Poslovni račun v avstriji?

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
Mislim, da če prijaviš DURS-u poslovni račun odprt v Avstriji, ne bi smelo biti nič narobe z zakonom.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Bom vse javil. Za osebnega sem že zmenjen, brez komplikacij za vse kar sem hotel, zato sem začel razmišljati še o poslovnem. Imam pa 20 minut vožnje do banke v AT, bližje kakor pri nas.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Mi lahko nekdo pove nekaj prednosti (razen bližine poslovalnice kot je omenil eden od predhodnikov) ali imaš račun odprt pri banki Sparkasse čez mejo, ali pa v Sloveniji. Nekako ne razumem te "logike". Sploh če se gre za nekaj eur na računu.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Kot poznavalec ti povem prednosti :
- v praksi skoraj povsem onemogočen rubež sredstev z računa z strani upnikov
- naš davčni organ, ti ne more po domače pregledovati računa brez odredb, kar je pogosta praksa pri nas, pač pa rabi ustrezne sodne odredbe in šele potem pride do želenih podatkov
- večja varnost računa v državi z višjo poslovno kulturo in večjim mednarodnim ugledom, pred vsem ne more priti niti v bodoče do finančnega zloma in s tem tudi bančnega sistema ali vsaj velikih omejitev pri poslovanju, kar pri naših računih ni povsem nemogoče
- v večini primerov, pred vsem na Sparkasse pa sigurno nižji stroški plačilnega prometa in stroški vodenja računa

Nekaj je, kak namen računa za davčne utaje pa ni prednost, ker imajo, kot sem napisal tudi naši možnost zakonitega vpogleda na tak račun.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
1) nekako verjamem, ampak če imaš namen poštenega življenja in poslovanja se z izvrščami in upniki ne ukvarjaš.
2) menim, da tudi v SLO nekdo ne more kar nekdo brskati po računu. Če pa že boš tako sumljiv pa se bo tudi toliko potrudil da preveri tuji račun. Vsekakor pa lahko predhodno nadzoruje transakcije iz smeri SLO na tvoj tuj račun.
3) Vsekakor razumem, da je poslovna kultura na višjem nivoju, Vendar je to opaziti tudi pri "SLO" bankah s tujim lastništvom (Sparkasse, Hypo, Sberbank....). Če pride do fiinančnega "zloma" država jamči za določena sredstva. Po drugi strani ne vem kako je z jamstvom v tujini, menim da ga ni.

4) kakšne pa so kaj okvirne cene vodenja računa in plačilnega prometa?
Kakšne so kaj cene za najem kreditov, limitov?

5) Vsaj z mojega stališča vidim nekaj "težav" z jezikom v primeru večjih korespondenc z banko, Limiti, krediti ipd.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Torej, nekako takole je:

1. kaj pa če si pošten, pa se ti DURS usede na račun za ušivih 20 EUR brez opomina, ponavadi v petek, da v kolikor imaš počasno banko, cel vikend ne moreš do denarja. Da ne omenjam bankinih par deset eur, ki jih v tem primeru zaračunajo za obdelavo. Znancu ravno nekaj dni nazaj za 34 EUR naredili blokado, opomina ni prejel.
2. za pregledovanje računa mi je v bistvu vseeno, ampak ja, brez odredbe sodišča in suma na gospodarski kriminal, ne morejo nič
3. večja varnost računa, večja flexibilnost pri dogovarjanju (poznam eno podjetje z 10 zaposlenimi, ki je v avstriji dobilo ponudbo za 3 x večji kredit kot pri nas, npr.)
4. za cene še čakam, ampak osebni račun je definitivno cenejši kot pri nas
5. jezik je lahko tudi angleški, ampak meni to ne predstavlja problema

Jaz imam avstrijsko sparkasse 20 km bližje kot slovensko, pri slovenski 5 krat bolj komplicirajo kot v avstriji, pa gre za istega lastnika. Pogoji so približno enaki kot na recimo Unicredit. Trenutno smo mi samo na Deželni Banki ponudili nekaj brez kompliciranja, vsi ostali delajo po istem kopitu. Pod črto, pri nas so vse banke praktično enake pri pogojih.

