Popravilo lesenih stopnic - masiva

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Nekaj vas je lesarjev tukaj gor, upam da niste vsi na dopustu. Imam 16 stopnic v ravni liniji (brez ovinkov) po katerih je poletela železna otroška varnostna ograja. Na vsaki drugi stopnici je vdrtina ali dve, velikosti ca. 1 cm. Kako to popravit? Gre za beljen hrast, masiva, staro 3 leta. Sicer sem se že navadil ker je ca. pol leta tega, zdaj bi mogoče vseen šel popravljat zadevo.

Takole zgleda:

2zf92z5.jpg

sqm3pe.jpg

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vdrtine bodo ostale, dokler ne boš prebrusil kompletne stopnice, ali pa se sprijaznil z delnim brušenjem, za katerim bo ostala (verjetno) vidna udolbina. Glede na obdelavo, torej belo luženo, je problem ujemanja barve z okolico, ki ga je sicer možno kar dobro doseči, vendar se bo 'flek' skoraj zanesljivo videl. Ne bo izstopal, opazil pa vsekakor. Vprašanje je tudi, kakšna vrsta lužila/belila je bila uporabljena in koliko je do sedaj spremenjena barva zaradi UV svetlobe.
Zadnja možnost je lokalno rahlo barvanje z uporabo belega vodnega (akrilnega) laka , brez večjega brušenja, kar bo napako sicer nekoliko skrilo, vendar bo ostala vidna.

Predlagam, da potrpiš še nekaj let in potem kompletno na novo pobrusiš (ali pa daš to naredit parketarju), lužiš in lakiraš.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
če imaš povsod bolj ob robu bi mogoče pokital pa potem nalepil tisti protizdrsni pas (kot šmirgl)

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Z opilki istega lesa, zmesanimi z lepilom z ales, zafugiras, pobrusis, pa brez lakiranja nebo slo.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Z opilki istega lesa, zmesanimi z lepilom z ales, zafugiras, pobrusis, pa brez lakiranja nebo slo.

zsk!!

Ne uči ga krivih ver::

1. če zmešaš lim in " lesene oplike"..ti bo zadeva ratala zelo zelo črna...FLEK
2. če zmešaš lim in " lesene opilke"... ne boš mogel lužit na belo...FLEK

tukaj imaš dve možnosti;;;

1. vsako stopnico zbrusiš čim bolj in čim da dlje stran od poškodbe...pač narediš veliko "jamo"...je zadeva dokaj nopazna.

2. vsako poškodbo poflikaš s hrastovimi "čolnički"....Pri smeki se to uporablja za flikanje smol...ta zadeva je tudi dokaj neopazna.

Iz slik se pa ne vidi kako so stopnice fiksirane.... če so samo na kakšne železne nosilce prišravfane je pa situacija zelo enostavna... jih pobereš dil in ti jih kašen mizar spusti skozi debelinko in pobrusi...pajc..lak..to je to in bodo spetiste kot prej..

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@suzica: glede lepila imaš popolnoma prav, brušenje bolj 'na široko' pa sem predlagal tudi jaz.

Vendar: kako misliš, da bo lahko ujel barvo? Recimo da res uporabi hrastove čolničke (kar je dobra ideja), jih bo treba potem na nek način barvno izenačit, ne?
Tukaj pa imaš neko belo lužilo (pajc), ki je lahko tudi bela akrilna barva ali kaj podobnega...

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
S čim je les lužen res ne vem, bom vprašal mizarja, ki jih je delal. Stopnice so šraufane na železno ogrodje, s spodnje strani je še izolacija in čez knauf. Se pravi, stopnice dol pobrat pomeni še 5-6 kvadratov knaufa uničit, tega se pa ne grem.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
No meni ni nikoli ratalal mesanica lepila in opilkov crna niti temna, prvic slisim, je pa res da bos ti ze bolje vedel ker se stem ukvarjas. Mi lahko pokazes kaj je to hrastov colnicek? Tudi ce bi samo zalil z lepilom ki rata prozorn bi vrjetno ta prozornost nase vlekla se malo barve stopnic, tko da bi moralo tudi sam to spilat.

Drugace bi se pa sam spustil v to da bi kupil identicno stopnico, rezal vn identicno poskodbo, spodaj dal neke fuge, gor pa ta izrezek , cez prelakirat pa ma da se ne opazi nic, sem enkrat popravljal tako stvar pa je vredu izpadlo, sam tukaj je vec dela pac.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Ralliart:
Sicer ne vem, na katerem koncu Slovenije imenujejo žagovino ali lesni prah "opilki", verjetno pa je mišljena ista snov.
Hrast postane črn, če se sreča z vodo (in v lepilu za les je voda), tanin pač 'udari' na dan. Ker gre za drobne delce je možnost potemnjenja velika, ni pa nujna.
Problem pri samo-izdelavi materiala za popravila z lepilom in lesnim prahom je v tem, da kasneje velika večina premazov samo še poudari razliko med materiali, zato je edina pravilna rešitev nastrganje iste vrste lesa z dletom na z lakom napojeni čelni strani lesa. Tako pridobljen material ima potem enako barvo kakor okolica. Te vrste izdelave kita je bila pred desetletji še zelo razširjena, s prodorom voskov in akrilnih kitov pa se je nanjo pozabilo.

