Potekla registracija in zavarovanje

blazzzzz

Pripravnik
18. avg 2007
107
0
16
što
Pozdravljeni.

Z dnem 1.4.13 mi je poteklo zavarovanje in registracija pri avtomobilu.

če hočem zavarovati avto:
-se mi zavarovanje šteje od 1.4 naprej ali od dneva ko ga zavarujem? (zavaroval ga bom 20.4 ker tedaj pridem iz tujine)
-kako je z tehničnim in cestnino?
-potrebujem preizkusne tablice?

hvala in lep pozdrav
Blaž

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
30 dni imaš čas, potem moraš vrnit tablice.Plačaš vse kot normalno podaljšanje, zavarovanje, tehnični, cestnina. Po enih 15 dneh boš dobil poziv UE da vrni tablice al pa podaljšaj.

Če pa v tem času povzročiš nesrečo, si lahko v težavah.

blazzzzz

Pripravnik
18. avg 2007
107
0
16
što
Torej, ko 20.4 pridem iz tujine, normalno plačam zavarovanje in se legalno peljem na teh. pregled?

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik blazzzzz pravi:
Torej, ko 20.4 pridem iz tujine, normalno plačam zavarovanje in se legalno peljem na teh. pregled?

da
zmaga.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Tak suvereno legalno se ne pelje na tehnični pregled, kakor si mu ti nakazal.
smirk-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če te zaustavijo policaji in je od zapadlosti tehničnega preteklo do 30 dni je kazen 80€ (polovička 40). Koliko pa pridejo začasne tablice?

PS-Sem pa (pred 6-7 leti) bil sam v podobni situaciji pa sem dobil "neuradne podatke" (ko sem hotel dvigniti tablice za preizkušnjo), da če imaš sklenjeno novo zavarovanje in te na poti na tehnični ustavijo policaji, da se bom skoraj zagotovo izvlekel le z opozorilom.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
Če pa v tem času povzročiš nesrečo, si lahko v težavah.

Ni res. Pri avtomobilskih zavarovanjih poznamo oz. imamo respiro rok. To pomeni, da če se dotični uporabnik sedaj, ko mu je polica že potekla, zaleti oz. je povzročitelj prometne nesreče, bo imel normalno kritje dogodka pod pogojem, da obnovi svoje avtomobilsko zavarovanje pri trenutni zavarovalnici. Respiro rok velja 30 dni po datumu s katerim polica poteče.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
A ni tako, da bi v tem primeru (še nepodaljšano zavarovanje in neopravljen tehnični pregled (crash na poti na tehničnega) lahko zavarovalnica regresirala škodo pri povzročitelju, saj je nesrečo povzročil s tehnično neizpravnim vozilom (tehnični pregled je potekel - "novi" še ni bil opravljen - ergo: tehnično neizpravno vozilo)?

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
To tudi mene zanima, ker sam osebno bi rekel da gre to le skozi, če si že uredil tehnični pregled, nisi pa še uredil zavarovanja (recimo imaš agenta itd). In se pač zabiješ na poti na tehnični pregled, kjer si hotel podaljšati registracijo avta..

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
A ni tako, da bi v tem primeru (še nepodaljšano zavarovanje in neopravljen tehnični pregled (crash na poti na tehničnega) lahko zavarovalnica regresirala škodo pri povzročitelju, saj je nesrečo povzročil s tehnično neizpravnim vozilom (tehnični pregled je potekel - "novi" še ni bil opravljen - ergo: tehnično neizpravno vozilo)?

Nope. V primeru, da povzročitelj obnovi zavarovanje pri zavarovalnici, kjer mu je (recimo par dni prej) poteklo zavarovanje, bo le-ta prevzela odgovornost oz. izplačilo škode, kot da bi povzročitelj obnovil zavarovanje pri njih že par dni prej, to je ves smisel tega respiro roka, katerega poznamo in uporabljamo zgolj pri avtomobilskih zavarovanjih in iz tega se je kot preko igre "telefončkov" ta respiro rok preoblikoval v (zmotno) javno mišljenje, "saj mi zavarovanje velja še en mesec po poteku police".

Če pa bi povzročitelj nato sklenil zavarovanje pri kakšni drugi zavarovalnici pa bi se ga obravnavalo kot povzročitelja rometne nesreče z nezavarovanim avtom in bi se škodo nato res regresiralo od njega.

