Powerline, več omrežij oz. SSID

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Pozdravljeni,

samo eno vprašanje. Ali je možno na eni t.i. centralni enoti konfigurirati več ločenih omrežij oz. SSID? Tako da imaš lahko na client strani več odjemalcev za različne SSID? Ali ima lahko poleg tega centralna enota tudi več Ethernet priključkov, potem pa za vsakega definiraš svoje omrežje oz. SSID?

Lep pozdrav

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tako preprosto kot pri wifiju? Ne.

Glede na moje poznavanje uporabe etherneta po električnem omrežju je zadeva mišljena bolj kot ne za imet znotraj hiše, torej, ne neka hudo profesionalna uporaba... torej prvo vprašanje je, ali to res rabiš in kako zelo si tega želiš? Dalje, kako želiš sistem postavit/razvejat, je želiš imeti kaj?

Čisto na prvo žogo bi se ločevanja omrežij lotil tako, da bi vsakemu dodelil svoj subnet, kar potegne za sabo nekaj načrtovanja, računanja in ročnega nastavljanja, ampka se mi zdi relativno izvedlivo... Spet, odvisno od željene topologije bi mogoče lahko rešil samo z več NAT-i. verjetno je opcija z VPNji še manj smiselna s stališča izvedljivosti.

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Živjo,

brez ročne konfiguracije prav gotovo ne bi šlo. Glede na to, da take zadeve še nisem imel v rokah in ne vem kaj je sploh možno bo treba verjetno najprej pogledati navodila za kakšno tako zadevo.

Sicer pa sem imel v mislih popolnoma vsakodnevno zadevo, logično ločeni omrežji za data in iptv iz Siol modema.

Lep pozdrav

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Aha, čisto trivialna zadeva torej
smile-1.gif

Furaj en stvar preko wirelessa, eno preko kabla. Glede na to da siolbox nima wifija, bi mogoče celo raje dal torej televizijo preko štroma, internet imaš pač wifi. Če že rabiš kje nujno internet na kablu (tv?) daj na tisto stran en routerček in ga konfiguriraj kot AP. Pa še hitreje bo delalo na koncu koncev...

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
To ni problem, internet na wifi z dodatnim ap že imam, rad bi se še malce poigral s Powerline, pač igračkanje. Malce berem naokoli in izgleda da je zadeva (pač z omejitvami) možna. NetGear pravi:

"Can I have multiple powerline networks on the same electrical wiring?

Yes, using passcodes, it's possible to have multiple networks in the same building. However, the overall throughput is shared by the multiple networks."

Lep pozdrav

Najednik

Pripravnik
1. maj 2013
118
0
16
Citat:
Uporabnik lemar pravi:
Sicer pa sem imel v mislih popolnoma vsakodnevno zadevo, logično ločeni omrežji za data in iptv iz Siol modema.
Pri Siolu imaš box vezan preko trunk porta, kjer je na VLAN 3999 IPTV, na VLAN 0 (untagged) pa internet. Torej lahko na trunk port priklopiš tako box kot računalnik ali router
smile-1.gif

Če rabiš dve ločeni omrežji se ali poigraj z VLAN, ali pa kupi dva kompleta adapterjev. Na vsakemu adapterju lahko določiš ime omrežja, na katerega naj se upari.