Porodnisko nadomestilo

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Pozdravljeni!

Zanima me, v koliksnem casu od vloge bi naj dobil odlocbo in pa to, ce se slucajno res spremeni visina bolniske, bo to vplivalo samo na nove vloge ali na vse?

Duro

Pripravnik
11. jan 2010
39
0
6
Ponavadi dobiš odločbo o pričetku porodniškega v roku 7-14 dni. Glede višine nadomestila nove novele, bi bilo pa treba pogledat v kakšen osnutek predloga.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Najprej hvala za odgovor, pa vseeno me zanima ali je to zakonsko določeni rok ali pač praksa... Glede na morebitno spremembo zakona bi bilo fajn, da bi žena dobila odločbo zdaj in seveda upam, da je morebitni novi zakon pozneje ne bi spremenil...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.498
7.012
113
odločba je hitro, vsaj pri meni je bila, vendar je pa vprašanje koliko prej (preden nastopi porodniško) lahko odda vlogo. Torej porodniško nastopi 28 dni pred PDP (razen, če več kot 28 dni prej rodi, potem s tistim dnem) in notri se štejejo vse plače do takrat. Recimo nastopiš porodniško konec aprila, bo notri še plača za marec ali vsaj februar. Če nastopi porodniško npr julija (zdaj že ve, da je noseča, pa hoče prehiteti zakon), pa ne bo najbrž nič z vlogo, ker ne bo mogla dobiti potrdila od delodajalca, kaka plača bo izplačana junija, maja in aprila (če danes odda, je še marec vprašljiv). KOnec koncev, porodniško nadomestilo se računa na zadnjih 12 izplačanih plač pred nastopom porodniške.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ja to razumem... vse je bilo urejeno v roku... uslužbenka mi je rekla, naj vlogo prinesem po 10.3. Zato sem kompletno vlogo z zadnjimi 12 plačami potrjenimi s strani delodajalca prinesel k njej 13.3. In od takrat čakam na odločbo.
Včeraj je pa žena dobila pošto ampak samo odločbo o pomoči ob rojstvu otroka. Ali vse to ne pride skupaj, glede na to, da to ureja ista oseba...

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Lahko povem, kako je bilo pri nas - smo urejali v teh tednih.
Odločbo o pomoči ob rojstvu otroka sem dobila cca. v enem tednu po oddaji papirjev. Odločbo o višini porodniške pa kak teden pozneje. Torej kar hitro. (Res pa ne vem, kako je zakonsko določeno, kako hitri morajo biti na CSD.)
AMPAK - dobiš najprej odločbo o višini porodniške, ki je 3 mesece - kajti potem to ni več porodniška, temveč dopust za nego in varstvo otroka (oz. nekako tako se imenuje) - in ta druga odločba pride pozneje, ko se porodniška (torej prvih 90 dni izteka). Višina je zdaj sicer ista - če bodo spreminjali zakon, pa pademo potem v nižja izplačila
frown-1.gif

Se pravi tudi če še kak teden čakate odločbo, nima veze, saj druga odločba (za zadnjih 9 mesecev) pride kasneje - in na tisti bo nov znesek - ČE bo zakon spremenjen (sicer je znesek enak).

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Hvala za odgovor... na to, da pride pozneje (po 3 mesecih) še ena odločba pa sploh nisem pomislil... Skratka, če bo zakon spremenjen, bomo v vsakem primeru padli noter
smile-1.gif

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ali je možno, da dobiš odločbo o porodniški po določenem datumu, ko se ti začne porodniška?
Ali so izplačila porodniških vezana na določen datum v mesecu?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Preden nastopi porodniško (par dni prej), jo zaposliš, kot gospodinsko pomočnico (za določen čas do konca porodniške) in ji daš dobro plačo. Plačaš prispevke za par dni, ona pa ima potem višjo porodniško.
Koliko večjo pa sedaj nisem čisto siguren, zato se pozanimaj na pristojnih službah in si malo preračunaj zadeve.

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Preden nastopi porodniško (par dni prej), jo zaposliš, kot gospodinsko pomočnico (za določen čas do konca porodniške) in ji daš dobro plačo. Plačaš prispevke za par dni, ona pa ima potem višjo porodniško.
Koliko večjo pa sedaj nisem čisto siguren, zato se pozanimaj na pristojnih službah in si malo preračunaj zadeve.

Gledajo pa povprečje zadnjih 12 mesecev...
wink-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Vem ja. Še vedno je boljše, kot 200€ nadomestila.
Malo sem pozabil, kako je, če gre za prvo zaposlitev. Mislim pa, da se vzame 55% minimalne plače.

Če sem prav zračunal je 55% minimalne plače 315€ neto. Razlika je 30%. Če se splača, naj pa vsak sam presodi.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
V mislih sem imel manjši zamik, kot mesec in pol, ko ti nakažejo prvi znesek.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
V mislih sem imel manjši zamik, kot mesec in pol, ko ti nakažejo prvi znesek.

Ne razumem... je izplačilo porodniškega nadomestila vedno istega datuma v mesecu (kateri dan v mesecu?), ali dobiš nakazilo takrat, ko dobiš ponavadi plačo?