Pošta sodišča P III

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Danes je bil v nabiralniku listek za omenjeno priporočeno pošto za mamo. Je že tri mesece v bolnici.
Na pošti mi pošiljke niso hoteli dati.

Sklepam, da gre za pravdo (P), samo ni mi jasno, za kaj naj bi šlo. Nikoli ni bila z nikomer v sporu in tudi sodišča še ni videla.

Letnica (za P-jem) je 2008.

Kaj bi lahko bilo?

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
Da ni klicana kot morebitna priča
sprasujem se.gif

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Ne verjamem.

Misli mi gredo bolj v smeri, da jo je hotel nekdo izkoristiti v materialnem smislu. Je poštena, pa tudi naivna.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tožba z letnico 2008 ne bi bila verjetna.

Bo šlo za pričanje, kot so že povedali.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
O.k. hvala za mnenje.

Snecer, kako si ti tole razlagaš?

111. člen

(začetek izplačevanja pokojnin in trajanje)

(1) Pokojnina se uživalcu izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja.

(2) Osebi, ki ob uveljavitvi pravice ni zavarovana, se pokojnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj.

(3) Družinska oziroma vdovska pokojnina se družinskemu članu izplačuje pod pogoji iz prvega in drugega odstavka tega člena od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj, vendar najdlje od:

– dneva smrti zavarovanca oziroma,

– prvega naslednjega dne po prenehanju izplačevanja starostne, predčasne ali invalidske pokojnine umrlemu uživalcu pokojnine.

(4) Pokojnine se odmerijo v mesečnih zneskih in se za posamezni mesec izplačajo najpozneje zadnji delovni dan.

(5) Zapadli mesečni zneski pokojnine, ki niso mogli biti izplačani zaradi okoliščin, ki jih je povzročil uživalec, se izplačajo največ za tri leta nazaj, računano od dneva vložitve zahteve za izplačilo.

(6) Zapadli denarni prejemki, ki ob smrti uživalca pravice oziroma zavarovanca še niso bili izplačani, se lahko podedujejo in izplačajo dedičem na podlagi ustreznih dokazil do dneva smrti.

(7) Izplačila za obdobje po smrti, do katerih umrli ni bil upravičen, se vrnejo zavodu.

I

Izbrisan uporabnik #488

V odločbi, ki si jo dobil ti piše, da bodo zneski pokojnine od upravičenja (smrti) naprej poračunani.

Upravičenje pa nastopi s smrtjo.

Lepo se izpolni obrazec in zanese na ZPIZ in počaka na odločbo, ker bo not napisano to, kar sem omenil v prvem odstavku.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Torej razumeva ta člen enako (da ji pripada vdovska pokojnina od dneva smrti dalje).

Na ZPIZU pa ga ne razumejo tako. Razumejo ga tako, da dobi upravičenec pokojnino po pokojnem s 1. naslednjega meseca. Izdali so tudi tak nalog za izplačevanje akontacije pokojnine, saj jim računalniški sistem ne deluje in traja nekaj mesecev, da izdajo odločbo o npr. vdovski pokojnini.
Govoril sem s tremi na ZPIZ-u (ker vedno nekoga ni) in so vse tri trdile, da je nalog za akontacijo pravilen ter da gre citiram "tisti mesec v luft".

Gre za to, da bi s tem mamo prikrajšali za 500 EUR, kar pa se mi ne zdi v skladu z omenjenim členom.

I

Izbrisan uporabnik #488

Poznam enak primer, zato sem ti napisal, kar je pisalo v odločbi in sicer, da se zneski poračunajo. A kljub temu do sedaj še vedno niso izplačali, kljub opominu.

-
Samo ta del je važen.

-----------
(3) Družinska oziroma vdovska pokojnina se družinskemu članu izplačuje pod pogoji iz prvega in drugega odstavka tega člena od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj, vendar najdlje od:

----------
Tu not je torej prvo rok, kdaj morajo začeti izplačevati od vložitve zahteve in sicer takoj naslednji mesec prvi dan, pri čemer pa v nadaljevanju veznik IN ki pomeni, da morajo plačati za največ 6 mesecev nazaj oziroma od smrti naprej.

6 mesecev je nekako njihov "zastaralni" rok, ker lahko da bi kdo vložil zahtevo par let po smrti in bi tako dobil le za 6 mesecev nazaj...

Zadeva je zame povsem jasna.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Torej razumeva ta člen enako (da ji pripada vdovska pokojnina od dneva smrti dalje).

Na ZPIZU pa ga ne razumejo tako. Razumejo ga tako, da dobi upravičenec pokojnino po pokojnem s 1. naslednjega meseca. Izdali so tudi tak nalog za izplačevanje akontacije pokojnine, saj jim računalniški sistem ne deluje in traja nekaj mesecev, da izdajo odločbo o npr. vdovski pokojnini.
Govoril sem s tremi na ZPIZ-u (ker vedno nekoga ni) in so vse tri trdile, da je nalog za akontacijo pravilen ter da gre citiram "tisti mesec v luft".

