Popoldanski s.p.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
A obstaja kaka stran, kjer je vse skup razloženo, najprej tako na splošno potem pa še detajli?

Gre se za medicinsko popoldansko dejavnost, ki bi jo občasno izvajal ob redni zaposlitvi. Pa me zanima, kake imam stroške, pa kako sploh dobit dnar ven, brez da mi država 50% pobere. Ker bi rad to delal z računom in ne tako mutibarič style.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
evem portal za odprteje popoldanca

prispevki na mesec za državo

če boš delal samo storitev se ti splača dohoninski lestvici

pa šæe račun rabiš na banki pa gas.

dobiček pa znižaš z različnimi nakupi na sp ( avto, računalnik, telefoni, naročnine, potni stroški...), to kar rabš privat in za biznis.

Ok. Zdaj imam pa še par bolj specifičnih vprašanj (na splošno si bom še prebral):
koliko si lahko izplačam na kilometer? Si lahko izplačam polno kilometrino? Ker dejansko bi se vozil dejavnost izvajat iz LJ v Celje, pa če potem še dodam nekaj fiktivnih obiskov bi si s polno kilometrino lahko kar veliko izplačal.
Lahko iz tega denarja odplačujem kak kredit? Recimo, da bi dobil kredit na s.p. in s tem kreditom zgradil nek objekt, kjer se bo to izvajalo? Lahko potem to odplačujem z računa s.p. ali si moram najprej izplačat pa davke plačat it'd?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
S.p. in fizična oseba imata skupen denar. Torej ni ločeno denar od firme pa tvoj denar. Prosto pretakaš sredstva sem in tja, samo kao zapisano mora to biti - neka evidenca.

Kredit - kreditno boš sposoben kot imaš dobička na koncu leta. Več dobička več davka. Vsakemu s.p.ju je v interesu (seveda dokler ne rabi kredita), da je na ničli z dobičkom.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.244
7.044
113
Svetujem dobrega računovodjo, res da stane malce več, ampak.... Načeloma lahko s kilometrino marsikaj spraviš ven, ampak moraš tudi vedeti, da je to najbljubši način in če bo kdaj prišel kak inšpektor, bo tudi želel videti vse papirje glede tega (dokazila), zato je priporočljivo imeti dobrega računovodja, ker bo poskrbel, da vse štima, ali pa te opozoril, da je "xy" tvegano početje. Pa še ti se lahko posvetiš poslu, dejavnosti, ne pa da se obremenjuješ s "štetjem denarja". Ne pozabit še na kakšne reprezentance, "poslovna kosila", "večerje"...

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Sem bral tole na šihtu, NIČ pametnega ne piše. Finance so en tak rumen cajtng. Piše, da ministrstvo ne načrtuje sprememb za popoldance, pa da si ZZZS želi dvigniti prispevke s 35 na 60 evrov mesečno. 90 odstotkov članka je pa nabijanje o upokojencih, študentih itd, ki nimajo veze s popoldanci. podn

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
S.p. in fizična oseba imata skupen denar. Torej ni ločeno denar od firme pa tvoj denar. Prosto pretakaš sredstva sem in tja, samo kao zapisano mora to biti - neka evidenca.

Kredit - kreditno boš sposoben kot imaš dobička na koncu leta. Več dobička več davka. Vsakemu s.p.ju je v interesu (seveda dokler ne rabi kredita), da je na ničli z dobičkom.

Torej lahko stric, teta prosto nakažeta denar tako s.p.-ju, kot fizični osebi? samo evidentira se kot priliv recimo "rojstni dan" ali "božiček"?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Onadva lahko napišeta v namen, kar želita, ti si pa moraš v računovodske knjige v "prenos med gospodinjstvom in podjetjem" vpisati kot prenos iz gospodinjstva v podjetje. Razloga niti ni potrebno navajati, gre za to, da se ve kako denar potuje sem in tja in da se cifre ujemajo na koncu. Če je bilo izdanih računov za toliko, denarja si iz tega računa prenesel v gospodinjstvo toliko, iz gospodinjstva si ga nakazal toliko in na koncu mora biti seštevek vsega enak znesku na računu. Tudi plačila za s.p. lahko kamot opravljaš tako iz svojega osebnega računa, važno je le to, da je to zabeleženo (v prej imenovani knjigi prenosov). Jaz npr vse plačujem iz osebnega računa, ker je strošek naloga 0€, pa na vsakih nekaj mesecev ves denar iz podjetja prenakažem na svoj osebni račun. Pustim le toliko, da si banka dol vzame stroške poslovanja.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Torej lahko stric, teta prosto nakažeta denar tako s.p.-ju, kot fizični osebi? samo evidentira se kot priliv recimo "rojstni dan" ali "božiček"?

