Potopna črpalka, vprašanje za strokovnjake

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
vcg_2.jpg

vcg_vcge_1.jpg

Kakšna je razlika med njima, razen v izvedbi in ceni?

Dalje, kolikor berem, naj bi priključitev plovnega stikala omogočala samo izvedba A: klik.

Glede na to, da je razlika med izvedbo A in tisto brez občutna( cenik iz leta 2013 ), me zanima, če se ga da priklopit na krmilno omarico navadne izvedbe?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.750
113
EU
Prva ima tovarniško vgrajeno stikalo za izklop, ko se nivo vode zniža, druga pa ne. Torej pri drugi moraš biti stalno na preži, če nimaš drugače rešenega avtomatskega izklopa.
Za domačo rabo je prva boljša. Druga je mogoče za kakšne globlje rezervoarje, kjer je stalno voda.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Razlika med VCG in VCGE, da je VCGE enofazna črpalka, VCG pa trofazna.

Mater toliko strokovnjakov tu, pa nobenega nasveta, da bi človek prišparal 200€.
uf-1.gif

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.288
113
Prva je za v jašek s plovnim stikalom. Je mišljena, da je nekje stalno montirana.
Na drugo priključiš gasilsko cev in vštekaš direkt v štrom, ko je zadeva spraznjena jo izključiš. Prenosna zadeva.
Al kaj bi še rabil vedeti?

kdk

Fizikalc
25. feb 2014
198
29
28
okoli MB
Velika izbira črpalk : VIP Tehnika .
V povpraševanju pa bi bilo dobro da navedeš:
- Kaj boš črpal in v primeru umazane vode, kakšna je velikost delcev
- Max temeperatura vode
- Koliko boš črpal
- Kako dolgo bo črpalka delovala brez prekinitve
- Višinska razlika prečrpavanja
- Kakšen prilkjuček elektrike imaš ( dovoljena obremenitev, 1faza? , 3faze? )
- stacionarna ali prenosna

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Prva je za v jašek s plovnim stikalom. Je mišljena, da je nekje stalno montirana.
Na drugo priključiš gasilsko cev in vštekaš direkt v štrom, ko je zadeva spraznjena jo izključiš. Prenosna zadeva.
Al kaj bi še rabil vedeti?

Zanima me, če se v krmilno omarico VCG 505 R1 res ne da montirat plovnega stikala. Zakaj me to zanima piše v zadnjem stolpcu slike.

Sem že spraševal takšne in drugačne (poklicne in prostovoljne) gasilce, pa nobeden ne ve. Ali pa nisem naletel na pravega. Proizvajalec normalno pravi, da se ne da.

Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Zakaj bi rabil trofazno, menda ne črpaš vodo za celo vas
grims-1.gif

Trofazna in enofazna imasta popolnoma enake karakteristike.

Gasilci so mi zadnjič črpali s črpalko z oznako 305 (13,6l/s), pa je komajda folgala. Zato bom nabavil malo zmoglivejšo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če imaš tam, kjer boš uporabljal črpalko tri fazno elektriko potem nabavi trifazno (odpade kondenzator in lažji zagon). Ker je potopna črpalka namenjena delu pod gladino morajo biti vsi električni deli ne vodo tesni. Če boš kaj dograjeval na črpalko naknadno (za plovno stikalo na črpalki moraš prevrtati ohišje) bo vode tesnost težko zagotoviti. Vsekakor pa bi izgubil garancijo.
Plovno stikalo (če mesto črpanja to omogoča) se lahko izvede tudi ločeno od črpalke. Namesto vtičnice na steni, kamor boš itak vključil potopno črpalko namestiš majhno omarico in v njej prekinjaš tokokrog črpalke. Če to izvedeš na ta način, boš lahko na to vtičnico priključil katero koli drugo potopno črpalko, pa če bo imela plovno stikalo ali ne (seveda mora ustrezati moč, napetost in število faz).

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.034
3.703
113
Prav noben problem ni kupiti plovnega stikala na daljšem kablu, kontaktorja (12, 24, 220 ali 380 V vklop) in po potrebi tudi transformatorja, če ne želiš imeti na plovnem stikalu 220 voltov ali medfazne napetosti. Se da prav lepo zvezat v kaki omarici, seveda pa moraš vedeti kaj delaš.

Potem pa lahko črpalko vklapljaš kakor ti ustreza.