Pravilno merjenje temperature

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Doma imam zdajle takle sistem:

Ob šipi je prvi senzor temperature, potem je senčna tkanina in nato drugi senzor.

Rezultati za danes so takšni:

Zdaj tole ni ok, ker prvi senzor je direktno izpostavljen sončnim žarkom, drugi pa posredno.

Me zanima, če naredim takšno mini polkrožno kupolo iz alufolije (r=10mm) okoli senzorjev, a bo potem ok meritev?
Ker, potem bi po moje dejansko meril temperaturo zraka, ker sočni žarki nebi mogli sijati na senzorja?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Samo še vedno se zrak v bližini okna, če sonce sije vanj, bolj segreva kot v notranjosti prostora. Razen če te zanima prav temperatura zraka ob oknu.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pol alu folija. Jaz bi probal čimbolj vertikalno odprto naredit, da lahko zrak različne temperature "steče" mimo in se ne nabira (topel zrak bi se lahko zadržal v kupoli).

Za zgled ali ideje bi tudi pogledal, kako so vremenske postaje konstruirane.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Dober predlog.

Sem našel tole:
weather-station-555901.jpg
weather-station-pce-fws20-sensor1.jpg

Samo to je pa čisto preveč dela, če bi hotel posnemat.
grin1.gif

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
.
Prejšnji teden sem izdelal tako ohišje za svojo vremensko postajo po teh navodilih. Material je stal nek drobiž in pa kaki dve uri dela sem vložil. Rezultati zaenkrat odlični (prej so bila velika odstopanja zaradi vremenskih vplivov). Drugače pa nekaj podobnega prodaja Davis za 150$.

I

Izbrisan uporabnik 474

Če želiš natančnost, potem PT1000... Vse ostalo je približek...
Program pa naredim sam...

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Kaj pa ti hočeš ugotovit s temi meritvami. Če boš dal senzor v zgoraj omenjeno ohišje boš meril neko srednjo temperaturo.Podatki teh meritev pa ne bodo kaj dosti uporabni. Če želiš ugotovit, kje so špranje in ti piha skozi okno boš moral uporabit nek senzor, ki ima kratek odzivni čas. Ta je pri takih meritvah bolj pomemben, kot pa neka super natančnost, z nekim "lenim" sicer preciznim senzorjem.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Mene je v bistvu zanimalo samo kolikšne so približne temperature na okenski polici z in brez agrokoprene.
Ne nameravam postaviti vremenske postaje na okenski polici.
grin1.gif

Sicer pa sem uporabil dva NTC 10K 5% upora in Arduino, ki pošilja podatke na pc, tam pa moja c# aplikacija nariše graf iz podatkov.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kako leseno plošico daš med okno in senzor. Les je dober toplptni izolator in bi moral blokirati vpljiv sonca.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Hotel sem zmanjšati temperaturo, ne pa tudi svetlobe.
wink-1.gif

In agrokoprena se odlično obnese.