Porabljena količina vode?

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Zanima me koliko kaj porabite vode pri vas doma? Včeraj gledam račun pri tašči, kjer sedaj tudi začasno živim, 31.51 m3 vode smo porabili štirje(in to so računali v avgustu, ko je večina bila na dopustu in je bil blok napol prazen). V bloku nima vsak svojega števca ampak se voda zaračuna pavšalno. Saj bi blo vse lepo in prav, če nebi pa pri meni doma porabili trije cca 17m3, pa imamo vrt, pa se pere avto.... Pri moji švogrni, ki tudi živi v bloku in imajo isti sistem pa za dva plačuje okoli 8-10m3 vode, se pravi za štiri bi bilo okoli 16-20m3.
Saj mogoče je vse ok, ampak da bi porabili 1m3 na dan, če gledaš povprečno je pa res malo huda!!!
confused-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Samostojna hiša, trije odrasli člani družine, avtomobilov ne peremo doma.
Letos varčujemo tudi pri zalivanju vrta, pretežno uporabljamo deževnico.
Porabo smo uspeli zmanjšati na 8 m3/mesečno, še pred dvema letoma je bilo 11m3

31m3 pa je res mnogo preveč...

LP

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Saj vem, zdaj al so se zmotl pri obračunu (tašča nima starih izpiskov, moramo malo sosede povprašat) samo se mi zdi da sem že prej opazil velike količine, al res tolk velik trošmo (skoraj nemogoče), al kje cev pušča, al je pa mogoče kaj tretjega ( v bloku se nahaja tudi komunalno podjetje, zraven bloka pa je hidrant, iz katerega se napajajo gasilci za njihove potrebe, za gradbišča itd.) me res zanima. Drugače pa ni druge, kot da se namontira števce...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Povprečje se nekje računa 120 litrov na osebo dnevno...kar je več je prekomerna poraba, kar je manj je šparovno oz. manjša poraba (šparovno bi bilo pod 100 litri dnevno na osebo).

tak da...ja nekdo je hudo priden. Mogoče kdo vsako jutro dve uri zaliva okoliške rožice...ravno poleti je logično da se jo največ porabi.

je pa res, da če si na območju Lj, da je Jankoviæ priskrbel, da bo proaba vode padla, ker je ceno dvignil v nego (Nekako je potrebno projekte plačevati)
crazy1.gif

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
ni rožic... je pa tudi pri nas prišla okoljska dajatev na vodo, ki se računa v imenu in za račun občine .

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:
Zanima me koliko kaj porabite vode pri vas doma? Včeraj gledam račun pri tašči, kjer sedaj tudi začasno živim, 31.51 m3 vode smo porabili štirje(in to so računali v avgustu, ko je večina bila na dopustu in je bil blok napol prazen). V bloku nima vsak svojega števca ampak se voda zaračuna pavšalno. Saj bi blo vse lepo in prav, če nebi pa pri meni doma porabili trije cca 17m3, pa imamo vrt, pa se pere avto.... Pri moji švogrni, ki tudi živi v bloku in imajo isti sistem pa za dva plačuje okoli 8-10m3 vode, se pravi za štiri bi bilo okoli 16-20m3.
Saj mogoče je vse ok, ampak da bi porabili 1m3 na dan, če gledaš povprečno je pa res malo huda!!!
confused-1.gif

kontaktiraj upravnika in se pozanimaj kako je z vgradnjo stevca za vodo za vase stanovanje.

kolega je zivel v najemniskem stanovanju. upravnik je ponudil, da bi se v vsa stanovanja vgradili stevci za vodo. vsi razen 3-eh so stevce vgradili, kolega je ostal brez (lastniku je bilo zal tistih 100+ eur za vgradnjo stevca + 3m2 ploscic ...). naslednji mesec pride racun za vodo 80m3 !!! je sam placal za stevec in za ploscice v kopalnici in takoj je padla poraba na 8m3.

ostala dva stanovanja ki sta ostala brez stevca sedaj dobivata enormne racune, ampak najemnika (stanovanja so obcinska) ne placujeta racunov in jih zavracata, da doma v stanovanju nimata farme in da tam pac ne moreta gojiti 40 krav ...