@cupra - to s tehničnim ne more veljati, saj bi potem respiro rok veljal zgolj v primeru z že opravljenim tehničnim pregledom, ta respiro stvar pa je dejansko bolj mišljena ravno za primere, ko je recimo stranka v tujini za čas poteka zavarovanja in registracije in nima ničesar ko se vrne v domovino in se zaleti (če se slučajno ne zaleti že kar v tujini). In če vse skupaj obnovi pri obstoječi zavarovalnici ni problema. Zato te tudi policija drugače obravnava, oz. kaznuje, če imaš pretečeno prometno par dni ali pa en mesec in več.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Itaq, takšne in drugačne informacije so vedno dobrodošle
zmaga.gif
Največ jeze pade na zavarovalnice in zastopnike/posrednike ravno zaradi pomanjkanja le-teh.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Mislim, da v tem primeru nimaš prav.

V splošnih pogojih 3glava (predpostavljam, da imajo druge zavarovalnice smiselno enako) v 3. členu, odstavek 1, alineja 6, jasno piše, da zavarovanec (pazi NE oškodovanec - za njega načeloma velja resprio rok!) izgubi zavarovalne pravice, če povzroči nesrečo (škodo) z vozilom, ki ni tehnično brezhibno - in za tako se šteje vozilo, ki nima veljavnega tehničnega pregleda.

Jaz to razumem, da ima zavarovalnica vso pravico v takem primeru regresirati pri vozniku/lastniku takega vozila. Zdaj ali regresira ali ne je pa druga stvar.

(BTW: kopirati člena iz pdf s strani 3glav ne gre)

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Sej razumem na kaj ciljaš in vem da ti pogoji pravijo drugače kot jaz ampak to se po mojem mnenju nanaša na splošno samo zavarovanje brez tehničnega itd., respiro rok se mora obravnavati posebej. Ker kaj je drugače poanta respiro roka, ki ga koristiš v redkih izjemnih situacijah, ko ne utegneš zaradi višjih razlogov pravočasno ureditit registracije, če pa potrebuješ zanj tehnični pregled?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
A lahko one tete na Verovškovi za resno pravno mnenje vprašaš?

Je pa res bolj kot ne izjemna situacija.

Popolnoma čisto pa je, če imaš veljavni tehnični (npr. 2 leti staro osebno vozilo) in greš "podaljšat" zavarovanje po poteku veljavnosti registracije in na poti tja pač pokneš (se je dogajalo in se bo dogajalo) - se pač skobacaš iz svoje podrtije, dohtarjem, ki te tlačijo v rešilca poveš, da naj pač nardijo ovinek mimo tvoje zavarovalnice in vplačaš .- potem greš pa minro ležaz na urgenco.

Tu pa ščiti respiro rok oškodovanca (tega naj bi itak) in zavarovanca.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Ja, problem je v regresiranju; zavarovanje sicer velja, če ga skleneš (menda pri isti zavarovalnici) tudi za nazaj, venda rp aimaš lahko težave z dokazovanjem tehnične izpravnosti vozila. S tehničnim tega ni. Potem pa se kdo spomni, pa regresira od tebe. Enako kot pri vožnji pod vplivom alkohola.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

za upostevanje oz sestvanje popusta je kako v primeru da recimo prodas avto pol leta pred obnovo police? Se ti ne uposteva ali lahko kupis drug avto in ga naprej registriras in se to uposteva? Koliko casa pa imas med prodajo in kanukom novega vozila?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Verjetno govoriš o popustu kot bonusu. V boljši premijski razred napreduješ, če je polica trajala vsaj 11 mesecev. Bonus lahko preneseč tudi na drugo vozilo.
nahrung002.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Verjetno govoriš o popustu kot bonusu. V boljši premijski razred napreduješ, če je polica trajala vsaj 11 mesecev. Bonus lahko preneseč tudi na drugo vozilo.
nahrung002.gif

To vem, samo ali lahko desetega meseca prodam vozilo in registriram novega kot da se polica ni prekinila temvec samo spremenila zaradi avta in ce se takoj ne kupi drugi avto koliko imas casa moznost registrirat drugega brez da se ti prekine cas police