Povečanje avtonomije baterije cestne navigacije

cuvaj

Zelenc'
8. dec 2008
26
0
1

A je že kdo razmišljal, kako bi se dalo cestno navigacijo bolje uporabljati v naravi? Mislim predvsem na problem z baterijo. A bi bilo možno, da bi imel v nahrbtniku kako večjo baterijo ( recimo takšno kot so v prenosniku ) in navigacijo priklopljeno na kabelj??
Recimo model 205w?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.085
5.659
113
http://www.gps.eu/garmin-nuvi-205-review/
Garmin nuvi 205 comes with a lithium-ion re-chargeable battery. However the battery is not replaceable

Zdei nevem kaj oni domnevajo pod pojmom not replacable!!! Mogoče se javi kdo k je že razdiru nuvija 205........če se jo da odlotat lepo iz matične dol (kar lah pomen da je kao nezamenljiva) ma ni da je neb dubu kake podobne v kaki conrad trgovini...al pa kaki hobby modelarski trgovini!

Recimo ker za nuvi760 je tud kao non replacable pa gre tkole....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Glede na to da je v obstoječo napravo nemogoče vgraditi kaj bolj solidno baterijo, bi bilo najbolje uporabiti avtomobilski napajalnik v povezavi z 12V svinčevim akumulatorjem. Kakšnih 10-15Ah bo dovolj za večdnevno potepanje, teža pa tudi ni nek problem!
cheer.gif

pep

Pripravnik
21. avg 2007
393
24
18
Pred kakim letom sem kupil nekaj takega.
Noter daš 4 AA baterije - akku ali navadne, pa mi kar solidno podaljša avtonomijo pri kakem potepanju...
Če pa ti en set 4 baterij ni dovolj, pa pač vzameš še kak dodaten set...

Kamele0N

23. jul 2008
42.085
5.659
113
No to sm mislu sam nism najdu nikjer.....
zmaga.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Ali pa pri Mobitelu SOLARNI POLNILEC z 2000mAh baterijo, ki se polni tudi z 220V ali 12V polnilcem, pa tudi preko PCja, izhod pa je miniUSB. Stvar zanesljivo deluje in z njo polnim tako MP3 predvajalnika, GSM telefone in dlančnik, pa še Nuvija ter Forerunnerja 405, z malo telovadbe na kablih pa tudi akumulatorski brivnik, ko sem v odročnih krajih.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Kaj kdo ve kako baterijo ima nuvi 760? Bi preveril ce kje dobim mocnejso pa ne bi rad razdiral nuvija preden sploh dobim baterijo.

LP

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
kupis starega 60CSx, mislim, da ze za cca. 200eur, in bos imel avtonomije za cel teden potepanja po 5h na dan... poganjajo pa ga 2AA, ki jih dobis v vsaki trafiki

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
To ni blo moje vprasanje. Ze tako je prevec elektronskih naprav na potepanjih..da bi si nabavil se eno ne pride v postev.

LP

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz imam eno rešitev narejeno doma... v avtu namreč ni "vžigalnika" in tudi za vožnjo vgrajena baterija (na mobitelu sicer) ni dovolj. Zato sem vzel 3S LiPoly akumultor z 3000mAh, ga priklopim preko usb usmernika in zadeva dela...dolgo
grin1.gif

p.s.: imaš samo usb priklop ali kako gre to pri garminih?

cuvaj

Zelenc'
8. dec 2008
26
0
1
Citat:
Uporabnik pep pravi:
Pred kakim letom sem kupil nekaj takega.
Noter daš 4 AA baterije - akku ali navadne, pa mi kar solidno podaljša avtonomijo pri kakem potepanju...
Če pa ti en set 4 baterij ni dovolj, pa pač vzameš še kak dodaten set...

Ja, tole je zanimivo. Kaj lahko tole uporabljaš za direktno napajanje garmina, ali le za polnjenje?
Kakšna je sploh potrebna voltaža za direktno napajanje garmina?
Kje se da tole zadevo nabaviti?

Tudi Odisejeva varianta z "3S LiPoly akumultor z 3000mAh" mi je zelo všeč, samo kakšen akumulator bi bil potreben in kako ga priklopiti
Hvala vsem!

Kamele0N

23. jul 2008
42.085
5.659
113
Sam ena prepreka bi lah bla......recimo se pelš z avtom...navigira ti garmin....začne ti zmanjkovat baterije.....priključiš 3S LiPoly na miniUSB od garmina....kaj naredi potem??? Se preklop na zaslon za polnjenje baterije al ti navigira naprej?

pep

Pripravnik
21. avg 2007
393
24
18
Jaz ta extender uporabljam tako, da GPS napravo (HP iPAQ rx5720) priklopim nanj ko gre baterija že gre proti kraju (cca 10-15%). Potem mi extender še lep čas napaja napravo, stanje akumulatorja pa ostaja približno na istem nivoju.
Je pa pri večini Nûvijev malo problem v tem da zahtevajo "originalni" polnilec in ti bo tak extender sam po sebi preklopil v način za polnjenje/PC link, kar pa je nerodna reč. Zato bo potrebno malo telovadbe in predelat extender. Mislim da je treba med dva kontakta na tistem USB kablu dati en upor da ti ga prepozna kot napajalni kabel in ne polnilec/PC ( ne vem na pamet, kateri kontakti in ne vem na pamet kateri upor, ampak na Googlu boš to našel).

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Mojega Nuvija 300 se da polnit tudi z neoriginalnim polnilcem, najprej ga priključiš, takoj ko se hoče preklopit v PC mode ga izklopiš za sekundo in nazaj vklopiš, potem dela normalno, kot z napajanjem.
Postopek je bolj približno opisan, ugotovil ga je oče, ker je mati založila original avto napajalnik od Nuvija večer pred odhodom na dopust
smile-1.gif

gpsfan

Zelenc'
23. maj 2009
1
0
1
Pozabi, da bi sam naredil tak kabel (18k upor med pinoma 4-5) Poglej na spodnjo stran.

http://pinouts.ru/GPS/garmin_nuvi_power_pinout.shtml

Pri mini USB je vse predrobno, da bi počel karkoli.

Precvikni Garminov napajalni kabel (12 ali 220V) na nasprotni strani od mini USB, 15cm od napajalnika.
Vzami USB podaljšek (navaden) in ga precvikni v sredini. Prispajkaj ženski del na napajalnik,
moški pa na ostanek žice z mini USB konektorjem. Seveda pazi na polariteto. Na napajalni strani
preizkusi pravilnost polaritete u USB LED lučko (za osvetlitev tipkovnice NB, to je najceneje, če je kaj narobe ),
na drugi strani je bolj sitno, preden precvikaš izmeri z voltmetrom in tankimi žicami in si zapiši.
Zdaj imaš moški USB-mini USB napajalni kabel za napajanje Nuvija. Vtakneš ga v napajalnik ali pa na
škatljico z 4 AA baterijami na katero prispajkaš ženski del še enega USB podaljška.

kurjac

Pripravnik
14. sep 2008
66
0
6
NM
Zadnjič sem se zafrkaval ko sem sam hotel narediti 5V napajalc za Garmina (za montažo na motor). Ustavilo se je pri kablu, ker ko sem ga precvikal na pol žal ni imel žice na pinu št. 4. Ker nisem imel izbire sem moral veliko štorasto 12V vtičnico montirat na balanco.