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Saj bo tudi pri nas potrebno to naredit. Samo ne vem če v stanovanje pride samo en vod ali jih je več. Jebemu socializem, pa šparanje na števcih!!!!!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.818
6.784
113
pri taščici
100 litrov na osebo/na dan je lahko nekam malo v bloku,kjer se ljudje tuširajo/kopajo 2xdnevno, ponucajo tri pare štumfov na dan (da o drugih cunjah nepišem) , pomivajo kozarec za vsakim pitjem vode.....
nekje na podeželju, kjer imajo kapnico pa zna biti ta količina precej manjša od 100 litrov... samo tam so nekaj dni v istih štumfih......kopajo se ob sobotah.....

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ma ja, jaz sem sam z občasnimi obiski pa porabim 5m3 na mesec za šalo
rolleyes-1.gif

Pa se mi še zdi, da ne razsipam z vodo
confused-1.gif

EDIT: uh, pardon, 3 m3 na mesec pa res
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:
Saj bo tudi pri nas potrebno to naredit. Samo ne vem če v stanovanje pride samo en vod ali jih je več. Jebemu socializem, pa šparanje na števcih!!!!!

Problem (vsaj pri večini stanovanj) je v tem da imata po dva in dva stanovanja isto dovodno in odvodno cev. In je edena opcija da narediš števec, da razštemaš kopalnico na obeh koncih in ločiš veje....kar pa običajno ne gre, ker vsak ko prenavalja,m se nazaj priklopi na glavno (skupno) vejo.

Druga možnost pa je, da se montira delilnike vode na vse pipe.....

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.581
4.512
113
49
Na sončni strani ALP
V našem bloku (11 oseb) se porabi cca 32m3 vode na mesec. Je kakšen mesec, ko se porabi več.
Znesek se potem deli na št. oseb v stanovanju + ostali stroški...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pri varčevanju z vodo je pomemben faktor tudi uporaba modernih, varčevalnih aparatov. Pri nas je to novejši pralni stroj, varčevalni splakovalni wc kotlički (he he v kategoriji 'aparati';) ), pomivalni stroj in verjeli ali ne - ročka z mikro luknjicami v tuš-kabini.
In se razume, takoj, ko je kakšen od kotličkov kazal znake puščanja, sem ga nadomestil z novim.

In še zakaj takšno (morda pretirano) varčevanje: vsem trem v družini je jasno, da je voda pomembna dobrina ... ko to razlagam v kakšni družbi, se nasmihajo, kljub temu pa imam dober občutek, pa ne zaradi nekaj evrov nižjega računa.

LP

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.713
113
2+2 osebi, cca. 5 kubikov mesečno. Vsi aparati varčni, tuš kabina, splakovalnik vse varčno. Pazimo na porabo.
32 kubikov za 4 osebe je posledica pavšala, zelo verjetno nekje tudi pušča voda, ker to je 3x preveč. Ko smo bili mi še na pavšalu smo plačevali za 3 osebe cca. 9 kubikov. Hvala bogu za merilec porabe (btw. navaden brez daljinskega odčitavanja stane do 40 EUR). Torej se mi je splačal v 2 mesecih. Me zanima, če imajo sedaj nekateri še 10x dnevno kopanje v polni banji odkar plačujejo po porabi
evil.gif
.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Tole jst iščem že nekaj časa.... Kje si nabavil?

Lansko leto na Celjskem sejmu, če jih imajo tudi letos, pa ne vem, ker nisem bil na letošnjem.
je pa zelo podobna TEJ ROČKI , vendar ni iste firme, pa tudi cena (se mi zdi) da je bila nižja, pod 50€

LP

Nazadnje urejeno:

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:

Jaz sem imel dva voda, pa smo enega zamašili, povezali in dodali dva števca. Opcija je tudi, da imaš štiri števce.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
isto smo naredili mi. Sicer smo imeli 3 vertikale - 1 za toplo in 2 za mrzlo vodo. Pri prenovi kopalnice smo zaprli en mrzel vod, ki je bil za WC in speljali novo linijo do splakovalnika. Pred števci smo za 3 osebe plačevali cca 25-30 m3 vode na mesec, potem se je to več kot opazno zmanjšalo. Na cca 10m3
smile-1.gif