Prazniki in polna miza :)

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Kaj pripravljate za te velikonočne praznike?
Vem, da bodo pri večini na mizi jajčka, hren, šunka, potica... ampak kako to pripravite? Imate zraven še kake posebnosti na mizi - poleg velikonočne klasike?

Pri nas je navada:
- jajčni hren: trdo kuhana jajca se čisto na drobo zrežejo ali zmečkajo z vilico, doda se 1/2 hrena iz kozarca + 1/2 naribanega svežega hrena. To se potem naredi kot solata: sol, bučno olje in kis.
- šunka (ponavadi 2 do 3 vrste prekajenega različnega mesa)
- orehova potica (obvezno domača - mama peče
cheer.gif
)
- pobarvana jajca

To je klasika. Na potico se da kos šunke (ali drugega mesa) in zraven je jajčni hren.
 

zverca

Fizikalc
26. avg 2007
1.280
0
36
42
stražišče
pirhi kuhani v čebuli,
suho meso,
sveze nariban hren (jst ga mesam z zenfom, da ni tako močen)
prata (potici podobna zadeva, samo da je iz kruha, svinjskega mesa in jajc + začimbe; zelo mastna zadevca
smile-1.gif
),
orehova potica (na mojo zeljo manj nadeva in obvezno brez rozin),

če mam srečo pa pri bodoči tašči dobim makovo potico (meni veliko boljša od orehove, njami)
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Pirhi, šunka (ena prekajena, ena pa ne), klobasa (iz zaseke + prekajena), prata, hren (suh, jabolčni, jajčen), potice (orehova-brez rozin, rozinova, letos prvič ndaevana z datelnji-palestinski recept in datelnji) + ajdove štruklje (z figami ali mesom ali rozinami).
Če bi šel kdo k procesiji pr nas je povabljen še na Blagoslovljen zajtrk.