Povezava dveh računalnikov preko eSATA kabla

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

torej, je možno povezati dva računalnika preko eSATA kabla? Namreč, zdej ko prenašam datoteke preko wireless omrežjatraja uro/dve, da mi prenese 1GB podatkov...

..in če ne, katera je najhitrejša možna varjanta..crossover kabel morda..?

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
na kabel eSATA pozabi, kupi mrežni kabel (crossover) in boš najhitreje fertik

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
Če imaš v obeh računalnikih 1GB mrežne karte bo boljša varianta crossover kabel. Gigabitnega switcha verjetno nimaš??

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Router pa ne pride v poštev, ker je čisto v eni tretji sobi in bi moral povleči dva 10metrska kabla
smile-1.gif

Ja, sem zdej našel še eno varjanto, USB bridge(?) kabel:

http://www.enaa.com/oddelki/racunalniskiDodatki/izd_2049_TE0032142_Kabel_Lap_link_USB_A-A_2m

se mi zdi še najbolj enostavno, hitrost 480Mb/s, kar se mi zdi hitreje, kot če bi povezal preko crossover kabla, ki ima... 100Mb/s, če se ne motim(?), poleg tega sem pa včasih se že zajebaval s temi crossovri, pa je bila cela znanost kaj povezat med seboj - verjamem, da sedaj v dobi XPjev in Win7 je to enostavneje...

Zgoraj omenjeni kabel skoraj plug-n-play (sam en mini programček se gor poinštalira), tako da lahko hitro namestiš na kakšen drug računalnik, če je potreba..

Predvidevam, da bodo v bodoče naredili tudi eSATA kabel na to varjanto.. našel nisem nikjer po netu..?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ne. eSATA je "enosmeren".

Lahko sicer kdo pogrunta "disk", ki ima 2 eSATA priključka, pa kaki programček zraven.

Ampak 1 gigabit/s ethernet je že vgrajen na vsako plato, 10 Gbit pa prihaja, in rabiš samo en kabel in vsi programi delajo, tak da je malo šans, da gre kdo z eSATA čarat. Še z SCSI ni, čeprav je tam teoretično možno (in je že bilo v praksi izvedeno, davno pred leti).

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
hehe, sem v roku dveh tednov kupil oba računalnika (stacionarni in prenosnik), tako da ne verjamem, da imata usb1
smile-1.gif

stein, sej USB kabel je načeloma tudi enosmeren - oziroma če z navadnim USB kablom povežeš dva računalnika, lahko baje skuriš USB port - pa so vseeno pogruntali in ga dodelali za povezavo dveh računalnikov... nevem zakaj tega ne morejo narediti z eSATO..? Spajkajo skupaj dva eSATA kabla, vmes dajo nek čiš in to bi bilo to..?

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Ponavadi so GBE vmesniki sami tolk pametni in znajo sami delat cross-over.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
hehe, sem v roku dveh tednov kupil oba računalnika (stacionarni in prenosnik), tako da ne verjamem, da imata usb1
smile-1.gif

stein, sej USB kabel je načeloma tudi enosmeren - oziroma če z navadnim USB kablom povežeš dva računalnika, lahko baje skuriš USB port - pa so vseeno pogruntali in ga dodelali za povezavo dveh računalnikov... nevem zakaj tega ne morejo narediti z eSATO..? Spajkajo skupaj dva eSATA kabla, vmes dajo nek čiš in to bi bilo to..?

Ni ravno tako, USB ima moznost prikllopa mrezne kartice itd. in torej lahko tista stvar vmes emulira mrezno kartico, pa sta oba racunalnika (hosta) zadovoljna. To tehnicno ni komplicirano, gonilniki pa so lahko kar za kaksno obstojeco mrezno.

eSATA je namenjen priklopu ene pomnilniske enote, torej bi se morala stvar na sredi predstaviti kot disk (oz. podoben medij), tukaj se pa pojavi tezava. Ti bi rad imel nekaj, kar je v *nix nomenklaturi videti kot character device (ni koncepta velikosti, dostop sekvencen), SATA host pa pricakuje block device (dolocene velikosti, nakljucen dostop).

Saj ne da se ne bi dalo narediti (potreben bi bil precej kompliciran gonilnik), ampak kdo bo sel to delat zato, da bi potem prodajal za par evrov na kos par ljudem po celem svetu ? (vecini je ethernet dovolj)

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
huh, si se pa razpisal, pol sicer ne razumem, amapk predvidevam, da se res ne da
smile-1.gif

Sem zdej kupil za 20€ razdelilec za USBje, ki ima obenem tudi možnost povezave dveh računalnikov in dela ko šus - mislim, pač USB hitrost.. pa še 3 razdelilce ima, kar tudi ni tako slabo
smile-1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ker je router v kuhinji gori na omari, računalnika pa v sobi.. wireless je pa prepočasen. Če pa sprašuješ za crossover.. se mi pa ne da nastavlat tega sraja - poleg tega, bi bilo verjetno počasneje vse skupaj - nevem če imam že 1Gb/s plate v računalnikih.. - (kako bi pa to najhitreje pogledal?)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pocasneje prakticno ne more biti, saj imas najbrz vsaj 100 mbps mrezni. ce ze ne 1 gbps, USB je sicer hipoteticnih 480 mbps, mpak tega ne moreta zasesti vsega samo dve napravi na vodilu, pa se precej overheada je. Vcasih je bilo tudi precej bolj procesorsko zahtevno, kot prenos preko mreze, ne vem ali je to zdaj kaj boljse in kako zmogljiva sta tvoja racunalnika.

Kako to pogledas ? Cel kup nacinov, od Device Managerja, pa spiska Network Connections, pa ikon desno spodaj (ce je kabel vkljucen), pa branje navodil oziroma racuna, ...

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja, sem zdej ugotovil, da imata oba računalnika Gigabith Ethernet.. se pravi, če bi preko crossover kabla prenašal, bi moralo iti vsaj enkrat hitr3eje, kot preko USBja?

Bom pa še crossover kabel nekje staknil, pa da si enkrat čas vzamem in povežem vse skupaj
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Če sta procesorja dovolj zmogljiva, bi moralo leteti preko Gbit mreže s hitrostjo najpočasnejšega diska.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
... kar je bistveno hitreje kot 2x USB. Upostevaj, da mora biti kabel kompleten (vse stiri parice povezane) in dovolj kvaliteten (manjsa kot je dolzina, manj je to kriticno), sicer ne bo nic od giga-hitrosti.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
In ne rabi bit cross-over.

Če na kablu piše Cat 5E , pol je OK (ponavadi še piše "Certified for gigabit...")

Cat 6 je še boljše, samo tega ne prodajajo tak pogosto.