Posojilo ožjemu sorodniku

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Malo berem teme, ki so sedajle tukaj aktualne, pa me zanima sledeče:

Res ožjemu družinskemu članu (oče-sin, brat-bratu,..), bi se posodilo 10.000 - 15.000 evrov. Kako izvesti postopek? Greš na banko, oz. preko e-banke enostavno nakažeš denar in je to to? So kakšne posledice za posojilodajalca ali za posojilojemalca? Je kaj razlik, če gre za transfer znotraj iste banke, ali če je nakazano na drugo banko?

Kaj pa potem vsakomesečna vračila?

Ali bi bilo bolje dvigniti gotovino in jo potem drugi enostavno položi na račun? Potem se ne ve kdo je komu nakazal. Ali pa jo ima enostavno pri sebi, saj bo verjetno hitro porabljena...

Hvala za vsak konkreten odgovor...
wink-1.gif

grims-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

vseeno kako izvršiš posojilo, fajn je met kskšno pogodbo, če posojilojemacla vprašajo od kod in zakaj denar... v bistvu če prek spleta nskažeš in v namen napišeš posojilo, je že dober začetek..?

al pa mu keš daš in nihče ne ve...

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Naboljse bi bilo, ce mu nekajkrat da gotovino. Razen ce dacar razume, da je denar posodil zetu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Za vsak primer spišita neko pogodbo, z zneskom, načinom vračila, načinom nakazila... pa nakaži preko TRR. Vsaj v preteklosti mi to ni povzročalo težav. Pa so bili tudi malenkost višji zneski v igri. Je pa res, da država vedno bolj lovi "mafijo" ki si posoja jurje, "poštene" ljudi ki obračajo mrd pa lepo pustijo na miru.

13. jul 2011
2.677
626
113
Ma posojanje jih zaenkrat še ni zmotilo. Ampak če ti kdo kaj šenka ali zapusti in nisi njegov prvi dedni red, pa hočejo colati za vse kar je vrednosti nad 5 tisoč od ene osebe v enem letu. Izjema je, če darovalec ali zapustnik ni rezident RS.

Zaslužim denar, delodajalec za to plača davek, jaz pa dohodnino. Potem za ta denar nekaj kupim, država obračuna ddv in/ali druge davke, potem pa, če to stvar nekomu šenkam, hoče cesar spet svoj delež.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Ma posojanje jih zaenkrat še ni zmotilo. Ampak če ti kdo kaj šenka ali zapusti in nisi njegov prvi dedni red, pa hočejo colati za vse kar je vrednosti nad 5 tisoč od ene osebe v enem letu. Izjema je, če darovalec ali zapustnik ni rezident RS.

Zaslužim denar, delodajalec za to plača davek, jaz pa dohodnino. Potem za ta denar nekaj kupim, država obračuna ddv in/ali druge davke, potem pa, če to stvar nekomu šenkam, hoče cesar spet svoj delež.

In kaj je drugega recimo davek na nepremičnine, pa ga nekateri tako zvesto zagovarjajo...

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Da se prislinim v temo:

1. Brat/sestra kupuje neko stvar npr avto. Ker nima trenutno gotovine pri roki (npr 5k€) mu/ji nakažem preko trr. Nas lahko davčna kaj zaj3bava?

2. Eden izmed sostanovalcev plačuje stroške (najemnina, upravnik, elektro...).
Ali ga lahko davčna kaj matra, če mu sostanovalci nakazujejo denar preko trr? Gre za npr 300-500 €/mesec?

Hvala!

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz sem svaku 2 leti nazaj posodil 5000€, tako da sem jih dvignil in mu dal v kuverti.
Čez pol leta mi je vrnil z nakazilom v enkratnem znesku, pa ni nihče nič spraševal...

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Treba je ločit dve zadevi

1. Dokumentirati posojilo z vidika potrdila da je bilo posojilo dano + morebitne obresti + roki in pogoji vračila. Iz razloga zaščite posojilodajalca, torej da posojilojemalec potrdi sprejem posojila in se strinja z pogoji. Seveda je to odvisno od stopnje zaupanja posojilodajalca v posojilojemalca oz. popolnoma njegova odločitev.
2. FURS, davčno zanimajo pri posojilih oz. teh zneskih le dosežene obresti in le te bi bile lahko predmet obdavčitve. Če imaš ti potrdilo (npr. bančno transakcijo v Kliku ali kakšno drugo listino) da si nekomu nakazal 10000 in povratno transakcijo čez eno leto 10000 potem je vse čisto, nobenega dobička z naslova obresti, popolnoma transparentno in dokazljivo, če bi se slučajno kdo zapičil v take zneske, če je pa zadaj še dokument iz točke 1. pa polna kapa.

LP

13. jul 2011
2.677
626
113
Davki za fizične osebe na strani FURS

Posojila niso obdavčena, obdavčene so le obresti.
Pri darilih in dediščini je pa tako: obdavčena so darila v vrednosti nad 5000 EUR prejeta od iste osebe v roku enega leta. Izjema je obdarovanje znotraj prvega dednega reda (starši otrokom, mož ženi..., ne pa tudi otroci staršem!). Druga izjema je, če darovalec ni rezident RS. Prijaviti je treba v roku 15 dni, potem ko je presežena vrednost 5000 EUR v zadnjem letu. Prijavlja se tudi ko gre za darila oproščena davka (1. dedni red ali darovalec iz tujine).
O upravičenosti davka na dediščino in darila bi pa lahko, seveda, diskutirali. Enako pri redni prodaji (ne preprodaji z dobičkom) nepremičnin.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Da izpolnim obljubo... Hanzi, pinkopobalinko, lemar in Snecer *****

Pa še enemu, ki mi je pisal na ZS
wink-1.gif