Povezava dveh luči

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.305
18
38
MB
Pozdravljeni

Ker sem totalni nalfabet pri elektriki bi vas prosil za pomoč.
želel bi povezati dve luči med sabo. Ena ima senzor gibanja, druga je brez. Delovati bi moralo tako, da ko bi senzor zaznal gibanje, bi se morale prižgati obe luči.
Gre? Kako?
Hvala

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.644
113
Ali vežeš zaporedno, ter uporabiš 110V žarnice. Ali jih priklopiš na master/slave stikalo(ko master dela, se prižge tudi slave porabnik) pa še kakšen način bi se našel.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.644
113
Če potegneš kabel iz grla žarnice s snezorjem bi to šlo. Samo potem je tukaj še vprašanje, če je stikalo narejeno za toliko večjo moč(če je eno obična žarnica, drugo pa 500W reflektor, bo stikalo hitro odletelo)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Zakaj pa nebi vezal vzporedno?

T tudi mene zanima ... edina logicna resitev jje, da senzor vklopi obe zarnici, ki sta vezani paralelno. Ce ena crkne, ne vpliva na nic.. Seveda poraba obeh ne sme presegati zmogljivosti releja od senzorja.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Zakaj pa nebi vezal vzporedno?

T tudi mene zanima ... edina logicna resitev jje, da senzor vklopi obe zarnici, ki sta vezani paralelno. Ce ena crkne, ne vpliva na nic.. Seveda poraba obeh ne sme presegati zmogljivosti releja od senzorja.

Razen, če je senzor vgrajen v luč samo in ven prideta samo dve žici, ki se priklopita na 220V. Verjetno se da luč ratdreti in predelati, ni pa vceč tako trivijalno.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Jao pa 110v zarnice in razdiranje luci
uf-1.gif

Ponavadi imajo senzorske luci 4 prikljucne sponke:
1. Ozemljitev
2.(F) - faza - ponavadi rjav(crn)
3.(N) - nula-vedno moder
4.(>) - izhod senzorja - ponavadi rdec

Na 4. izhod se priklopi stikalo za direktni vklop luci (med fazo in 4.) ali dodatna luc (med nulo in 4.)
Z tem izhodom lahko tudi enostavno povezes vec senzorskih luci tako, da se ob sprozenemu bilo kateremu senzorju prizgejo vse
wink-1.gif

Za tvoj problem pride v postev vezava dodatne luci med moder in rdec vodnik - pa na ozemljitev ne pozabi
zmaga.gif