviser, ki ti opravi servis ti zaračuna tudi potne stroške.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Je pa vsekakor tako kot so napisli ostali...... rešujete zadeve za nazaj, ki niso bile natančno dogovorjene. Na tebi nekako je ali boš zadevo sprejel, ali boš dejal d ste sodelovanje zaključili pred meseci.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Zanimivo je, da sedaj na enak način delam pri drugem naročniku in teh idej in predlogov ni, čeprav sem jih na to izrecno opozoril.
Glede na to, da gre, kot kaže, za papirnato transakcijo, bom verjetno na to pristal. Po tem sistemu lahko torej neko podjetje fiktivno prikazuje promet, ki ga dejansko ni bilo?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Sedaj vidiš kako je nastal prvi "dot com" balon - firma A izstavi račun za fiktivno storitev firmi B, ta pa ji vrne z enakim pristopom (npr. dve spletni strani, ki se vzajemno oglašujeta).

In imaš dve firmi z napumpanim prihodkom, če delujeta v panogi, ki je "in" (takrat pač vse kar je povezano z internetom), je zanimiva za prodajo. Sploh, če vzameš približek takratne valuacije: 10-kratnika prihodkov. In biznis teče... dokler ne pride mulc in vpraša zakaj je cesar nag.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Gre za letalsko podjetje z več kot desetimi milijoni prometa. Ob menjavi vodstva pa so zadeve strmoglavile, ogromno strokovnega kadra je odšlo in posledično se dogajajo takšni predlogi.