Prazniki & zastava

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ob KATERIH državnih praznikih mora viseti državna zastava? Ali je božič državni ali cerkveni praznik? Ali morajo zastave viseti na božič ali ne? Za dan državnosti nekako sklepam da morajo...

Zakon, uredba, pravilnik o izobešanju zastav? Najdem vse drugo, kr za ene leve občine, na državni ravni pa ne najdem
confused-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Samo ob državnih praznikih. Kateri bi to lahko bili, je menda jasno.
grims-1.gif

Na dela prostih dni pa ni treba.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Evo ti:
http://www2.gov.si/zak/zak_vel.nsf/zakposop/1994-01-2392?OpenDocument

Zastava se izobesi:
1. ob praznikih Republike Slovenije, in sicer:
- na dan 8. februarja, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik,
- na dan 27. aprila, dan upora proti okupatorju,
- na dan 1. in 2. maja, praznik dela,
- na dan 25. junija, dan državnosti,
- na dan 26. decembra, dan samostojnosti.
Zastava se v primerih iz te točke izobesi na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov, organov lokalnih skupnosti, lahko pa tudi na drugih javnih objektih, na stanovanjskih hišah ter na drugih primernih krajih; zastava je izobešena ves čas praznikov;
2. ob uradnem slovesu od predsednika republike, predsednika državnega zbora oziroma predsednika državnega sveta kadar odhaja iz Republike Slovenije na obisk v tujo državo, in ob njegovem sprejemu, ko se vrne v Republiko Slovenijo;
3. ob uradnem prihodu voditelja tuje države ali pooblaščenega predstavnika mednarodne organizacije v Republiko Slovenijo oziroma, ob slovesu pri njegovem odhodu iz Republike Slovenije;
4. na dan žalovanja, ki ga določi Vlada Republike Slovenije, in to spuščeno na pol droga;
5. v drugih primerih ob pogojih in na način, ki jih določi zakon.

V primerih iz 1., 4. in 5. točke prejšnjega odstavka tega člena, je poleg zastave lahko izobešena tudi slovenska narodna zastava; na območjih, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost, je izobešena tudi zastava narodne skupnosti.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
E, to sem iskal
zmaga.gif
z vstopom v EU se je vrstni red zastav nekoliko spremenil

5*

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Ob KATERIH državnih praznikih mora viseti državna zastava? Ali je božič državni ali cerkveni praznik? Ali morajo zastave viseti na božič ali ne? Za dan državnosti nekako sklepam da morajo...

Zakon, uredba, pravilnik o izobešanju zastav? Najdem vse drugo, kr za ene leve občine, na državni ravni pa ne najdem
confused-1.gif

hysterical-1.gif
za bozic drzavno zastavo

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hja, v vseh večjih mestih jih pač obesijo zadnji delovni dan. Recimo v Kranju so jih obešali v ponedeljek, obešene bojo do prvega delovnega dne, se pravi do četrtka. In tako visijo tudi za božič - cel dan.

Pravzaprav sem iskal nek pravilnik, ki dovoli izobešanje zastave dan pred praznikom po 12 uri in prav tako lahko visi do 12h dan po prazniku. Po tej logiki zastave ne bi semele viseti za božič cel dan, ampak šele od 12 ure bi jih lahko izobešali. Rajt? Seveda na take pravilnike noben nič ne da, pa fane visijo tja v 3 dni.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Citat:
Uporabnik Komisar pravi:
ZKS_si.png

To zastavo je moj stari foter naravnost oboževal. Tam po drugi svetovni vojni, ko ni bilo za dobit blaga, je iz nje lahko naredil celo obleko za Luciferja
smile-1.gif

fittipaldi00

Pripravnik
10. sep 2007
381
11
18
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
jaz nic ne obesim, ker mi dol visi za tako slovenijo.

Pa kakšen je vaš odnos do države?
confused-1.gif
Biti moramo ponosni na svojo državo, ne pa da nas je sram izobesit zastavo. Biti ponosen na to da si Slovenec /-ka nima nobene veze s politiko, kar nekateri verjetno mislite. Poglejte malo naokrog, kako so drugi ponosni na svojo državo - npr. Američani. Vsaj v patriotskem pogledu bi se lahko zgledovali po njih!

PonosenDaSemSlovenec.press

Komisar

Pripravnik
1. okt 2007
102
0
16
Centralni komite
Haha, dobra! :D

Pa človek itak nima bit kaj ponosen na nekaj, na kar sam ni imel prav nobenega vpliva. Ponosen si lahko na svoje dobro opravljeno delo, na svoje dosežke, nenazadnje tudi na svoje otroke. Ampak na to, da si se pač skotil v neki random deželi, to pa nekako nima logike.

Treba je tudi razlikovati državo od domovine. To sta dva še kako različna pojma. Država je umetna tvorba, ki jo pri nas trenutno kontrolirajo klerikalni neo-fašisti. Domovina je pa tvoja rodna dežela, torej v našem primeru recimo SFRJ, saj se nas je vsaj večina tam dejansko rodila. Že neko opevanje Slovenije kot naše edine domovine se mi zdi zelo lokal-patriotsko. Zame je pa domovina itak celoten slovanski prostor.

Aja, pa neka zastava, ki so jo pred 16 leti za potrebe razdora SFRJ skupaj spacali pokvarjeni faloti, mi ne pomeni kaj dosti.

Nazadnje urejeno:

fittipaldi00

Pripravnik
10. sep 2007
381
11
18
Ne se zdaj spravljat nad moj nick
smile-1.gif

Še enkrat povem, da me politika ne zanima. Živim v Sloveniji in mi ni jasno kak bi naj bila moja domovina celoten slovanski prostor?