Poraba traktorja med prevozom?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kje bi lahko našel podatke o porabi traktorjev?
Predvsem pri transportu tovora.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Po mojem nikjer. Sicer pa povej za katere te zanima in mogoče izveš. Steyrji so med najbolj varčnimi, johni med najbolj požrešnimi - v povprečju seveda.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
in zakaj te zanima to? drugače pa se računa poraba v L/del. uro... je pa tak da odvisno kaj vozis, kje, s kakšno brzino...

npr same explorer ima porabo cca 3,5L/h

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja za naše lahko napišem
404 Štore povprečno nekako 2.4 litra , rotacijska tudi 6
7245 zetor povprečno nekako 3.5 , z nakladalko 6 , po tovarniških podatkih 100% obremenjen 14.4 na uro

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
V TIN-u med testi najavajo tudi porabo.
Med prevozom je kar "max" razen če je traktor že "sodoben" in je najvišja hitrost pri znižanih obratih.

sicer pa povej vsaj okvirno moč trakotrja in število cilnidrov pa bom "doma" pogledal v TINe pa ti spoočil za kak primerljiv traktor.
Za kakšnih 100 konj računaj kar 10 litrov ali več.

alkoholik: ti imaš 70? Samo sem prepričan da ti na cesti pri polnem gasu žre več kot 3,5. Na cel tank pa žre 3,5, sploh če si bolj nežen z gasom.
Naš SOlar 60 ima na tank tudi 2,5- 3 litre na uro dovolj. Samo če bi šel pa silirat je pa 5 premalo najbrž (gas do podna ).

Pa še to upoštevajte da vsaj večina sodobnih traktorjev "šteje" delovno uro enako kot običajno uro (60 minut je ena ura ne glede na toa li delaš pod štant gasom ali pa pod polnim.
Starejši traktorji so imeli "normirano" delovno uro. Recimo pri 1600 rpm je v eni uri pokazal eno delovno uro. Če si imel več gasa je recimo več delovnih ur naredil kot je dejansko ur laufal, če pa si imel manj pa je lahko laufal 2 uri pa je imel samo eno delovno uro več.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:Pa še to upoštevajte da vsaj večina sodobnih traktorjev "šteje" delovno uro enako kot običajno uro (60 minut je ena ura ne glede na toa li delaš pod štant gasom ali pa pod polnim.
Hja, pa ravno to menda ni res. Sosed je lani kupil nekaj novega iz iste družine kot SAME (zmeraj pozabim znamko). Trdi, da pri resnem delu po 20-ih minutah obrne uro. Stari stroji so imeli tako kot si zapisal, prenosi so bili mehanski in če je bila pri 1600 obratih ura = ura, potem je pri 2200 pač števec naštel v eni uri cca uro in 20 minut. Njemu se zdi, da ta traktor še bistveno hitreje šteje uro pri polni obremenitvi. S stališča servisiranja, bi bilo to celo logično... Da ne rečem, da trdi, da ima traktor cca 85 KM in baje kuri pri istem delu več ali vsaj enako kot prejšnji IMT 577. To pa skoraj ne verjamem...

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
Tole, da kuri več kot 577 pa ni res, skupina SDF (Same, DeutfFahr, Lambo, Hurlliman) so najmanjši potrošači, preizkušeno!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik zgrabljenec pravi:Tole, da kuri več kot 577 pa ni res, skupina SDF (Same, DeutfFahr, Lambo, Hurlliman) so najmanjši potrošači, preizkušeno!
Saj ga jemljem z rezervo. Ima pa hurlimana. Človek je imel > 20 let prejšnji traktor, za katerega je cel čas mislil, da je klump, ker je pač IMT, ampak si ni mogel drugega kupiti. Sedaj je kupil zahodni traktor in misli, da bo šel brez goriva. Mogoče je pod polnim plinom samo kakih 10% - 20% razlike za povsem isto moč in ker je sedanji nekaj močnejši, razlika v porabi niti ne more biti ne vem kako velika. Pri zmerni obremenitvi pa je razlika najbrž precej v prid hurlimana. Pa še v glavi ga najbrž primerja s prejšnjim zahodnim traktorjem, ki ga je imel in sicer deutz 40. Ampak ta je bil brez prvega pogona, pol manj kljusetov in z enakimi stroji ne more delati.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik zgrabljenec pravi:
Tole, da kuri več kot 577 pa ni res, skupina SDF (Same, DeutfFahr, Lambo, Hurlliman) so najmanjši potrošači, preizkušeno!
Turbo motorji pijejo več kot pa lastniki......
Po mojih podatkih najmanj pokuri silver 100.6 , šest ognov brez turbine, turbaši pa so za nekaj litrov požrešnejši.
Osebno me večja poraba novega traktorja ne bi presenetila ker če je turbaš s štirimi cilindri zna pit.....

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Moj vir se je pridušal da je to res, vendar z minimalnimi obrati, vlečenje lesa z vitlom in vožnja po vlaki z minimalnimi obrati....
Bi pa bil vesel če napišeš koliko pokuri 100.4 pri normalnem delu (recimo košnja),ali cesta s prikolico....
Ker bojim se da tako skromnih traktorjev ne bomo več vozili...

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
Za to delo, ki si ga napisal ti ne morem povedat porabe, ker ne uporabljam vitle, ta 2 litra porabe več pri 100.6 sem imel pri 3 -brazdnem obračalnem plugu, 100.4 nekje 8,5-10, 100.6 pa nekje 10-11l na uro v enaki (težki) zemlji! Pri Sametu to gre skoz, medtem ko sem se pri NH, isto 100KM, 4cil. Turbo nekje približal 100.6, nekaj malega manj!

Definitivno se traktorji SDF grupe najmanjši porabniki!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Moraš tudi vedet da so SDF velkikokrat "nesramno" lahki. REcimo tudi 30-50 % lažji od recimo zetorja.
Kaj pa pomeni teža pri vleki pa upam da veš (ob primernih gumah in na solidnem terenu).In več teže premaknit rabiš več goriva
wink-1.gif

Sem imel nek 16m kos smreke za potegnit iz roba grabna. (če bi prežagal bi šel lepši kos papa v graben.)
Same Solar 60 je samo skakal s tistim hlodom, zetor 5340 (pa še malo dodatno stalno obtežen) pa je za "šalo" opravil delo.
pa je razlike v konjih manj kot 5% če se ne motim. (60:62)
Solar nam papa cca 2,5 litra na uro (trakotrska ura je običajna ura), pri zetorju lahko sannjaš o taki porabi.
Prvič ima cilinder več, drugič pa težo skoraj x2.
Je pa res da se Solar bolj kot ne "sprehaja" pri delu.
razen 3 brazdni plug mu da malo "mislit" pa kakšna rotacijska.

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
Teža je res pri SDF, predvsem pri Sametih manjša kot pri kakšni Zetorjih z manj konji! Sem imel tudi sam Zetorja (4340, cca.60KM) ampak sem ga pred nekaj leti prodal, ker mi je bil preslab, (kupec ga je imel namen uporabljati v gozdu), mislim, da imajo Zetorji veliko dela že s premikom samega sebe, verjamem pa, da je Zetor lažje potegnil kot Solar 60 zaradi svoje teže! Potem so še pa vsi dodatno obteženi (uteži na kolesih, spredaj).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No, na testih je turbo stayer pri porabi dobil prvo mesto. Je pa res, da so povsem novi isti kot case, NH, večinoma vsi imajo pa ivecotove motorje. Katere ima same ne vem, a tudi iz prakse (seveda je res da je težko primerjati različno težke zveri) je bil stayer vedno med bolj varčnimi.