potrebna moč TČ za ogrevanje hiše

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
kako izračunaš moč TČ za ogrevanje hiše

Hiša je stara z 5cm izolacije, nova pvc okna, nova streha

površina 206m2

Če gledam moč peči na palete pride 206m2 x višina 2.5m x 0.4 faktor / 860 = 24kw

Če računam cop 2 bi bila 12kW TČ dovolj ali ne. Bi imel za rezervo še peč na olje.

LP Mare

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
sej se mi je zdelo
smile-1.gif

potem opustimo projekt in gremo na pelete (pellson x3)

LP

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik john pravi:
kako izračunaš moč TČ za ogrevanje hiše

Hiša je stara z 5cm izolacije, nova pvc okna, nova streha

površina 206m2

Če gledam moč peči na palete pride 206m2 x višina 2.5m x 0.4 faktor / 860 = 24kw

Če računam cop 2 bi bila 12kW TČ dovolj ali ne. Bi imel za rezervo še peč na olje.

LP Mare

bolj kot koliko kW je vprasanje, na kaksen nacin bos te kW spravil v hiso. zmaga je talno gretje. radiatorji so pogojno uzitno, oz bos rabil precej vecje radiatorje, kot jih rabis za ogrevanje na olje ali drva...

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Kot prvo, to ni dober način za določanje moči TČ.
Glede na skope podatke bi rekel, da rabiš nekje 16kw močno TČ. Ker imaš verjetno radiatorje, ti pride v poštev visokotemperaturna TČ, ki z radiatorji deluje super.
Ni nikakršne potrebe, da odmisliš TČ, če ti finance dopuščajo, je to TOP odločitev. Ko enkrat namontiraš, pozabiš, da imaš kaj. Pridobiš na prostoru, mimaš nobenih obveznosti, pozabiš na dimnikarja itd...
Je pa denar problem, 8k€ in več.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Več o ogrevanju in tudi o izračunih potrebne moči ogrevanja za tvojo hišo pa najdeš na forumo podsvojostreho.net.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Glede na skope podatke bi rekel, da rabiš nekje 16kw močno TČ. Ker imaš verjetno radiatorje, ti pride v poštev visokotemperaturna TČ, ki z radiatorji deluje super.
Ni nikakršne potrebe, da odmisliš TČ, če ti finance dopuščajo, je to TOP odločitev. Ko enkrat namontiraš, pozabiš, da imaš kaj. Pridobiš na prostoru, mimaš nobenih obveznosti, pozabiš na dimnikarja itd...

Ja moram vseeno pokomentirati...

Če vzameš TČ zrak/voda, pa še visokotemperaturno zna biti kar problem pri nizkih zunanjih temperaturah. Dobro ne bom rekel, da ne bo delala, sam izkoristek je pa čisto nekaj drugega kot recimo, če imaš talno gretje. Bo pač več navaden grelec zraven deloval. Še vedno je relativno ugodno, ko črto potegneš, samo to ne moreš primerjati s kakšno novogradnjo kjer je vse prilagojeno.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:

Če vzameš TČ zrak/voda, pa še visokotemperaturno zna biti kar problem pri nizkih zunanjih temperaturah. Dobro ne bom rekel, da ne bo delala, sam izkoristek je pa čisto nekaj drugega kot recimo, če imaš talno gretje. Bo pač več navaden grelec zraven deloval. Še vedno je relativno ugodno, ko črto potegneš, samo to ne moreš primerjati s kakšno novogradnjo kjer je vse prilagojeno.

Ne vem, če poznaš, kako deluje VTČ, ker če bi poznal, bi vedel, da ravno pri VTČ nizka zunanja temp. ne igra takega pomena, kot pri NTČ. Malo si poglej grafe, pa ti bo jasno, da VTČ drži svojo nazivno moč daleč v -.

Pa tudi veliko zadovojnih uporabnikov s to tč v starih hišah obstaja, ki niso dobro izolirane in imajo radiatorje. Marsikdo je pripravljen odpreti vrata svojega doma in razkazat zadevo. Je samo na avtorju, ali se bo potrudil.

Veselo branje ....

image006.gif

toplotna_crpalka_daikin_altherma_ht_shema.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
24 kW ziher ne rabiš s 5 cm izolacije.

Potrebno je vedeti faktor prehodnosti U za vsako steno, ki je v stiku s hladnješim zrakom (oz. zemljo), kvadraturo teh sten (sevda tudi oken) potem se pa zračuna kak so potrebe hiše. Temu ustrezno potem gledaš za pečjo.

Tko da..napiši kvadrauro zunanjih sten, sestavo stene (in debelino posameznega sloja), setsavno tal in stropa, kvadraturo oken.

Primer: stena, 2 cm ometa, 30 cm modularec, 5 cm izolacije stiropor, 280 m2.
Tla: estrih 5 cm, 5 cm izolacije, plata 10 cm, 80 m2
Strop: knauf, 20 cm izolacije volna, deske, strešniki. 80 m2
Okna novejša, dvoslojna, 40 m2.

Bo šlo?

Ko bojo podatki ti zračunamo U posamezne stene ter izgube (pri različnih temepraturah)..a ponavadi se računa za projektno temepraturo, ki jev osrednji sloveniji okoli -13 st. C.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:

Ne vem, če poznaš, kako deluje VTČ, ker če bi poznal, bi vedel, da ravno pri VTČ nizka zunanja temp. ne igra takega pomena, kot pri NTČ. Malo si poglej grafe, pa ti bo jasno, da VTČ drži svojo nazivno moč daleč v -.

Pa tudi veliko zadovojnih uporabnikov s to tč v starih hišah obstaja, ki niso dobro izolirane in imajo radiatorje. Marsikdo je pripravljen odpreti vrata svojega doma in razkazat zadevo. Je samo na avtorju, ali se bo potrudil.

