Posnetki dvoranskih tekem z EOS 400D

Sizif

Pripravnik
27. jan 2008
40
0
6
Že dneve in dneve se trudim s Canon 400 D posneti kolikor toliko normalne posnetke z rokometnih in košarkarskih tekem (značilnosti: slabša svetloba, hitri gibi rok in žoge, teleobjektiv). Poskušal sem že vse mogoče in 3-krat prebral kompletna navodila, pa ne gre.
bonk.gif
Fotke so ali z zabrisanimi rokami/žogami, ali črno-bele (?!?).

Mi lahko kdo, ki te stvari obvlada, svetuje, kakšne nastavitve uporabiti za posnetke ekipnih športov v dvorani na tem EOS-u (ali na ostalih Canono-vih aparatih, saj so nastavitve na 300D, 350D, pa tudi na 30D ali 40D najbrž podobne).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kakšen pa imaš objektiv ? Pri dvoranskem športu je kar problem s svetlobo, zato je fajn imeti objektiv z zaslonko 2,8 (ampak ti so zelo dragi).

Nastavi si na Av, ter čimbolj odpri zaslonko (čim nižje F število). Pa ISO občutljivost boš verjetno moral kar na 1600 nastaviti - ni najboljše za samo kvaliteto slike, ampak ISO 800 ti bo verjetno premalo (lahko pa probaš).
Več kot povečati ISO in zaslonko na max. žal ne moreš narediti.

Cilj ti je dobiti čimhitrejše čase. Recimo 1/500s je že kar soliden čas. Upaj da je dovolj svetlobe, da ga dosežeš.

Sizif

Pripravnik
27. jan 2008
40
0
6
Hvala lepa za nasvet. Očitno je problem res v objektivu. Uporabljam ceneni objektiv, ki je bil v kompletu ob nakupu aparata, na katerem piše: Ultrasonic Canon zoom lens EF 55-200mm 1:4.5 - 5.6 II USM.

Je morda kdo s tem objektivom dosegel sprejemljive rezultate?

Ostalo sem nastavil, kot si predlagal.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Pri 200mm boš lahko nastavil najmanj na F5.6, kar pa že zna bit malo preveč. Probaj, tako boš najlepše videl, mogoče pa je le dovolj svetlobe
smile-1.gif

Drugače pa se bolj osredotoči na kakšne bolj počasne scene (pred izvajanjem penala in podobno).

Jaz sem enkrat slikal odbojko v trdi temi, časi so pa bili nekje med 1/10 in 1/20
uf-1.gif

Zato sem slikal igralke samo ko so bile čisto pri miru (že najmanjši premik se je opazil). Kasneje sem bil kar presenečen, ko sem ugotovil, da je nekaj slik dejansko uspelo
grin1.gif

Sizif

Pripravnik
27. jan 2008
40
0
6
Hvala, Philips. Se bom ravnal po tvojih napotkih. Se bo pač potrebno izogibati tistih atraktivnih akcij, ki so prehitre za ta aparat in objektiv.

Me pa muči zavist ob gledanju vseh tistih čudovitih fotografij, ki jih posnamejo fotografi na tekmah in so objavljene na straneh KZS, Prostega meta ipd.
cry12bpy.gif

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Poskusiš lahko še s tem, da dosežeš krajše osvetlitvene čase na račun slabše osvetljenosti posnetka. Če slikaš v RAW se lahko osvetlitev naknadno kompenzira v programu za obdelavo RAW datotek. Seveda gre tu za trade-off na račun višjega šuma, zato ne pretiravaj z podosvetlitvijo. Poskusi in videl boš ali je rezultat sprejemljiv.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Nič Av pa podobno, vsaj če hočeš ujeti akcijo. Razen seveda v izrendo osvetljenih dvoranah, ki pa jih pri nas niti ni kaj dosti...Nastavi iso do max...torej v tvojem primeru 1600, slikaj pri 55 mm, kje rimaš vsaj približno sprejemljivo blendo, čas pa 1/250 za kake prizore, ko en igralec drži drugega, za kake mete pa podobno pa kar 1/400, ako se bo kaj videlo. Aja, roka bo verjento še vedno 'razmazana', ne sekiraj se. Pol pa sam nenormalno navij kontraste fotkam, ko jih prineseš domov. Zna pa biti, da bo fokus nekoliko prepočasen...lohk pa naredip uibr foro, kupiš nekaj močnih flešov (like studijskih) jih brežično povežeš s fotkičem, pa boš uibr zmagal. Res pa je, da je ceneje kupiti recimo 40d pa ene svetlobno močan objektiv...tisti pa ki omenjate 2.8 blendo...žal je včasih treba poseči po 2 ali celo 1.2.
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ravno sem hotel napisati, da je RAW tudi ena od zelo uporabnih moznosti...
smile-1.gif

na koncu ti predlagam se, da ko obdelas RAW posnetek, da uporabis se Noise Reduction v Photoshopu. vcasih sliko res zapegla, ampak ce ne mislis delati A4 velikosti fotografij, se nimas cesa bati.
wink-1.gif

sam velikokrat tako pogoljufam pri koncertni fotografiji, kjer je manjko svetlobe vedno prisoten...a vseeno - pri RAW obdelavi ne pretiravaj. ker potem suma ne bos odpravil za boga ne...
wink-1.gif

