Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Poznam enak primer, zato sem ti napisal, kar je pisalo v odločbi in sicer, da se zneski poračunajo. A kljub temu do sedaj še vedno niso izplačali, kljub opominu.
-
Samo ta del je važen.
-----------
(3) Družinska oziroma vdovska pokojnina se družinskemu članu izplačuje pod pogoji iz prvega in drugega odstavka tega člena od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj, vendar najdlje od:
– dneva smrti zavarovanca oziroma,
----------
Tu not je torej prvo rok, kdaj morajo začeti izplačevati od vložitve zahteve in sicer takoj naslednji mesec prvi dan, pri čemer pa v nadaljevanju veznik IN ki pomeni, da morajo plačati za največ 6 mesecev nazaj oziroma od smrti naprej.
6 mesecev je nekako njihov "zastaralni" rok, ker lahko da bi kdo vložil zahtevo par let po smrti in bi tako dobil le za 6 mesecev nazaj...
Zadeva je zame povsem jasna.
Madonca imamo danes vse na kupu.
Pošta v naslovu teme se je nanašala na očeta, ki je delal za sodišče in ne na mamo (naslovnik je bila ona ker je dedinja). Tako da to je rešeno.
Kar pa zadeva vdovske pokojnine mi je gospa, ki ima ta primer po predhodnici iz Trbovelj, zaradi mojega vprašanja, če pri njih ni normalno, da po mesecu in pol odgovorijo na vprašanje, pisno odgovorila:
Ne citiram, ampak povzemam:
Spoštovani, glede na vaše vprašanje.... vam lahko povem, da je bila na podlagi 109. člena zakona o ...pravilno odmerjena akontacija dohodnine.
Na koncu je še napisala: "Toliko v vednost".
Ne ona, jaz limam ta člen:
109. člen
(izbira med pokojninami iz obveznega zavarovanja)
(1) Zavarovanec, ki izpolni pogoje za pridobitev pravice do dveh ali več pokojnin iz obveznega zavarovanja v Republiki Sloveniji, lahko uživa le eno od njih po lastni izbiri, razen če ta zakon določa drugače.
(2) Prejšnji odstavek se uporablja tudi v primeru, ko zavarovanec izpolni pogoje za pridobitev pokojnin tudi v drugih državah, če tam pridobi pravice z upoštevanjem zavarovalne dobe, dopolnjene pri zavodu, če z mednarodnimi pogodbami ni določeno drugače.
(3) Pravica do izbrane pokojnine pripada zavarovancu od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.
(4) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena lahko zavarovanec, ki ob nastanku invalidnosti izpolnjuje pogoje za invalidsko pokojnino in pogoje za starostno oziroma predčasno pokojnino, do pravnomočnosti odločbe o ugotovljeni invalidnosti uveljavi po svoji izbiri pravico do invalidske pokojnine ali pravico do starostne oziroma predčasne pokojnine.
Očitno se "tepeta" tretja točka 109. člena in 111. člen, ali kaj?