Predelava stare baterijske vrtalke

markosekula

Pripravnik
2. avg 2015
57
0
6
Pozdravljeni!

Ker vidim, da je tukaj precej strokovnjakov različnih področij, me zanima, če je že kdo poskušal s predelavo stare baterijske vrtalke 7,2V na uporabo z 12V avtomobilskim akomulatorjem?
Vrtalka je Makita, stara najmanj 30 let, originalni vložki so fuč, pa sem prišel na idejo da bi se mogoče lahko vezala na 12V avtomobilski akumulator na barki.
Verjetno bi bilo treba napetost zmanjšati, če je rešitev se zahvaljujem, vendar ker o elektroniki nimam pojma, kar se da preprosto!

LP

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Najenostavneje: razdreš baterijo in zamenjaš notranje vložke (6 kom 1.2V NiCD).

Včasih so to počeli tu pri Delko v BTC.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Najenostavneje: razdreš baterijo in zamenjaš notranje vložke (6 kom 1.2V NiCD).

Včasih so to počeli tu pri Delko v BTC.

tako je...najpreprostejša rešitev

markosekula

Pripravnik
2. avg 2015
57
0
6
Hvala obema, ampak je žal to predrago, cela mašinca ni četrt toliko vredna kolikor bi me stale nove baterije.
Bom verjetno poskusil kar direktno vezat na 12V, če jo skurim gre pa v reciklažo.

LP

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Direktno na 12V akumulator ne priklapljaj, ker najverjetneje ne bo OK. Kupi DC-DC pretvornik.

Koliko pa misliš da bi te stale nove baterije? Po mojem mnenju ne več kot 10-20€. Pa ne pozabi da DC-DC pretvornik tudi ni zastonj
wink-1.gif

markosekula

Pripravnik
2. avg 2015
57
0
6
Po nasvetu znanca sem priklop naredil brez skrbi,zagotavljal mi je,da so motorji pri teh Makitah vsi enako sposobni delovanja pri 7,2 , 9 ali 12V in ni potrebe po zmanjševanju napetosti.
Kaže, da se ni motil, Makito sem odprl in na kontakte priklopil kabel, ki ima na koncu vtikač za avto (vžigalnik) Naredil sem test tako da je
najprej delovala cca 15 minut brez obremenitve, nato pa 15 ko je poganjala vodno pumpo in pretakala vodo.
Vse je šlo brez problema, le pri pretakanju se je motor nekoliko ogrel,ampak ne še toliko,da bi zasmrdel. ker ima ta moja stara Makita tudi toplotno varovalko, sem lahko (menda) brez skrbi, brušenje palube pred pomladanskim barvanjem imam očitno rešeno.

P.S.: imam denar tudi za novo Makito, kupil sem jo že spomladi,ampak bistvo mojega vprašanja je bilo drugje - kako še naprej uporabljati mehansko dobro ohranjen strojček, brez večjih ali sploh nobenih stroškov

LP