Popravilo zvočniške membrane - help

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Pri transportu sem nekako uspel narest tole na sliki. Sem primerjal z neposkodovano membrano in ne slisim razlike v zvoku, me pa moti vizualno.

Se komu sanja, lahko to sam popravim? Ali raje pustim pri miru?

Zvocnik je Monitor audio bronze center. Alu membrana.

Tnx
1966393-image.jpg

Priponke

• 1966393-image.jpg
    1966393-image.jpg
    64,1 KB · Ogledi: 965

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Pusti tako kot je, na zvok načeloma ne bo vplivalo.

Če boš imel pa kdaj cel dan viška in dobre volje je rešitev.
Odstrani zvočnik, driver iz ohišja. Odstrani obrobo zvočnikov ( mislim, da prav težko ne bo, ker imaš alu membrano ), odtrani le to iz tuljave, jo popraviš, prlotaš nazaj tuljavo in na novo zalimaš obrobo ).

...ali pa daš za cca 50€ popravit strokovnjaku.
smile-1.gif

p.s.
izogibaj je Žagarja...
lp
s

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Offtopic:
Se pravi kupiš dražje zvočnike, renomiranega proizvajalca in ne slišiš razlike pri poškodovani membrano.
Ali je zvočnik res tako vrhunski ali pa je audiofilstvo en BS??

V enem izmed Audio Journalov sem bral, kako slišijo razlike med zvočniškimi kabli in celo med razdelilci za napajanje....

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Offtopic:
Se pravi kupiš dražje zvočnike, renomiranega proizvajalca in ne slišiš razlike pri poškodovani membrano.
Ali je zvočnik res tako vrhunski ali pa je audiofilstvo en BS??

V enem izmed Audio Journalov sem bral, kako slišijo razlike med zvočniškimi kabli in celo med razdelilci za napajanje....

Nisem slišal kakega "popačenja" pri levi membrani. Verjamem pa, da se mora poznati razlika v zvoku. Težko primerjam kako je bilo pred tem, ker sem ga zjebal preden sem zvočnik prvič priklopil. Potem lahko razumeš mojo frustracijo.

Dilema je ali it popravljat to in po možnosti še bolj zjebat, ali pustit pri miru. Pisal sem na Monitor Audio za pomoč, pa še čakam odgovor. Tam do 50 EUR bi še dal za popravilo.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:

Jap, load of bullshit se tudi lepo sliši, pa še lepše se da napisat v cajtnge.

Ne rečejo zastonj takemu folku audiophool.

Tule gre za cca 1cm razlike v fazi zvoka z malega dela membrane. Ker je membrana celo alu in s tem precej trda, se to še manj pozna. Razliko v zvoku bi tule prepoznal samo array mikrofonov in zeloooooo dobra oprema za analizo. Ga ni junaka, ki bi tole slišal, pa zelo malo ljudi bi znalo to sploh zmerit.

Pri nas je rek "Tist, k zna kombi vozit, zna tud ploščice polagat"... razloži si ga lahko pa vsak sam
smile-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Na popravilo membrane pozabi. Kupi nadomestni zvočnik (enoto, ne cele škatle) in zamenjaj ali pa daj zamenjat. Do takrat mej pa mrežico gor, da te ne bo motilo
smile-1.gif

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Citat:

Jap, load of bullshit se tudi lepo sliši, pa še lepše se da napisat v cajtnge.

Ne rečejo zastonj takemu folku audiophool.

Tule gre za cca 1cm razlike v fazi zvoka z malega dela membrane. Ker je membrana celo alu in s tem precej trda, se to še manj pozna. Razliko v zvoku bi tule prepoznal samo array mikrofonov in zeloooooo dobra oprema za analizo. Ga ni junaka, ki bi tole slišal, pa zelo malo ljudi bi znalo to sploh zmerit.

Pri nas je rek "Tist, k zna kombi vozit, zna tud ploščice polagat"... razloži si ga lahko pa vsak sam
smile-1.gif
pri različnih debelinah kabla se sliši razlika, sploh pri basih. Prvo je treba vse ostale stvari porihtat in potrm se s kabli igrati.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
pri različnih debelinah kabla se sliši razlika, sploh pri basih.

Njah... do neke mere. In ta mera je BISTVENO pod nam vizuelno "primerno močnimi" kabli
smile-1.gif
Poslušamo vedno tudi z očmi in povezat zvočnike s tankimi žičkami bi bilo hecno. Poslušamo tudi z denarnico in nekdo, ki se prepriča, da je vtikač za 220V za 1000€ dober in ga je kupil, ne bo NIKOLI rekel, da ne sliši razlike

Dokler se kabel ne greje, je dovolj debel. Fazne razlike zaradi različne impedance pri 50Hz ali pri 15kHz so na razdaljah in močeh, ki jih imamo doma, tako majhne, da jih je tudi izmerit težko.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Lahko je najcenejši tanek in debel in bo razlika. Sem testiral in se pri enem občutno pozna močnejši bas a je bil nedefiniran.
Ti pa si rekel, da ni razlike, kar pa ne drži. Nisem govoril, da boš slišal razlike o kablih za 5,10,109,3888€, povedal sem le da je razlika pri zvoku glede debeline kabla, fizika.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
"Testiranje" je brezpredmetno, ker je človeško uho izjemno prilagodljivo in zaradi tega tudi izjemno nezanesljivo.

Spektralni analizator na obeh straneh, real time primerjava, potem se pa lahko pogovarjamo. To je fizika, ne pa poslušanje. Še double-blind testi so lahko narobe, kjer razlike niso resno opazne.

Mal si poglej tole, da ti bo bolj jasno, kaj je "fizika":
http://www.home.agilent.com/en/pd-1661494-pn-U8903A/audio-analyzer?&cc=SI&lc=eng
Cena? Sitnica! Okoli 10k€
Prištej še nekaj malega za generator zvoka, pa si nekje tam.