Jaz bi vsekakor prilive privatne narave nakazoval samo na privat račun. Pa naj si potem ta fizična oseba sama nakaže oz. prenese denar na poslovni račun. Malce pa je le potrebno ločiti privatno in poslovno sfero, ne da kasneje računovodja ugotavlja s kom ali s čim je bilo povezano določeno nakazilo na/iz poslovnega računa.

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
hvala obema (dal zvezdice). Tebi prijam sem pa že nekoč v preteklosti potalal
cool-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kako pa je recimo, da si jaz iz s.p. računa nakažem na svojga in potem dvignem, pa dam gotovino naprej za najemnino? Bo kdo kaj kompliciral ali je to pač dovoljena uporaba?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Ne, kamotlih ti iz poslovnega racuna nakazes najemnino. V vsakem primeru pa mora biti evidentirani, da je slo iz poslovnega racuna za privat namene.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kaj pa iz poslovnega na svoj račun? Pač da si nakazujem vsak mesec vse razen pač čist tist kar mora gor ostat? Lahko potem s tem denarjem delam kar hočem, ko je enkrat na mojem računu ali mora bit vsak izdatek evidentiran? Je dovolj, da pač piše november - 1000€ iz poslovnega na zasebni za privat namene?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Ti lahko delaš s poslovnim rčaunom enako kot z osebnim. Dvigneš in zapravljaš. Če pa želiš nekaj dat v stroške spja, pa moraš dobit račun na s.p. Zapomni si samo to, da če želiš kupit nekaj v vrednosti večje od 420€ na firmo, MORAŠ to plačat z računa in ne z gotovino, saj si sicer v prekršku, saj račune večje od tega zneska ne smeš plačevat z gotovino. Seveda v koliko želiš račun na sp in uveljavljta stroške. Drugače pa komot dvigneš jurja in kupiš letalsko karto za Kubo, ampak v tem primeru ti ne bo šla v stroške, saj je račun večji od 420€.

lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Za moje storitve je drugače 0% ddv (zdravstvene), tako da a lahko sploh karkoli uveljavljam v stroške?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Ma, ti si vse pomešal...

Stroški:
- potni
- malica (apč prikažeš, da vsakič ko si selal, je bilo več kot 6 ur
- vsakič ko greš ven jest, vzameš račun na s.p. (ne gre 100% v stroške, nekaj pa)
- vsaka naročnina na kaki cajtng
- mobitel
- vsaka neumnost, ki jo kupiš, pa vsaj približno da jo lahko uporabljaš v ordinaciji ali v službene namene - npr od pisarniškega materiala, vsa računalniška oprema, fotkič, kako motorko najbrž težje
- greš na kongres, račun v hotelu je na s.p., pa potni stroški sem pa tja
- te so take jasne lepe variante, so še druge
- če misliš zaslužiti več kot 10k€ oz kaki jur lahko manj, pa fino premisli o tem, da bi bil normiranec, ker dejansko ti stroškov nimaš nobenih in potem porabiš kar nekaj časa da jih nabereš, včasih te lahko clo potegne, da bi najraje decembra še kaj kupil, da ne bi davka plačeval, ampak v resnici pa ne bi tistega kupoval

ddv nima veze s tem.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
bomo pa dol zaprli še tisti ,ki imamo sp, pa kaj ta država sploh razmišlja, kvečjemu spodbuja, da bi delali na črno in ne obratno

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Za moje storitve je drugače 0% ddv (zdravstvene), tako da a lahko sploh karkoli uveljavljam v stroške?

Mešaš DDV in dohodnino. Mešaš tudi kar nekaj drugih zadev.
Predvidevam, da bi relativno dobro zaslužil s samo dejavnostjo pa boš imel precej nizke stroške. Sklepam tudi da to ni tvoj primarni dohodek, temveč imaš še dohodek iz zaposlitve. Glede na moje sklepanje predlagam, da razmišljaš in kalkuliraš v smeri da postaneš normiranec, plačaš 6% davka glede na dosežene prihodke, še nekaj prispevkov za socialno varnost in to je to.