Poraba el.energije v nedelovanju naprav

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Malo sem se igračkal in testiral porabnike pri sebi in slučajno ugotovil, da imam tri porabnike, ki v nedelovanju porabljajo nekaj elektrike in mi ni jasno kako to in zakaj? Bi mi znal kdo razložiti?

Recimo:
nova mitsubishi klima 14w/h,
polnilec od novega prenosnega računalnik 18w/h (kadar računalnik sploh ni priključen nanj!!)
starejši pralni stroj 7w/h.

Če to malo seštejem je to v grobem 1kw na dan oziroma 30kw na mesec, pri meni je to 1/4 celotne porabe za čisto brezveze.
Sej ni, da bi se požrl zaradi tega - samo ni mi pa jasno zakaj porabljajo, če pa ni nič priključeno gor?

Hvala za odgovore
grin1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.208
1.377
113
Niso izklopljene ampak so v mirovanju...
Izklopi iz vtičnice/ izklopi varovalko.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
To že, samo kako, to da toliko porabijo samo za mirovanje? Sem že mislil, da je kaj narobe z napeljavo in kje prebija
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.603
6.681
113
pri taščici
Za klimo mi je jasno, ker je v stand by. Pac caka na ukaz daljinca. Ampak moja micka porabi manj kot 5W. Za pralni stroj in polnilec pa mi ni jasno. Sploh pa ne polnilec. Laptop v delovanju porabi malo "vec" kot 18 W.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Za polnilec sem tudi jaz presenečen...v osmih urah je pokuril 0,15kw. No pa klima me tudi preseneča, za standby bi pričakoval par watov tako, kot porabi TV v stb.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.089
4.063
113
Klima ima aktivne nekatere senzorje, verjetno recimo meri temperaturo zraka (vecina teh ogrevalnih naprav ima zaščito pred zmrzovanjem, kar pomeni kar konkreten standby z delujočim procesorjem in nekaterimi senzorji) torej bo porabili vec kot pa TV ki čaka samo na IR signal.

Vsi trafoti (AC DC konverter) porabljajo elektriko tudi ko nimajo nič priključenega, velja za napajalnike PCja in jasno tudi prenosnike. Sicer je poraba 18W prevelika, lahko je napaka meritve (glej zadnji odstavek) lahko pa je defekten polnilec (sicer pri 18W bo polnilec konkretno topel).

Pralni stroj če je novejši ima "softouch" tipke in nima glavnega stikala, te tipke so jasno vezane na procesor in tole vse deluje tudi ko je stroj izključen. Starejši stoji imajo mehansko stikalo (in jasno tudi "mehanski" programator) tako da bi bila poraba natanko 0 če so vsi kontakti ok (z leti kontakti oksidirajo pa lahko uhaja malo toka).

Sicer pa s čim si to meril? Razni konradovi merilci za vtičnico imajo lastno porabo v standbyu med 2-5W, ko prikjučiš porabnika še malce več. Meritve tam do 15W so tako precej napačne (beri: napaka je večja od merilnega območja). Torej do 50W jemlji številke z rezervo, je pa jasno da če nekaj kaže drugje pa kaže 0, potem poraba je (sicer lahko je 100% večja ali manjša kot jo kaže).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A z W/h v resnici misliš W, z kw pa kWh? Ker sicer nima smisla.

PS: Jaz imam moderen pralni stroj pa ima vseeno mehansko stikalo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.603
6.681
113
pri taščici
hm pralni stroj bi tudi jaz moral stestirat.... je med novejšimi s tipkami za izbiro zadev, razen izbiro "blaga" izberem z vrtljivi gumbom ( skaterim ga tudi sicer vključim)

Sicer pa nek star mini stolp sony mi je v stand by porabil 18watov, ko pa je bil prižgan radijo pa 21 watov.
Klima mi porabi okoli 3w, bom pa še premeril polnilce. Laptrop je pa res stalno na kablu, ker je baterija že precej v k

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Ja, mea culpa, točno tako sem mislil kot si napisal.

Meril pa sem z nekim Duwe merilcem, nič grozno profesionalnega... kadar ni nič priključeno nanj mi kaže 0w, ko pa priključim recimo polnilec od prenosnika mi pa kaže konstantno 18w, v osmih urah mi je pokazal porabo 0,15kw.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.886
-8.592
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Ja, mea culpa, točno tako sem mislil kot si napisal.

Meril pa sem z nekim Duwe merilcem, nič grozno profesionalnega... kadar ni nič priključeno nanj mi kaže 0w, ko pa priključim recimo polnilec od prenosnika mi pa kaže konstantno 18w, v osmih urah mi je pokazal porabo 0,15kw.
Stikalni napajalniki nimajo sinusnega odvzema. Cenejši merilci pri takih porabnikih konkretno falijo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.315
9.524
113
EU
NettTop Targa, ko ga ugasnem porabi 1W
Stari ATX napajalnik, pri ugasnjenem računalniku 8 do 10 W. Matična je pod napetostjo, in čaka na pritisk gumba za zagon. Sedaj imam na vtičnici stikalo in fizično prekinem povezavo.
SAT sprejemnik, ugasnjen in samo kaže uro 10W. Prevezal na vtičnico (master-slave), da TV prekine dovod toka SAT sprejemniku, video rekorderju, AMIS-ovem settopboxu in ojačevalcu DVBT antene, ko TV ugasne.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
glede polnilca za prenosnik sem ugotovil, da je nekaj narobe z njim, ker sem v službi vzel drugega in pri novem ni nobene porabe. Zanimivo to glede na to, da je to nov lenovo računalnik.

Plazma mi v stby kaže 11w.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
plazmo si kupil?
bonk.gif

jap 50" za male pare v primerjavi z LED... jah praktično vsi sodelavci so mi odsvetovali led tudi zaradi tega, ker je plasma bolj prijazna s svojo mehkobo, pa to so ljudje, ki so šli iz lcd na plazmo in danes ploskajo z ušesi za to svojo odločitev
grin1.gif
Pa to govorim o 6-7 sodelavcih

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Gledam velikost 42":
- LCD od 60W (Philips, drugi so od 80W dalje) do 250 W
- plasma od 92W do 385W

Kaj je tu dramatično? 30%? Celih 10 evrov na leto?

Vir:
LCD: http://geizhals.at/?cat=tvlcd&...;sort=filter123
plazma: http://geizhals.at/?cat=tvplas...;sort=filter123

Moja 50" plazma bolj al manj žre okoli 120w, ko je zelo svetla slika pa gre tam do okoli 230w, ampak to nikoli ne traja dolgo.... poraba se mi ne zdi tko grozna, ker je tut tv ogromna, slika pa nežna, prijazna očem
smirk-1.gif