Popravilo igralne zgoščenke

MrkThGmr13

Zelenc'
14. apr 2015
5
0
1
Postojna
Torej, pred kakšnim mesecom se mi je CD za igro laserkso uničil. Zgodilo se je tako, da med igro se je Xbox mi prevrnil in sem slišal grd zvok iz CD / DVD predvajalnika. Ko sem odprl CD / DVD predvajalnik, sem opazil zelo veliko okroglo prasko. Sem opazil, da obstaja posebna pasta, kjer se praske odstranijo. Kje se da to kupiti? In ali je v kakšni računalniški trgovini možno popravilo CDja?
Hvala za pomoč!

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Verjetno bi se dalo s poliranjem, kot npr obnova avtočobilskih zarometov. Kaj v tej smeri isci.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik Scorp84 pravi:
Verjetno bi se dalo s poliranjem, kot npr obnova avtočobilskih zarometov. Kaj v tej smeri isci.

to ja
467716-post_slo.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Načeloma se da tudi naročiti nov medij, pozanimaj se pri distrubuterju.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
vglavno da cd za igerce dobro zgleda.
cheer.gif

zato sem pa podprl tisto dobro idejo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Ja, glavno da CD spoliraš! Podatki, ki bi morali biti tam zapisani, pa so očitno nepomembni.
hysterical-1.gif
Če bi vedel, kje so na CDju podatki, se ne bi tako bedasto smejal. Poliranje pomaga.

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Kot piše avtor teme, ima na CD-ju "zelo veliko okroglo prasko"!!! Odprava takšne poškodbe je praktično nemogoča! Pa brez skrbi - vem kje so podatki na CD-ju, vem kako se zapišejo in vem kako se berejo!!! In če mu sedaj CD NE DELA, pomeni, da so poškodovani podatki na mestu, kjer je zelo velika okrogla praska!!! Upam, da se ti bo posvetilo.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
V bistvu bi moral prasko najprej zalit in potem spolirat, ker pri praski se laser lomi oz. ne prodre skozi do zapisa, zato ne prebere.

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Vsekakor, vendar pri veliki poškodbi je zelo težko dobiti dovolj kvalitetno, gladko in čisto površino, da ne pride do odklona laserskega žarka, kar lahko povzroči, da so podatki neberljivi. Še težje je pri DVD ali Blu-ray ploščku, kjer so podatki zapisani precej gosteje kot na CD-ju.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
odpiratelju teme: dobi nekoga, ki ima isti špil, si sposodi plošček in inštaliraj igro na disk, potem pa igro zaženi s svojim ploščkom. Načeloma gre to skozi če le ni poškodba prevelika.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Kot piše avtor teme, ima na CD-ju "zelo veliko okroglo prasko"!!! Odprava takšne poškodbe je praktično nemogoča! Pa brez skrbi - vem kje so podatki na CD-ju, vem kako se zapišejo in vem kako se berejo!!! In če mu sedaj CD NE DELA, pomeni, da so poškodovani podatki na mestu, kjer je zelo velika okrogla praska!!! Upam, da se ti bo posvetilo.
Niso poškodovani podatki, ampak je poškodovana površina CDja, kar onemogoča branje podatkov.
Grablje pač niso kladivo

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Ja, saj te razumem! Zapis podatkov je pod refleksno površino. Ampak če zaradi preveč poškodovane površine pride do odklona laserskega žarka, podatkov ni možno prebrati. In res: grablje niso kladivo!

netko

Guru
25. jul 2007
6.978
2.265
113
ne pamteuj če ne veš o čem govoriš...
odpiratelju pa po prvem maju ti zadevo lahko rešim prej nažalost ne

MrkThGmr13

Zelenc'
14. apr 2015
5
0
1
Postojna
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Načeloma se da tudi naročiti nov medij, pozanimaj se pri distrubuterju.
Če govorimo o točnem distributerju, gre za Rockstar Games. Igra pa je GTA 5. Sem že kontaktiral R* po telefonu, nič nočejo nardit. So rekli, da po 90 dnevih od nakupa igre se ne da dobit nadomestenga medija. Ostali, ko so meli iste probleme, so po 90ih dnevih dobli nadomestni medij. Tak da nevem kaj je narobe z njimi. :p

MrkThGmr13

Zelenc'
14. apr 2015
5
0
1
Postojna
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Niso poškodovani podatki, ampak je poškodovana površina CDja, kar onemogoča branje podatkov.
Grablje pač niso kladivo
Finta je v tem, da ko dam CD v Xbox, slišim zvok v konzoli, da CD bere. Nato se pokaže intro igre, po nekaj 10ih sekundah, se igra ugasne, kao da se ne da prebrati. Tako da to pomeni, da Xbox lahko prebere igro, a potem je nekje na CDju točka, kjer se igra od tistega trenutka ne da več brati.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Na netu je polno nasvetov ko poguglaš "cd or dvd scratch repair".
V času prvih pekačev sem imel napravo za poliranje v obliki diskmena. Vstavil bi CD, namazal s polirpasto in zaprl. Zgoraj je bila mala ročica katera je poganjala po disku s krožnimi gibi okroglo ploščico iz filca. Ploščica se je vrtela in istočasno krožila po CD-ju. Delala je pravokotne gibe na lasersko sled. Dalo se je popraviti precej ploščkov.
Ne vem na kakšnem disku imaš igro, vendar se verjetno da kopirati na drugi CD prek računalnika z obstoječimi "uradnimi" programi.
evil.gif

MrkThGmr13

Zelenc'
14. apr 2015
5
0
1
Postojna
Ne, ne najdem tvojega odgovora. A si prepričan, da si posto? Lahko pa citiraš še enkrat da vidim. Ne najdem tvojega usernamea razen tukaj.