Popusti ali razprodaje?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Je kdo iz trgovinske branže in ve, ali lahko v času, ki je namenjen razprodajam trgovina NIMA razprodaj, ampak ima na izdelkih (ki bi bili drugače v razprodaji) popuste??

Nekateri mi pravijo, da ne, drugi to s popusti (torej nima razprodaje, ampak popust) delajo že par let (vidim po trgovinah).

Pa me zanima, ali je to zakonito?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
To, ali imaš razprodajo ali ne je tvoja stvar (če si lastnik trgovine). Na ta način se nekako najlažje znebiš robe, ki je recimo sezonska, sedaj pa je že nova sezona (recimo oblačila ipd.). Vsekakor pa moraš obvezno ločiti med popustom in razprodajo. Pri razprodaji se cene artiklov spremenijo za določen procent in na blagajni oz. računu NE SME bit izkazan popust. Efektivno gledano izdelki dobijo nove cene.
Pri popustu pa se po navadi označi izdelke (ali recimo polico z izdelki), kakšen popust se nudi, obvezno pa mora na napisu oz. obvestilu o popustu (recimo na vratih trgovine) pisat da se popust obračuna pri blagajni. Pri takšnemu nakupu ti prodajalec kasira artikel po redni ceni, nakar ti da na artikel / artikle popust. Popust je izkazan tudi na računu.

Zakonito je, če je pravilno izvedeno. Ne moreš pa samo na šipo zabrisat napisa RAZPRODAJA in potem dajat popust na blagajni. Oziroma lahko, dokler te ne obišče inšpektor in ti nabije kazen za zavajanje kupcev. V naši trgovini na primer napišem tak in tak popust, ki velja za označene artikle oz. skupino artiklov in da se popust obračuna pri blagajni. That's it.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če si v trgovinski zbornici veljajo strožja pravila glede razprodaj kot pa za tiste, ki nisov v tem združenju... Ni se ti potrebno držati termina za razprodajo, ne rabiš dvojno označevati cen (stara cena-nova cena)...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
A res? Ne bi vedel, mi smo včlanjeni pri obrtni, trgovina ni naša glavna dejavnost. Smo pa pri lanski kao razprodaji vse izdelke označili po kopitu stara cena se prečrta, da je še vidna in se zraven prilepi nova cena. Saj te zbornice itak samo članarino cuzajo, ko rabiš kaj konkretnega od njih pa vsi skomigajo z rameni. Sem ter tja je kakšno predavanje, čeprav imam včasih občutek, da predavatelji niti sebi ne verjamejo preveč. Če vprašanj na določeno temo ne želijo, potem se temu načeloma izognejo s frazo "tega se pri nas načeloma ne dela/uporablja". Pi-zda bodi fer in povej da nimaš pojma, ne pa ljudi na suho nategovat...

Aja, pa sorry za off
d055.gif

Nazadnje urejeno: