(Pre)občutljivost na laktozo?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Ima kdo kakšno idejo kako se lotiti te težave?
Da mi kava z mlekom ne paše sem odkril že pred 15 leti in pač vedno pijem samo črno.
Od mlečnih izdelkov lahko uživam recimo sir medtem, ko mleko, jogurti ali smetana so pa katastrofa.
Najhuje je s smetano, ki pa se jo je težko striktno izogibati, ker v gostilnah jo dajejo skoraj v vse omake.
Se mi je zadnjič zgodilo v službi, da so bile za kosilo testenine z omako, kjer je bilo očitno precej smetane - šlo kosilo skozi mene v pol ure
tongue-1.gif
.
Tudi npr. pri müslijih z jogurtom (že) opažam enako reakcijo?
Kakšna ideja kaj narediti?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Simple: ne ješ mlečnih izdelkov in živiš srečno in zadovoljno življenje
smile-1.gif

Vsekakor pa pejt k dohtarju naredit test, če si alergičen na laktozo
zmaga.gif

Splošni dohtar te bo verjetno poslal k alergologu nutricionistu, sam sem šel sem:
http://www.dc-bled.si/vsebine.php?ID=20

Tukaj so naredili vodikov test laktoze (traja 4 ure, na začetku spiješ pol deci čiste laktoze, nato pa vsake pol ure pihneš v vrečko - na koncu se iz vsebine le-te naredi test, če je tvoja prebava laktoze normalna). Pri hujših primerih kakšnega že vmes napenja...
tongue-1.gif

Je pa ta vodikov test samoplačniški (stane cca. 20-30 EUR), pa ne vem zakaj - je preveč nov ali pa premalo zanesljiv (predstavljam si, da specifičen je dovolj).

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Nabaljal mlečne izdelke brez laktoze in to je to....v izboru imaš popolnoma vse.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Hvala za link.
Se mi zdi, da sem nekaj podobnega videl tudi v Müllerju.
Bom poslusil zadevo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Vau, tole je pa kul
smile-1.gif

(Farmacija za denar izumi vse
grin1.gif
)

Ne vem, če glih farmacija. Na voljo imaš veliko produktov, ki vsebujejo encime rastlinskega izvora in so za razgradnjo OH, beljakovin in maščob...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Danes to sploh ni takšna težava. V restavracijah imajo posluh za takšne situacije in skoraj vsepovsod na željo prilagodijo omake in jedi (kar pač lahko) tistim, ki so laktozno intolerantni. Spar ima super kolekcijo mlečnih stvari brez laktoze, drugje pa takšni izdelki tudi počasi prihajajo na police. Da se živeti popolnoma enako, kot da si "popolnoma normalen".
wink-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Mirage pravi:
Obstajajo pa tudi tablete z encimom laktazo, ki jih lahko vzames pred kakšnim dietnim prekrškom. Tako nimaš težav kadar ni na voljo hrane brez laktoze oz bi rad jedal enako kot ostali.
Recimo te: http://www.lekarnar.com/izdelki/lactase-encim-laktaza-v-kapsulah

Samo pazite, ker tudi te tablete niso vsemogočne, torej naj bo WC blizu, medtem ko odkrivate za katero hrano te tablete pomagajo in kje ne..