Požar v hiši

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Pozdravljeni!
Včeraj smo imeli doma požar. Zagorelo je predvidoma zaradi udara strele in je zagorela električna omarica z varovalkami. Odnesli smo jo dokaj dobro, saj so garažna vrata dobro tesnila in je požar sam sebe zadušil.

Meni je zgorelo kar nekaj športne opreme (cca 1000e) in me zanima, če ima kdo izkušnje kako je s povračilom le tega? Zavarovani smo menda dobro (mnenje enega zavarovalničarja, ki je pogledal polico) pri Triglavu. Svojo škodo sem popisal z zneski...
Danes pride cenilec. Kdaj se to lahko pričakuje ponudba za izplačilo? Na srečo nimamo nobenih izkušenj
smile-1.gif

Hvala za vsak info!

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če ti je zagorelo v el. razdelilniku ga boš verjetno moral popraviti. Strokovnjak ti bo moral tudi izmeriti električno inštalacijo, če so morebiti poškodovane žice pod ometom. Garažo bo verjetno potrebno prepleskati. Verjetno boš moral kupiti novo športno opremo... Za vsa ta dela boš dobil račune in jih predložil zavarovalnici. Lahko pa se strinjaš s cenitvijo in ti bo zavarovalnica nakazala nekaj nižji znesek od ocenjenega (npr. 70%) in ne boš potreboval pošiljati računov na zavarovalnico.
Druga pot je precej hitrejša a lahko cenilec kaj spregleda in na koncu ne boš imel povrnjene vse škode (npr. poškodbe kablov pod ometom, poškodbe drugih napeljav, poškodbe zgradbe...). Druga pot pa lahko traja kar nekaj časa, imeti moraš lastna sredstva za plačilo računov... a dobil boš povrnjeno vso škodo, če ne presega zneska kritja.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz ne bi omenjal udara strele, ker potem se začne ugibati ali je direktni ali indirektni udar strele in potem se ugotovi da ravno proti tej streli ni bilo zavarovano. Pač rečeš napaka na inštalaciji in je zagorelo. Pojdita z agentom še enkrat čez polico in preverita zadeve.
Je pa tako da povzročitelja požara zavarovanje ne krije in če je vzrok zanič elektroelement v omarici tega zavarovanje ne krije.
Pri meni je zagorelo v kuhinji zaradi pozabljenega olja na štedilniku. Dobil sem vse povrnjeno razen posode, ki je bila povzročitelj požara
frown-1.gif
.

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Hvala za nasvete!
Seveda je treba vse žice zamenjat, ker so vse pogorele. Dela je ogromno.

Ampak mene najbolj zanima glede športne opreme (kiteboard, 2x snowboard, 2x neopren - če skrajšam seznam). Kako naj to kupim in predložim račune v primeru da se starši odločijo za ta način povračila škode - z dokazovanjem realnih stroškov. Za kakšno ceno naj si kupim kiteboard, neoprene itd? Pač dokazila o ceni novih izdelkov nimam,s aj so vsi kupljeni second hand brez računov.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Hm pri meni je pogledal proizvajalca kuhinje in se pozanimal pri njih o ceni nove. Še tisto kar sem sam naredil v kuhinji (snemljive iveral plošče med omaricami in stropom) je korektno ocenil. Pa beljenje, demontaža - montaža novih omaric, pranje zaves v čistilnici... Me je čez par dni poklical na koliko je ocenil škodo in če se strinjam naj pridem po denar na zavarovalnico. Meni je bilo ok, ker sem vsa dela opravil sam on mi je dal pa obrtniške cene
smile-1.gif

Pa upam, da imaš zavarovano na novo vrednost.