Kolegica ima na SKB 2 računa, poslovnega in osebnega, pa ji čisto ob vsakem podaljšanju limitov, kreditov in podobnih formalnosti delajo sive lase. Isto sem imel sam z Gorenjsko banko, vse smo vedno uredili, ampak tisti teden nisem spal, ker so toliko komplicirali. In zdaj jih imam dovolj.

Ne vidim razloga zakaj računa NE odpreti tam.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Vsekakor le vprašam. Nisem pa vedel da je toliko razlike že med Slovenskim Sparkasse in avstrijskim Sparkasse.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja še prav imaš naše kekce en klinc gleda, izkušnji z Gorensko banko in DBS pa imava najbrž podobne

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
1) nekako verjamem, ampak če imaš namen poštenega življenja in poslovanja se z izvrščami in upniki ne ukvarjaš.
2) menim, da tudi v SLO nekdo ne more kar nekdo brskati po računu. Če pa že boš tako sumljiv pa se bo tudi toliko potrudil da preveri tuji račun. Vsekakor pa lahko predhodno nadzoruje transakcije iz smeri SLO na tvoj tuj račun.
3) Vsekakor razumem, da je poslovna kultura na višjem nivoju, Vendar je to opaziti tudi pri "SLO" bankah s tujim lastništvom (Sparkasse, Hypo, Sberbank....). Če pride do fiinančnega "zloma" država jamči za določena sredstva. Po drugi strani ne vem kako je z jamstvom v tujini, menim da ga ni.

4) kakšne pa so kaj okvirne cene vodenja računa in plačilnega prometa?
Kakšne so kaj cene za najem kreditov, limitov?

5) Vsaj z mojega stališča vidim nekaj "težav" z jezikom v primeru večjih korespondenc z banko, Limiti, krediti ipd.

1) Dovolj je da se en naš birokrat zmoti pri imenu in imaš že kup težav
2) Saj vidiš da že za vsak vrtec gledajo po vsem premoženju, pa tudi zaposleni na bankah niso angelčki, banke imajo precej težav s firbci v lastnih vrstah
3) Ne nasedati na državna jamstva, ker se to lahko spremeni čez noč
4) Ceneje, ugodneje, lažje
5) Imajo precej slovensko govorečih uslužbencev, vsaj poslovalnice v nam priročnih krajih

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Ni treba poročati banki Slovenije določenih reči? Nekdo je v podobni temi tole omenil?

Minus je mogoče tole, da ne poslujejo vsi z podjetji, ki nimajo odprtega trr-ja v Slo. No, vsaj tako je pri nas. Ni trr-ja - ni poslovanja.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
OK, to je mogoče res za nekatere minus, pri meni ga ne bo, ker opravljam storitve.

Ni TRR-ja in ga ne moreš preverit če ima blokirane račune.

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ni TRR-ja in ga ne moreš preverit če ima blokirane račune.

Tako je. Če ni trr-ja, mi ne želimo poslovati, saj se mu v primeru neplačila tudi nimamo kam obesiti.

Je pa prav neverjetno, koliko podjetij v Slo posluje brez trr, s.p. in d.o.o.-ji.
crazy1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
OK, saj to razumem, ampak pri meni ne gre za tak način poslovanja. Od mene naročijo storitev in jo plačajo, ko je opravljena. Če gre pa za oslovanje, kjer vi kupujete od druge firme, pa seveda rabite njihpve podatke.

Naj pa bi bili poslovni računi samo za avstrijske davčne - ve kdo več? Baje je težko odpreti poslovni račun za firmo v Sloveniji. Ampak je možno, da se kolega moti, bom v sredo preveril direktno na banki, v ponedeljek pa na DURS-u

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz.

Sem pa iz prve roke zvedel da nekomu pred kratkim v Avstiji niso hoteli odpreti računa ke rima v SLO blokiranega....tako da kot kaže neka baza preverjanja obstaja in je konec teh blokirancev kateri potem preko Avstije poslujejo...ve kdo kaj več o tem, je to že dalj časa...ker sem prvič tole slišal.