Poslovanje s tujino - avans

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Evo da štrudl spet mal zateži.
Ima kdo kako idejo na kakšen način bi se najlepše poslovalo s tujimi klijenti (recimo USA, Azija...) v primeru, ko je potrebno vplačati avans za neko storitev. Direktni primer je izdelava večjega spletnega projekta, za katerega recimo zahtevamo 1/3 avansa, 1/3 po določenem "milestone"-u in 1/3, ko je projekt končan in predan naročniku.
Kako bi se to dalo izvesti najbolj elegantno, da je naročnik krit v primeru neopravljene storitve, in da smo seveda kriti mi - pa da nam ni treba leteti 10.000 km na podpis pogodbe.
Vse ideje dobrodošle, in za njih zvezdice padajo z neba
wink-1.gif

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Uh, a lahko malo bolj natančno, sem namreč precej zelen v teh zadevah.
A to misliš da se naredi denarni depozit na banko, kot neka sorta garancije? Samo kdo zagotavlja da bo denar po končanem poslu nakazan na račun od naše firme?
Ker tukaj se gre bolj zaradi tega, da se mi stranka sredi projekta, ko je v projekt vrženo že ogromno delovnega časa, ne premisli in stisne rep med noge. Denar že imajo, to je ziher, ampak glede na to koliko dela je v projekt treba vreči, bi bili tudi mi radi zagarantirani da bomo za pošteno delo dobili kar se dogovorimo na začetku projekta. Zato tudi 1/3, 1/3, 1/3 scenarij kateri se mi zdi da je v osnovi zelo pošten do obeh - naročnika in izvajalca.

No, upam da ne blebetam neumnosti in da je jasno kaj me matra
redface-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Bančna garancija je dokument, s katerim banka garantira da bo izplačala dogovorjeno vsoto ne glede na to, če bo firma še v obratovanju ali ne.

Torej, če pridobiš bančno garancijo, lahko Y firma propade ti pa dobiš denar direktno od banke.

Če prav razumem, ti nekaj delaš za firmo v tujini in bi se rad zasigural, da ne bodo odpovedali pred plačilom?

Kaj nudijo slovenske banke, si lahko ogledaš na NKBM strani:

http://www.nkbm.si/productgroup.aspx?nodeid=84

Sem preprčan, da imajo tuje banke podobne instrumente...