Poravnava

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
847
73
28
Dobil sem poravnalno ponudbo zavarovalnice (zavarovanec pijan ob trku) - servis za nijhov (v drugo povišan) limit ni mogel popravljati, saj obstaja precejšnja možnost skritih poškodb, ki jih potem nihče ne bi kril. Avto zato ocenjen kot totalka. Po logiki sem za totalko pričakoval višjo ceno od limita za popravilo, ponudili pa so manj (cca 16,7%, rekel bi da zmanjšano za davek) - tudi ob branju forumov in poslušanju podobnih primerov so za avto ob poravnavi ponudili nekje 65-70% vrednosti celega (!) vozila (eurotax + korekcija tržna cena).

Jasno je, da je cenilec avto ocenil preko kurca (za izračun je pomoje vzel oskubljeni 120d, poškodovano vozilo pa je najbolj top verzija 120d, razlika v ceni novega 1:1,8), ampak pustimo to. Zanima me, kakšne papirje oz. kaj vse naj priložim, ko bom poravnalni znesek zavrnil? Razmišljal sem o podrobni eurotax cenitvi na svoje stroške, šel bi tudi na njihovo zavarovalnico narest izračun kaska za ta model s to opremo, naredil seznam podobnih vozil, ki se prodajajo in podal povprečno ceno...ko sem imel pred leti totalko, so za izračun upoštevali tudi oglaševane cene...

V ponudbi med drugim piše "v ponujeni odškodnini je ponujen temelj 100%, škoda se obračuna po sistemu popolne škode"
Če kdo kaj ve, kaj to pomeni oz. če je podlaga za novo cenitev oz. poravnavo, se priporočam

hvala za kak nasvet in pozdrav

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Lahko ti povem samo namig, kateri mi je dal moj agent za take primere (posebej če so v igri 'škrte' zavarovalnice), na svoji pa nimaš problemov... Seveda moraš imeti avto tudi sam pravilno zavarovan, v tem primeru kasko...
Oceniš avto na svoji zavarovalnici, kot da ga hočeš popravljati iz svojega kaska, ker avto potrebuješ. Cenitev tvoje zavarovalnice je potem merodajna, če ti prizna popravilo ga popravljaš. Tvoja zavarovalnica uredi zadeve s povzročiteljevo zavarovalnico. Tebi ostanejo bonus, boljše izplačilo ali popravljeno vozilo...

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
847
73
28
A potem nihče ne ve, kako in kaj?
Robertu hvala za nasvet, žal avto ni kasko, ker je malce starejši letnik, tako da to žal odpade
smile-1.gif