Povabilo poslovnega partnerja na ogled ...

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Rabim obrazložitev.

Sedaj sem bil 4 dni v Švici in mi je posloven partner plačal prenočišče, hrano, pijačo,... skratka vse.
Sedaj pa smo se na podjetju pogovarjali, da povabimo naše kupce iz Hrvaške na strokoven ogled ene tovarne v Nemčiji. Pa mi je računovodkinja rekla, da mi tega ne moremo plačati, ker potem kao moramo javiti to delodajalcu od ljudi ki jih vabimo da se jim bo to štelo v bonitete. Oz, da si tega ne moremo knjižiti kot strošek??
Kaj smo res tako bedasti v Sloveniji??

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
hmmm, aja?

Mi smo naše poslovne partnerje iz češke povabili sem v slo, normalno rezerviraš hotel, plačaš s službeno kartico in gre vse to v stroške?

Nevem, naglas razmišljam...?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pa napisi da je bilo prenočišče zaradi nekega šolanja al pa kej ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:
Rabim obrazložitev.

Sedaj sem bil 4 dni v Švici in mi je posloven partner plačal prenočišče, hrano, pijačo,... skratka vse.
Sedaj pa smo se na podjetju pogovarjali, da povabimo naše kupce iz Hrvaške na strokoven ogled ene tovarne v Nemčiji. Pa mi je računovodkinja rekla, da mi tega ne moremo plačati, ker potem kao moramo javiti to delodajalcu od ljudi ki jih vabimo da se jim bo to štelo v bonitete. Oz, da si tega ne moremo knjižiti kot strošek??
Kaj smo res tako bedasti v Sloveniji??

Ne rabiš nič nikomur izven SLO javljat. Je pa možno, da je davčno nepriznan strošek (nikoli pogledal kako je s tem), ampak jebiga, če je, pač je ...

Sicer pa: se pačzmenitew, da jih njihov delodajalec pošlje na ogled, pa vam na koncu izstavi račun za to.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Pri nas bomo sedaj peljali kupce na ogled matičnega podjetja... sami morajo pokriti samo letalske vozovnice,.. mi pa vse drugo,.. samo če se prav spomnim so prenočišča zaračunana kot reprezentanca. Drugače bi dobili to kot boniteto..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Ob tem se vprasam kako zdravniki hodijo po safarijih, gledajo kitajski zid.... Itd....aja tam gre vse iz iste "riti".
Predvidevam da ne placujejo tega iz svojega zepa.
Najbrz se da pod kaj drugega navest kot reprezentanca. Vcasih je bila ta postavka precej oklescena, najbrz sedaj ni veliko drugace.
Tujcu narocite "storitev" svetovanja, solanja.... In mu racun placate. Tujec naj pa pri nas racune placuje za svoje "ucitelje"
Je treba biti "kreativen".

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
A to drži vodo???

V petek si me spraševal glede plačila stroškov prenočitve poslovnim partnerjem.
Na osnovi več mnenj davčnih svetovalcev, ki sem jih zasledila v razni literaturi,
menim, da gre pri plačilu prenočišča za drugi dohodek po Zakonu o dohodnini,
ki se obdavči po 25%.
(Trenutno veljavni Zakon o dohodnini se je začel uporabljati 01.01.2007, marsikatero
določbo pa je povzel po Zakonu o dohodnini, ki je veljal pred tem – od 01.01.2005.)

Tu so ta pojasnila, ki vsa obravnavajo primere, v katerih pravna oseba plača stroške
prenočišča (in npr. tudi letalskega prevoza) fizični osebi, ki pri njej ni v delovnem
razmerju oz. z njo nima sklenjenega kakega drugega pogodbenega razmerja (npr. podjemna
pogodba), po katerem bi se plačala storitev.
(Takrat se povračila takih stroškov obdavčijo tako kot sama pogodbena storitev):

1. Mnenje svetovalke Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije,
objavljeno v priročniku X, številka 6, letnik 2011 – scan št. 1.

2. Mnenje s spletne strani davkoplacevalci.com davčne svetovalne hiše Bilans trade
http://www.davkoplacevalci.com...nega-odtegljaja

In s foruma na isti spletni strani (vzdevek Matjaž K uporablja g. Matjaž Kodrič, svetovalec z
omenjenega podjetja, specializiran za dohodnino):

»Kako obračunati dohodnino za poslovne partnerje iz Hrvaške, ki smo jim plačali hotel...na podlagi računa od hotela

prosim za zakonsko podlago

anči
820.1
Odg: plačilo hotela poslovnim partnerjem
Avtor: Matjaž K | 10:41 - 26.01.08
Drug dohodek - 11. tč. 3. odst. 105. čl. ZDoh-2

davčna osnova - obrutena vrednost računa: 1. odst. 108. čl. v povezavi s 4. odst. 15. čl. v povezavi z 9. odst. 16. čl. ZDoh-2

davčna stopnja: 25% - 1. odst. 131. čl. ZDoh.2«

3. Mnenje iz »Baze znanja« na spletnem forumu racunovodja.com
(Sicer gre za mnenje anonimnega uporabnika, vendar se očitno tudi adnimistratorju spletne
strani zdi pravilno, ker ga je uvrstil v Bazo znanja.)

»Plačilo prenočišča poslovnemu partnerju

Ali lahko plačamo poslovnemu partnerju iz tujine, ki pride k nam na poslovni sestanek prenočišče v hotelu? Ali pa mu moramo odvesti dohodnino?

Plačilo hotela poslovnemu partnerju gre obravnavati po Zdoh-2 kot darilo. Davčni odtegljaj izvedete, v kolikor je cena storitve večja od 42,00€.«

4. Odgovor svetovalke v vestniku »Plače in kadri« št. 13, letnik 2010, ki ga izdaja založba
Verlag Dashöfer – scan št. 2.

5. Odgovor davčne svetovalke v časopisu Finance: odgovor je sicer plačljiv in ni viden,
vendar se iz tistih nekaj besed, ki so vidne, da domnevati, da bo odgovor enak vsem
prejšnjim (če se boš odločil za plačilo odgovora, kopijo pošlji še meni!).

http://www.finance.si/254636/Povra_ila_stro%9Akov_poslovnega_partnerja_so_obdav_ena_z_dohodnino

6. Pojasnilo svetovalne hiše Inštitur za računovodstvo
http://www.findinfo.si/DnevneVsebine/Aktualno.aspx?id=73722
za konkreten primer, kjer nočitev plača naročnik oz. kupec (v našem primeru smo mi v
vlogi dobavitelja) in kjer je to plačilo izrecno dogovorjeno kot del plačila celotne storitve.
Mislim, da za naš primer pride v poštev le drugi del odgovora, ki je enak kot vsi ostali (pri
plačilu računa moramo plačati 25% akontacijo dohodnine).

(V tistih primerih, ko se nočitev plača tujcu, se pojavi še dodatna težava, to je vsa administracija po
Konvenciji o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, da plačilo ni obdavčeno
dvakrat - v obeh državah).

Na osnovi vseh teh (enakih) mnenj (različnih) davčnih svetovalcev menim, da ne moremo
plačati računa za nočitev poslovnemu partnerju, ne da bi bilo to plačilo obdavčeno z dohodnino. Če imaš še vedno pomisleke,
pa se lahko obrneš še na Združenje delodajalcev Slovenije, na g. Barič, svetovalko za davke. Kot član imamo možnost brezplačnega svetovanja.