Krpanje s 'čolnički' je za smrekov les nujno, pravzaprav je pravilen izraz zanje 'krpe za smolike', ker pa je zadeva lahko dokaj uspešna tudi pri ostalih vrstah lesa, se vedno bolj uveljavlja tudi na ne-smolnatih lesovih.
Videti pa je takole:

colnicek.jpg

Čeprav si postavil vprašanje suzici, pa sem ti poskušal odgovoriti kar jaz, tudi zaradi tega, ker bo to verjetno prebralo še veliko obiskovalcev. In bo morda komu koristilo.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Ha si me prehitu, jst sem pa v delavnici to poslikal..cel postopek, no važno da ljudje sedaj to vidijo.

Pa da še dodam k tvojimi besedami, tudi smrekov prah in bukov prah, če ga zmešaš z rakollom glx3, tudi rata teman...torej je stvar nuporabna, oziroma je če potem barvaš s kakšno bolj temno barvo.

S temi akrilnimi kiti je pa tudi hec... če je čisto majhna fuga je dober..če je pa fuga večja ga je pa priporočljivo malo zmešati z limom, da sčasoma ne poka.

Kako bo pa pri teh štengah ujel barvo npr če bi brusil bolj na široko ali flikal s čolnički... je pa bolj kot ne misija nemogoče. v stvari če nisi pikolovski bo zadeva dokaj dobro izpadla...če si pa picajzl pa ne bo nikoli narejeno v piko .

S temi pajci je ponavadi živ hudič..izdelek narejen v nulo...začneš pajcat in se pokaže tam flek, na uni strani flek. Problem je kakšna maščoba na lesu in se spomnim štorije nekaj let nazaj ko sem bil še na šihu... ena ženska je brusila na fino robove pri elementih...potem gre ta roba na pajcanje in lakiranje....in čist povsod so bili čist drobceni fleki in so vsi študirali kaj za vraga bi to bilo. In po enih dveh tednih ugotovijo da je ženska kriva ker si je mazala roke z eno žavbo da ni imela suhe kože...jebo mast...in od takrat naprej so bile obvezne rokavice.

Dokler se les štriha samo z lakom je super, čim se pa kaj pajca (luži) je pa adijo pamet.

No da se pri tistih štengah tudi tako rešit da pajc in lak zmešaš in potem prebarvaš... po moje bi bila to edina varianta, vendar moraš pa pritem postopku biti velik majster, drugače bo vse skup porazno.

""""Drugace bi se pa sam spustil v to da bi kupil identicno stopnico, rezal vn identicno poskodbo,spodaj dal neke fuge, gor pa ta izrezek , cez prelakirat pa ma da se ne opazi nic, sem enkrat popravljal tako stvar pa je vredu izpadlo, sam tukaj je vec dela pac. """"

Nikoli in nikdar ne boš ujel barve in strukturne sestave lesa... zmeraj bo drugače..

Drugače pa imajo večje firme na embalaaži izdelka jsano napisano da barvne razlike in strukturne sestave lesa NISO VZROK REKLJAMACIJ. Drugače ne bi tri četrt izdelkov nikoli prodali. Govorim seveda za furnir ali masivo in ne plastiko.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Jep. Drži, vse.
Fotke pa mogoče vseeno prilepi, morda še koga to zanima.

Lepo da se enkrat 100% strinjava
wink-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Hvala za razlago. Nisem nek težek picajzl, kot sem napisal, tole me je motilo prvi teden, potem sem pa že skoraj pozabil na to. Je pa razlika al je gor mal rumenkast flek (kar me nebi motilo) al pa udarnina oziroma "črn podrajs" kot je zgoraj na sliki.

Še nekaj, a z lakiranjem misliš lakiranje cele stopnice oziroma komplet vseh stopnic? al bi se prelakiral samo del kjer je popravljeno?

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik jello pravi:

Še nekaj, a z lakiranjem misliš lakiranje cele stopnice oziroma komplet vseh stopnic? al bi se prelakiral samo del kjer je popravljeno?

Ko boš to vdrtino popravil tako ali drugače boš najprej pajcal, nato enkrat polakiral vsaj mesto popravila, da boš lahko zbrusil otrdela lesna vlakna ( da bo les gladek in ne hrapav) in nato polakiral celo stopnico oziroma stopnišče, da bo povsod nov lak ( drugače bodo fleki od laka)

Torej dvakratno lakiranje obvezno
zmaga.gif

Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Kaj pa če daš gor samolepilne tepihe za stopnice?

Kaj se hecaš? Da bo dal tepihe čez belo pajcane hrastove štenge? Misija nemogoče... poznam ljudi kateri imajo radi belo barvo lesa...še bolj pa njihove navade...vendar nočem avtorja teme užalit
wink-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Ja, ni ga čez komot. Pa lesena okna, ki so prevlečena s plastiko da ni treba štrihat, pa v avtu ovco ali lidl prevleke čez usnjene sedeže, da bo usnje kot novo ko boš avto prodajal. Pa tepih čez parket, pa napušč poknaufat in ograjo iz siporeksa, kdo bo pa štrihal les....30 let gledaš nagravžen tepih zato da se parket ne opraska. A ni pol vseeno če bi namesto parketa položil najcenejši laminat al pa kar itison.

Gledano finančno je najbolje da pustim kot je, po vsej verjetnosti tudi bo tako.

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
... poznam ljudi kateri imajo radi belo barvo lesa...še bolj pa njihove navade...vendar nočem avtorja teme užalit
wink-1.gif

Povej naglas, ker to me pa res zanima. Resno.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Neda se pa to z lakom zalit, fino zbrusit pa komplet potem prelakirat? Pri prozornem laku se vrjetno sploh nebi kasneje nic poznalo?