Posredni udar strele - kakšna učinkovite zaščita

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Včeraj sem okrog 13ih v nevihti doživel smrad po zažganem iz PCja (skurjen napajalnik) ter uničen elektro board na masažni tuš kabini - razog: blisk in grom v neposredni bližini, elektrike je zmanjkalo za kako sekundo (fid stikala ni vrglo ven), potem je prišla nazaj, rezultat sem pa že prej napisal. A se za take primere sploh da kaj pametnega narest (to dvoje mi je že drugič v 2h letih skurilo, pa hec, vsaj s tuš kabino, ni prav poceni) - kaka prenapetostna zašita kje v elektro omarici, skratka sem noob, pa rabim malce pomoči kaj sploh flancat štromarju naj mi uredi. Najraje bi mu rekel kaj v stilu pojdi po stikalo to in to, zmontiraj v elektroomarico in bom bolj mirno spal.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Včeraj sem okrog 13ih v nevihti doživel smrad po zažganem iz PCja (skurjen napajalnik) ter uničen elektro board na masažni tuš kabini - razog: blisk in grom v neposredni bližini, elektrike je zmanjkalo za kako sekundo (fid stikala ni vrglo ven), potem je prišla nazaj, rezultat sem pa že prej napisal. A se za take primere sploh da kaj pametnega narest (to dvoje mi je že drugič v 2h letih skurilo, pa hec, vsaj s tuš kabino, ni prav poceni) - kaka prenapetostna zašita kje v elektro omarici, skratka sem noob, pa rabim malce pomoči kaj sploh flancat štromarju naj mi uredi. Najraje bi mu rekel kaj v stilu pojdi po stikalo to in to, zmontiraj v elektroomarico in bom bolj mirno spal.

Zavaruj

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Prenapetostna zaščita, ob pogoju da imaš dobro ozemljitev. Groba v elektro omari s števcem, fina v razdelilni omarici v hiši (npr. Protec B in Protec C; oboje proizvaja Iskra zaščite - poglej na njihovi spletni strani).

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:

Zavaruj

Jst imam rešeno tako......

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Generali.... imaš to že vključeno pri ekskluzivnem paketu.... ni pa nič dražje kot triglav brez tega
wink-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Pa je v pogojih zapisano, da ti zavarovanje velja le v primeru, da si imel napravo priklopljeno na prenapetostno zaščito? Tako naprimer imajo na Tiliji, ko sem se lani zanimal za zavarovanje.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Zavarovanje že, ampak bi vseeno imel rad kaj preventivno (zdaj imam delo s kišto, za tuš kabino se mi bodo pa 1 mesec vlekli - prišli pogledat, naročili del, čakal slab mesec, prišli naokol, po možnosti napačen del naročili, ponovi vajo, plačaj, refundira zavarovalnica ko ji paše ipd.). Bom probal s temi Protec zadevami. Hvala za ideje.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.623
208
63
Kranj
Podaljšek s prenapetostno zaščito ISKRA, ZES 1M + 4S - Pokaži in prihrani

Cena:
47,10 €

Popust za imetnike kartice: -23,55 €
Cena za imetnike kartice: 23,55 €

Nazadnje urejeno:

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
U matr, pol bo pa treba nabavit. Ravno tako iščem, ki ma zraven še za telefon in ethernet. Študiram, da priključim kar adsl modem gor..

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
ksz
a se lahko to M/S zadevo izklopi in je v uporabi kot normalna zadeva?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
ima neko stikalo na katerem izbiraš ročno ali avtomatsko.
Kot sem zdele stestiral na hitro, imaš na manual stalno štrom na slave, če pa daš na auto, pa ga lahko kontroliraš s potenciometrom oziroma s porabo na glavnem porabniku.

Še bolje bi bilo če bi imel za tv varovanje ampak tudi brez tega bo dobro.

Dajo tudi če samo poveš podatek o njihovi kartici... jaz bolj poredko kupujem v merkurju, zato je kartica že kako desetletje pozabljena doma v predalu....