Veselo branje ....

image006.gif

toplotna_crpalka_daikin_altherma_ht_shema.jpg

Verjemi... poznam... relativno dobro... (ti lahko kakšno tudi prodam
wink-1.gif
) Ne rečem, da ne deluje OK, ampak glede na vložek in prihranek na drugi strani zadeva ni tako bleščeča. In je čas amortizacije precej velik.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Se ne morem strinjat, ker se ravno v takih primerih najbolj splača.
Recimo jaz imam dobro izolirano hišo in porabim okrog 1300l KO. ROI je pri meni 5 do 7 let - zato še kar vztrajam na olju
bonk.gif

Če bi imel slabo izolirano hišo in bi porabil 3-4k litrov KO, bi se mi investicija povrnila že v 3 do 5 let.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
pri 1300 KO nimaš dobro izolirane hiše :S ampak imaš hudo povprečno, razen če imaš hišo 500 m2.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
odvisno od kvadrature, notranje temerature, ali je talno ali radiatorsko ogrevanje , lega bajte itd
tako da 1300 litrov ni nujno slabo

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Rekel sem, da imam dobro izolirano, nisem pa rekel, da imam pasivno.
Pa ti povej, kaj je to:
- 30cm siporeks + 18cm stiropor
- 45cm na plati (streha)
- 3-slojna zasteklitev (skupni lambda 0.9)

In ja, to je malo. Ko poslušam druge, ki pokurija 2k, 3k, nekateri celo več, kot 4k litrov olja, je to presneto malo.

Me pa prav zanima, kaj imaš ti, če sploh kaj imaš, ko tako na prvo žogo nabijaš
priden.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Se ne morem strinjat, ker se ravno v takih primerih najbolj splača.
Recimo jaz imam dobro izolirano hišo in porabim okrog 1300l KO. ROI je pri meni 5 do 7 let - zato še kar vztrajam na olju
bonk.gif

Če bi imel slabo izolirano hišo in bi porabil 3-4k litrov KO, bi se mi investicija povrnila že v 3 do 5 let.

čakaj malo... koliko razlike v porabi pa ti pričakuješ s takšno toplotno črpalko? Računaš, da boš prišel čez sezono za manj kot 300 eur elektrike? (ker če računam investicijo in jo razdelim na tvojih 5-7 let mi nekaj ne štima)

Se opravičujem, če si iz foha in jaz zadeve ne poznam dovolj dobro. V tem primeru bi te povabil, da se dobiva in mi obrazložiš kaj in kako. In lahko tudi testno zgodbo postavimo. Samo če ne bo špilalo mi nekako investicijo povrneš... Ker skoraj upam reči, da sem "pri koritu" in dobim (še posebej zase) precej dobre nabavne pogoje, pa se mi po izračunih ne izide.

lahko pa da se motim...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
glede na zdajšnjo porabo in navedeno izolacijo (Kaj pa tla? bo moral realno prihraniti cca. 800 EUR (Čez 500 EUr ne bi smel priti s porabo).

Zdaj a se splača ali ne razmisli sam..a vsako leto ko ga pustiš mimo si ob dodatnih 800 EUR..tega se zavedaj.

je pa še neki....pri taki izolaciji se ti bolj splača vzeti nizkotemeperaturno (ki te pride 6 jurjev) pa raje par ta glavnih radiatorjev zamenjaš (Pri nas s podobno izolacijo furamo te dni z 32 stopinjami vstopne vode v radiatorjih
wink-1.gif
..okej...šlo bo krepko pod nulo..bo verjetno treba it na 35 stopinj)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Rekel sem, da imam dobro izolirano, nisem pa rekel, da imam pasivno.
Pa ti povej, kaj je to:
- 30cm siporeks + 18cm stiropor
- 45cm na plati (streha)
- 3-slojna zasteklitev (skupni lambda 0.9)

In ja, to je malo. Ko poslušam druge, ki pokurija 2k, 3k, nekateri celo več, kot 4k litrov olja, je to presneto malo.

Me pa prav zanima, kaj imaš ti, če sploh kaj imaš, ko tako na prvo žogo nabijaš
priden.gif

pri zlahti nimajo izlolacije oziroma zgolj za vzorec, torej cca 5 cm na fasadi in 20 do 25 cm na strehi, kaki podi (to še izolacije niso slišali takrat) pa okna 20 let stara..pa imajo 1500 € KO..za povprečno velikost hiše...
tako da, ja in your face..po izolcaiji sodeč si že blizu pasive in bi moral skurit za 300 do 500 € KO, tako da..to je to.

aja, jaz imam cca 200 do 300 € plina na leto.
evil.gif
za zdaj

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
No saj sem vedel, žlahta, teta, strici, bla bla, bla.
bonk.gif

@Vincent, ne gre se za mene, ampak za avtorja. Jaz imam v planu NTČ ali pa pelete, ampak vse naenkrat ne gre.

@igi tako sem si naračunal glede na tovarniške podatke in glede na gore podatkov o porabah na forumu "PSS".
Če povem konkretno za svoj primer, bi me investicija v NTČ z odbito subvencijo prišla 5k€.
Prihranil bi ~800€ (upoštevajoč še servis peči in dimnikarja) na leto in to potem znese ROI dobrih 6 let, če pa bi bil prihranek še manjši, bi bil ROI še daljši.

Za kontra primer sem pa navedel primer iz prej omenjenega foruma, kjer je kar nekaj ljudi predstavilo svoje investicije, prejšnjo porabo, trenutno porabo in potem je matematika preprosta.

Toliko od mene, ampak se za brez veze pregovarjamo, avtorja ni več v tej temi, in je vse skupaj izguba časa.