porfido

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Pri prenovi dvorišča sem moral zmetati ven ene 2 m2 porfida.
Sedaj bi rad zadevo saniral + dva RF pokrova od jaška, pa me zanima, katera možnost je najboljša za polaganje porfida. Slišal sem za naslednje variante:
1. Polaganje v moker beton
2. Suhi estrih in spodlivanje s cementnim mlekom.
3. Zabetonirana podlaga in lepljenje z namenskim lepilom (podobno kot ploščice).
Torej, kaj priporočate in še s čim fuge zafugirat, glede na to, da je to zunaj. Izkušnje? Nasveti?

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Jest sem delal po tretjem postopku:
- za kamen sem uporabljal lim za zunanje ploščice
- za fugiranje pa mešanico suhe sive mivke (mivka mora biti sipka) + cement, zmešano skupaj in rahlo ovlaženo ter nato zatlačeno med fuge
- fuge sem potem obdelal in opral z gobo in vodo,
Potrebno paziti, da se fugirna masa ne zasuši na kamen ker gre potem zelo težko dol
zato je fajn, da en tlači masno notri drugi pa za njim že čisti, sploh v tej vročini.

lp

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Porfido lepiš in fugiraš z isto mešanico...
2 enoti mivke 2 enoti cenmenta 1 enota lepila za zunanjo uporabo.
Zadevo je najbolje polagati na zabetonirano podlago. Ko se zadevo fugira, se fuge zapuca z mokro gobo, da se izogne razpokam...
Po končanem fugiranju, ko so fuge že skoraj suhe, se porfido do čistega pomije s čisto gobo, da se slučajno ne pozna sivih lis od cementa.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Ok hvala za odgovore. Kaj pa RF pokrovi jaškov? A se bo tale mešanica sprijela s kovino?

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
LAhko enostavno preveriš tako, da namažeš tanko plast po površini in pustiš 3-4 dni da postane popolnoma trdo. Če se prime podlage, bo porfido še lepše prijel na to podlago...