Sizif

Pripravnik
27. jan 2008
40
0
6
Hvala vsem! Dali ste mi še nekaj idej, ki jih do sedaj nisem testiral - premalo izkušenj, pač. V vsakem primeru bom poskusil s podosvetlitvijo, RAW posnetki in kasnejšo obdelavo. Priznam, tega še nisem probal.

Prav tako bom poskusil s kontra logiko - čim manj zumiranja in čim več dodatne svetlobe (najbrž bom za začetek poskusil kar z drugim "kratkim" objektivom, ki gre samo do 55mm in po moje prepušča precej več svetlobe in z lampo od kolega). To bo sicer zahtevalo večjo bližino. Pri košarki ni problem, ker se fantje zelo redko pripodijo do reklamnih panojev, žoga pa sploh ne. Rokometašice pa nabijajo tako močno (v gol in mimo njega), da ne bom smel biti kje za golom, ker lahko izgubim fotoaparat in glavo.
uf-1.gif

Zamenjava aparata za boljšega (npr. 40D) zaenkrat žal ne pride v poštev.

Sizif

Pripravnik
27. jan 2008
40
0
6
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Nič Av pa podobno, vsaj če hočeš ujeti akcijo.

Stieber, v izogib nesporazumu: "Av" pri Canonovih EOS-ih ne pomeni "avtomatsko" - za to je na voljo druga oznaka. "Av" je način slikanja, pri katerem je možnih največ ročnih nastavitev (zaslonke, ISO, beline...).

Hvala za tvoje ostale pripombe.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Sizif pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Nič Av pa podobno, vsaj če hočeš ujeti akcijo.

Stieber, v izogib nesporazumu: "Av" pri Canonovih EOS-ih ne pomeni "avtomatsko" - za to je na voljo druga oznaka. "Av" je način slikanja, pri katerem je možnih največ ročnih nastavitev (zaslonke, ISO, beline...).

Hvala za tvoje ostale pripombe.

A ni pri canonu Av prioriteta zaslonke? Če ni svetlobe ravno v izobilju, bi za šport svetoval ali Tv ali pa M.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
seveda, aperture value...

v bistvu je jasno da za prave posnetke je potrebno pravo opremo..hitre in svetlobno močne objektive, pa zmogljiv body.. take stvari na kitu, je zgolj expreimentiranje, pa verjetno kej rata za svojo zbirko
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
A ni pri canonu Av prioriteta zaslonke? Če ni svetlobe ravno v izobilju, bi za šport svetoval ali Tv ali pa M.

Zakaj pa Av ni vredu ? Če v Av načinu nastaviš zaslonko na max., je to največ kar lahko narediš.
Če boš naredil na Tv, potem se ti zna zgoditi, da bodo katere slike podosvetljene, če pa bo svetlobe več, pa bo ti zaslonko zaprlo - samo zakaj ne bi imel rajši hitrejši čas ? Super bi bil manjši ISO, samo 400d tega nima (autoiso).

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Daj ti povej od kod ti slikaš, s tribune (20 metrov stran) ali direktno z aut linije. Ker je tut to razlika lahko. Sploh za flash, ki s tribun ne bo kaj pomagal, z aut linije pa tut ne vem če ti bojo dovolil kr flashat vsepovprek...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Zakaj pa Av ni vredu ? Če v Av načinu nastaviš zaslonko na max., je to največ kar lahko narediš.
Če boš naredil na Tv, potem se ti zna zgoditi, da bodo katere slike podosvetljene, če pa bo svetlobe več, pa bo ti zaslonko zaprlo - samo zakaj ne bi imel rajši hitrejši čas ? Super bi bil manjši ISO, samo 400d tega nima (autoiso).

Saj sem napisal, da je v redu, če je svetlobe v izobilju. Torej v dveh, treh dvoranah v Sloveniji...Če body teži k zapiranju zaslonke, pač znižaš ISO. Z 1/20 si boš pri športu bore malo pomagal. Nekega dne sem konkretno zafrknil in sem imel nastavljen ISO mislim da 400 namesto 1600. Slike orto temne, po obdelavi pa zelo solidne. Pri dolglih časih pa akcijske fotke ne bodo ostre, razne če si izreden mojster paninga.