Gre za to, da bi s tem mamo prikrajšali za 500 EUR, kar pa se mi ne zdi v skladu z omenjenim členom.

Aja še to.

Tej osebi so začeli izplačevati šele naslednji mesec po izdaji odločbe in ne naslednji mesec po vložitvi vloge...

Skratka kar dve kršitvi.

Zadeva se še ni uredila.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Ker jim kao nagajajo računalniški programi, so štiri mesece po vlogi izdali Nalog za plačilo akontacije pokojnine (se pravi so po štirih mesecih nakazali razliko, vendar za 30 dni premalo - ker si po svoje razlagajo ta člen - 111.).

Odločbe pa še ni in bo verjetno - tako pravijo v septembru. Se pravi 6 mesecev od vloge.

Ker trdijo, da je nalog za izplačilo akontacije pravilen (da pripada vdovska pokojnina od 1. v naslednjem mesecu dalje), meni pa se glede na 111. člen to ne zdi pravilno, sprašujem, ali si ta člen prav razlagam jaz ali oni. Ker se imamo namen pritožiti na odločbo. Do takrat pa pritožba ni mogoča.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pritožba je možna, ker so po ZUPu dolžni izdati odločbo v 30 dneh od popoldne vloge in gre tako za molk organa.

A pustimo to.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Sem spregledal dva tvoja posta.
10.gif

Hvala ti za odgovore in pojasnila.

So me hotele ženske na ZPIZU narediti neumnega, da ne razumem zakona.
crazy1.gif

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Zadnjo penzijo je še pokojnik dobil, a ne? Za mesec, v katerem je umrl? Od naslednjega meseca pa pripada mami.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Ne, po zakonu od 1.1.2013 jo dobi do datuma smrti in ne več za cel mesec.

Od takrat naprej pa naj bi jo dobil upravičenec.

Ravno za to gre.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Poznam enak primer, zato sem ti napisal, kar je pisalo v odločbi in sicer, da se zneski poračunajo. A kljub temu do sedaj še vedno niso izplačali, kljub opominu.

-
Samo ta del je važen.

-----------

----------
Tu not je torej prvo rok, kdaj morajo začeti izplačevati od vložitve zahteve in sicer takoj naslednji mesec prvi dan, pri čemer pa v nadaljevanju veznik IN ki pomeni, da morajo plačati za največ 6 mesecev nazaj oziroma od smrti naprej.

6 mesecev je nekako njihov "zastaralni" rok, ker lahko da bi kdo vložil zahtevo par let po smrti in bi tako dobil le za 6 mesecev nazaj...

Zadeva je zame povsem jasna.

Madonca imamo danes vse na kupu.
10.gif

Pošta v naslovu teme se je nanašala na očeta, ki je delal za sodišče in ne na mamo (naslovnik je bila ona ker je dedinja). Tako da to je rešeno.

Kar pa zadeva vdovske pokojnine mi je gospa, ki ima ta primer po predhodnici iz Trbovelj, zaradi mojega vprašanja, če pri njih ni normalno, da po mesecu in pol odgovorijo na vprašanje, pisno odgovorila:

Ne citiram, ampak povzemam:

Spoštovani, glede na vaše vprašanje.... vam lahko povem, da je bila na podlagi 109. člena zakona o ...pravilno odmerjena akontacija dohodnine.

Na koncu je še napisala: "Toliko v vednost".

Ne ona, jaz limam ta člen:
109. člen

(izbira med pokojninami iz obveznega zavarovanja)

(1) Zavarovanec, ki izpolni pogoje za pridobitev pravice do dveh ali več pokojnin iz obveznega zavarovanja v Republiki Sloveniji, lahko uživa le eno od njih po lastni izbiri, razen če ta zakon določa drugače.

(2) Prejšnji odstavek se uporablja tudi v primeru, ko zavarovanec izpolni pogoje za pridobitev pokojnin tudi v drugih državah, če tam pridobi pravice z upoštevanjem zavarovalne dobe, dopolnjene pri zavodu, če z mednarodnimi pogodbami ni določeno drugače.

(3) Pravica do izbrane pokojnine pripada zavarovancu od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

(4) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena lahko zavarovanec, ki ob nastanku invalidnosti izpolnjuje pogoje za invalidsko pokojnino in pogoje za starostno oziroma predčasno pokojnino, do pravnomočnosti odločbe o ugotovljeni invalidnosti uveljavi po svoji izbiri pravico do invalidske pokojnine ali pravico do starostne oziroma predčasne pokojnine.

Očitno se "tepeta" tretja točka 109. člena in 111. člen, ali kaj?

Nazadnje urejeno: