Popravilo starega okna

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Torej, zadeva je sledeča: v eni sobi imam eno malo starejše dvokrilno okno, ki ima zapiranje na tak sistem, da ko ti obrneš kljuko okna za zapret, prideta na gornji in spodnji strani ven eni taki mali železnici paličici, ki se potem zatakneta za okenski okvir.
Ne znam ravno najbolje pojasnit, ampak upam, da je vsaj približno razumljivo.

Problem pa je naslednji: pri spodnjem delu okna je ta železna paličica obstala in ni več gibljiva (pomeni, da se ne zatakne v zatič na okenskem okvirju). Špricanje z wd-jem ni pomagalo, okno pa se ne da razdreti. Pozna kdo kakega mojstra, ki bi lahko zamenjal ta mehanizem?

Menjava okna z novim ne pride v poštev, torej gledam samo v smeri popravila.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Morda bi to lahko naredil tudi sam. Razloga za takšno blokado sta lahko dva - zarjavelost, kjer bi WD ob kombinaciji nekaj ne premočnih udarcev s kladivom po pločevinastem vodilu skoraj moral 'prijeti', ali pa zalitost z barvo, kjer pa pomaga gretje z namenskim fenom za odstranjevanje barve.
Tudi sicer bi ta fen pomagal pri zarjavelosti, tako da tistih nekaj deset € ne bi bil stran vržen denar.
Novega mehanizma te vrste za okna pa po tem kar vem, ni moč dobiti.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Hvala za pomoč. Problem je namreč v tem, da v kolikor pri odprtem oknu spodaj primem za železno paličico, jo lahko ven potegnem. Nato jo lahko porinem tudi nazaj notri. Le povezave z ročko okna ni (verjetno je šel mehanizem?).

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Hm, če odvijem kljuko je ne morem dobiti stran od okna, ker jo ta vodila očitno držijo na oken. Lahko jo dam stran za nekaj milimetrov, več pa ne. Si pa ne upam na silo odtrgat, da ne bom kej sesul in potem ne bom mogel več okna zapret.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kaže da sem te prej narobe razumel - mislil sem, da je paličica vrtljiva. če gre samo za dvig in spust, kakor si zapisal sedaj, je kljuka verjetno nekaj podobnega tej :
kluka.jpg

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Odšravfaj dol kljuko natakni to palčko nazaj vanjo, privijači in to je to.

(Pa srečnega in zdravega
evil.gif
)

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Kaže da sem te prej narobe razumel - mislil sem, da je paličica vrtljiva. če gre samo za dvig in spust, kakor si zapisal sedaj, je kljuka verjetno nekaj podobnega tej :
kluka.jpg
Tak model kljuke je ja
smile-1.gif
.
Bom dans odšraufau dol pa da vidimo kaj bo.

Hvala vsem za pomoč.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
To je to

Paličica je nekako izskočila iz tistelega krogca, zato je kljuka več ne šiba gor in dol. Zakaj in kako je izskočila boš pa ugotovil ob demontaži kljuke.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Evo, sem že uspel popraviti. Dejansko je bilo tako kot ste zapisali. Spotoma sem zadevo še očistil in namazal z wd-jem, da bo neki časa mir.

Hvala vsem za pomoč.
smile-1.gif